BikeFest

29.05.2015 - 31.05.2015
MTB maratón
Kálnica (Slovensko)

Propozície
Žiadnu GARMIN šatku v štartovnom balíčku som nemal ani ja a ani kamarát.
Po maratóne som vysypal celú tašku s obsahom a rozmýšľal som, čo v tom balíku má hodnotu 20 EUR. Neprišli sme na to. Že by to bolo staré číslo časopisu BIKER ???
Alebo tie dve nealkoholické pivá, žuvačky, ktoré sú mi nanič, lebo na biku žuvačky nežujem.

Prežijem to, lebo na maratón nechodím kvôli tomu, čo nájdem v igelitke plnej sponzorských darčekov. Pravdupovediac, keby mi niekto dal do ruky štartovné číslo, možno jednu minerálku tak mi to stačí. Oveľa viac si cením, keď na mňa špinavého, zapoteného myslí organizátor preteku v cieli s možnosťami ako sprcha (stačí aj improvizovaná ako napr. v Sulove), hadica s tečúcou vodou na umytie biku a nejaká dôstojná strava.

Počas víkendu boli dve maratónske akcie, v sobotu Levoča a v nedeľu Kálnica.
Vybral som si Kálnicu, lebo som tu ešte nebol a po tých veľkolepých reklamách som bol celkom zvedaví, ako to v tej Kálnici vyzerá a čo organizátor dokáže v Slovenských podmienkach ponúknuť.
Prvé sklamanie hneď ráno pri príjazde, keď sa ma organizátor snažil smerovať na príjazdovú cestu na parkovisko, kde by som pravdepodobne zostal visieť na podvozku auta, alebo by som minimálne odtrhol elek.zásuvku na ťažné, alebo poškodil nosič na biky. Našťastie asi po minúte dohadovania pochopil, že by som zablokoval príjazdovú cestu na lúčne parkovisko a pustil ma ďalej po príjazdovej ceste do strediska. Našťastie z opačnej strany bola príjazdová cesta o čosi prijateľnejšia aj keď tiež samá jama a blato, kde človek s obyčajným autom s pohonom jednej nápravy môže zostať v jednej z tých hlbokých jám. Asi najhoršie parkovanie, aké som zažil na maratónoch.

Pri registrácii bol tiež dosť chaos, zjavne nepočítali s takou účasťou. Ak by som sa nedožadoval štartovného 20 eurového balíčka, tak by som ho asi ani nedostal.

Čo sa týka trate, tak štart asi nie celkom dobre umiestnený. Po pár metroch hneď stojka, kde mnoho menej zdatných cyklistov doteraz nepochopilo, že ľahký prevod si treba zaradiť pred stúpaním alebo prekážkou. Sekali tam ľahšie prevody v tej prvej zákrute a samozrejme, že to mnohým nešlo a upchali to tam a hneď sme tlačili.
Ja som ušiel 49km trať, značenie v pohode ale nič výnimočné aké by som už nezažil niekde inde. Trať po stúpanie na Inovec nič výnimočné. Stúpanie na Inovec výživné a preverilo kondičku asi každého. To čo nasledovalo od bufetu na Inovci bolo odmenou pre každého bikera, kto vystúpal hore. Táto časť bola naozaj krásna a bude to krásna spomienka na túto maratónsku trať.
Blato na trati neriešim a bolo ho celkom dosť, lebo žiadny organizátor nedokáže ovplyvniť počasie.
Sklamaním v cieli bola skutočnosť, že sa človek nemá kde umyť, lebo tie tri sprchy nefungovali. V jednej voda raz tiekla, netiekla. Ďalšie dve mali poškodenú armatúru v sprche, takže som si umyl tvár, ruky a nohy v miestom potoku. Jedlo bolo tiež sklamaním. Nejaký guláš s jedným kúskom mäsa a množstvom cibule, alebo čo to bolo, žiadny chlieb . Ale keď je človek hladný, tak zje aj to. Asi s tým počítal organizátor :-).
Verím, že do budúcnosti organizátor vychytá nedostatky v organizácii tejto maratónskej akcie a možno posilní a preškolí organizačný tím, aby bolo toto podujatie hodné svojej masívnej reklamy.
01.06.2015 - 09:37:39
02
katko bol si tam aj v sobotu? videl som scalpel ako mas ty, len som si nevsimol ci nebol testovaci :-)


