Zdravím, chcel by som sa opýtať či niekto absolvoval úsek Komárno - Budapešť - lebo zatial som nenašiel nejaký ucelený článok alebo popis ako to vyzerá na tej trase - keďže naposledy som našiel, že cesty v HU sú bez krajnic a tento úsek je podla bikemap dosť frekventovaný tak, keby máte nejaké odporúčania kade sa vybrať tak by som bol veľmi rád a samozrejme po absolvovaní sa podelím o zážitok a dúfam, že aj s presným popisom trasy. Viem že by tade mala viesť EuroVelo 6 - Dunajská cyklocesta a podla tohto linku http://www.eurovelo.com/en/eurovelos/eurovelo-6/countries/hungary by mala byť už na madarskej strane aj zrealizovaná ale nikde sa neviem dopátrať, kde sa presne na ňu treba napojiť z SK. Vopred ďakujem Dávid
06.07.2015 - 22:02:51
00
Nepoznám celú trasu, na bicykli ju mám prejdenú len medzi Budapešťou a Tahitótfalu (asi 30 km severne). Viaceré úseky som však išiel autom či vlakom, tak možno aspoň trochu poradím. Mimochodom, možno pôjdem budúci týždeň tým smerom, tak ak nepôjdeš skôr, pošlem svoje postrehy.

Medzi Komárnom a Štúrovom je na slovenskej strane vo väčšine trasy hrádza, čo som ale videl, tak nespevnená. Pár úsekov medzi tým sa ide aj po hlavnej ceste, ale v časoch, keď som išiel ja, tam nebola nejaká dramatická premávka. Na maďarskej strane je zase na viacerých úsekoch asfaltová cyklocestička popri hlavnej ceste, avšak najmä tie staršie bývajú dosť úzke a v zlom stave. Stavajú však aj nové, tie majú kvalitný povrch. V dlhších úsekoch však zatiaľ nie je žiadna cyklotrasa, ide sa po ceste. Napr. medzi Almásfüzitő a Lábatlanom a potom kus pred Ostrihomom. Obe strany sa dajú skombinovať, medzi Kravanmi a Lábatlanom premáva cez Dunaj kompa.

Za Ostrihomom treba ísť po maďarskej strane, keďže pri ústí Ipľa do Dunaja chýba most, je tam len železničný. Pri meste sa ide ešte kúsok popri Dunaji, no zvyšný úsek je však dosť "divoký" (úzka a pomerne frekventovaná cesta), tak ho treba rýchlo prekonať. Preto odporúčam prejsť kompou na ľavý breh do Szobu, odkiaľ ide pekná cyklotrasa prakticky až do BP (z vlaku ju pekne vidno). Toto je podľa mňa jeden z najkrajších úsekov Dunaja.

Vo Váci je možné prejsť kompou na Senonrejský ostrov (od slovenského názvu mesta Szentendre) a následne mostom do Tahitótfalu. Tento kúsok je po ceste, od dediny Leányfalu (kúpalisko) začína cyklocestička až do BP (len treba sledovať značenie, kde odbočiť). Mesto Szentendre odporúčam, ideálne zastaviť sa aj na trhu.

Na plánovanie odporúčam cyklistickú mapu OpenCycleMap, kde sú cyklotrasy dosť aktuálne.
09.07.2015 - 09:18:28
00
www.tronkosice.sk/Akcie/A2014/Dunakanyar Mozno ti trocha pomoze. Cakal som od toho viac - prilis vela usekov na frkventovanej uzkej ceste co nemilujem.
09.07.2015 - 12:39:39
00
keyboard_arrow_up