nie nie, to mali testovačku :)
01.06.2015 - 09:44:19
01
Misia splnená. Všetci sme prišli na 49ne do ciela. :) Značenie 49ny super, na Inovci sme stihli už len chlebíčky, guláš v cieli otras a už nebol ani chleba, bufety ne Feste by som zčasti vymenil za iné firmy, stanová osadka v kopci mala nevýhodu, že keď sme prišli v sobotu po prietrži tak nás do toho kopca museli chlapci vytlačiť a v sobotu by som na pódiu ocenil nejakú živú kapelu trebárs aj Petra Nagyho nech je po kom hádzať vajcámi. :)
V globále fajn a vidím, že Fest napreduje čo je super!

Prílohy:

kal.jpg
kal.jpg 118.7 KiB thumb_up0thumb_down

01.06.2015 - 10:02:21
00
K maratónu v Kálnici. Myslím si, že nie je dobrá cesta pre organizátorov maratónov, ktorí chcú byť za každú cenu tí najprestížnejší v zháňaní sponzorov a chcú pripraviť čo najbohatšie darčekové tašky. Aj za cenu určitého zbavovania sa zásob (napr. Icetea, Redbull, pivo), tie stačilo jednoducho rozdeliť a doplniť na občerstvovačky (aj keď pivo, to bol asi "zlý sen"). Potom by mali všetci účastníci síce menší, ale rovnaký obsah tašiek. Ak si organizátor určí vysoko latku náročnosti, môže sa stať, že ju často nemusí dosiahnuť a vznikne z toho obyčajný chaos. A môže sa stať, že v budúcnosti sa na občerstvovačkách, alebo v cieli bude ponúkať možno aj šampanské (nemyslím to na bedni). Viem, že zháňanie sponzorov je zložité, ale ak sa podarí, tak nasmerovať ich ochotu tým správnym smerom.
V jednoduchosti je krása. Naozaj sa maratónov nezúčastňujeme pre obsah igelitiek.
Ponúkam nasledovné postrehy. Ak igelitky, tak do každej rovnaký obsah. V cieli ako jednou z možností stravy je osvedčené rizoto, nápoje v cieli klasická kofola, pivo, minerálka. Na trati voda, voda a ešte raz voda, ovocie, čokoládové výrobky, tyčinky a ako bonusy iontové nápoje, makové záviny, olej na reťaz (v mokrom teréne). V Kálnici som sa zastavil na jednej občerstvovačke, ale keď som chytil dvakrát za sebou šupku od banána, tak som odtiaľ rýchlo utekal späť na trať. Pritom stačilo šupky odpratať z tácky, alebo ponúkať nakrájané banány bez šupiek (ako na iných maratónoch). A pestrosť a množstvo ponúkaného ovocia - jedným slovom bieda. Štandardom v súčasnosti pri organizovaní maratónov ja zabezpečenie osprchovania pretekárov, šatňa na prezlečenie , WC, umývanie bicyklov (a tri wapky bolo naozaj málo, veľa bikerov si odvážalo domov bicykle neumyté), zaparkovanie vozidla, odloženie batohov, servis bicyklov (ako v Marikovej), pri registrácii využívať počítač alebo notebook. K parkovaniu sa nevyjadrujem, lebo som prišiel na bicykli. Načo vymýšľať a meniť to, čo už dlhodobo funguje. Stačí už len vylepšovať.
Takže žiadne preteky v medializácii a v investovaní do bombastických reklám, ale preteky o čo najlepšie zabezpečenie toho základného servisu, pre spokojnosť dnes už širokého počtu bikerov.
No, a čo k trati - bola naozaj super, aj značenie prehľadné (aj keď niektoré pásky boli "prekliato nízko"). A na záver posledná otázka: "Ktorá trať na Slovensku nie je nádherná".
01.06.2015 - 13:41:11
03
Misia splnená.

Si schudol či len tak prudko vydýchol? ;)
01.06.2015 - 13:44:39
00
Ehm, nemate niekto foto toho Treku na XTR Di2, co mali Oslany na stanku?
01.06.2015 - 13:47:37
01
Nebol som tam. Ale bol som na iných pretekoch so slabou organizáciou.
Preto napíšem, že preteky by mal organizovať len ten, kto ich už veľa absolvoval. Taký človek by mal mať predstavu čo na pretekoch má byť a čo nemá byť. A ak to niekto nespĺňa a napriek tomu chce niečo organizovať, nech si zoženie človeka (alebo viacerých) čo mu poradia. Potom budú podmienky na to, aby pretekári aj organizátori boli po akcii spokojní.
01.06.2015 - 20:27:10
00
Ja sa chcem podakovať za pekný maraton, išiel som 49 km a bola to výborna trasa a bola aj pekne označená . Škoda toho štartu a chýbali mi ukazovatele kolko km zostáva inak super :)
01.06.2015 - 20:40:19
00
https://www.facebook.com/bikefest.kalnica/posts/822043987873864
01.06.2015 - 23:43:01
00
U mna super. V piatok som bol skusit eliminatora (nejako som to nedodychal) a v nedelu som nasadil high rollery do blata. zisli sa ale az pri zjazdoch. inac cista zataz.
super napad som mal skusit si znizit sedlo a tak som uz pri druhej obcerstvovacke necitil prave stehno. bol som posledny co tam dostal vodu :D
ale hned som zasadil aj birell a dostal som na cestu redbull. tak som to nejako doslapal.
na konci bol napis enduro (tak netusim ci sme tada mali ist) ale zaskakal som si paradne. skoda ze som presekol dusu. 2. pretek po sebe komplet preseknuta dusa.
nebolo by zle keby sa vo vysledkoch dalo prekliknut niekde podla velkosti kolies. tazko sa mi na 26 dobiehaju 29. nestazujem sa len by som si to rad porovnal.
02.06.2015 - 08:29:06
00
Ak ťa to poteší, tak na 26kách sa stále dá dostať na bedňu. ;-)
02.06.2015 - 09:01:55
00
Wladix tu ho mas

Prílohy:

IMG_20150130_151206.jpg
IMG_20150130_151206.jpg 351.9 KiB thumb_up0thumb_down

02.06.2015 - 09:20:13
00
Práve pozerám výsledky zo 49 km a prekeráka, ktorá so mnou zablúdila z krátkej na dlhú sa umiestnila na 1. mieste s náskokom vyše 20 min.. :D Ale tak bola vytočená, ja by som sa tešil ;)
02.06.2015 - 09:22:34
00
Tak taky naskok sa da hadam ziskat len skratenim trate nie? Hlavne ked este kratka startovala neskor.
02.06.2015 - 09:26:36
00
Jezus, asi tak. Neboli žiadne checkpointy, takže každý si jazdil ako poznal oblasť.
Ale to neznamená, že mám dôkaz, že si skutočne skrátila trať, išla naozaj dobre. Dobehla ma na konci stúpania na Inovec.
Je úsmevné, že si to niekto pustil po tej RS pre Enduro, čo sme išli popri nej. Všimol som si ju aj ja, ale pásky boli zavesené po stromoch smerom dolu po lesnej ceste.

Tak taky naskok sa da hadam ziskat len skratenim trate nie? Hlavne ked este kratka startovala neskor.
02.06.2015 - 09:49:07
00
keyboard_arrow_up