Kristina kde prosim ta v tom videu povedal, ze gyroskopicky efekt nemá vplyv na udržanie bicykla počas jazdy na ňom v spriamenej polohe? Pletieš si pojmy s dojmami, skús si to celé ešte raz pozrieť s porozumením.
11.07.2015 - 16:01:03
00
Kristina kde prosim ta v tom videu povedal, ze gyroskopicky efekt nemá vplyv na udržanie bicykla počas jazdy na ňom v spriamenej polohe? Pletieš si pojmy s dojmami, skús si to celé ešte raz pozrieť s porozumením.

Aj si to pozeral celé, alebo len trolíš? čas cca od 9:55 https://youtu.be/2Y4mbT3ozcA?t=9m54s ("Bicycles are not stable because of gyro, because you can make self stabile bicycle without gyro")
11.07.2015 - 16:45:19
00
Predstavenia tohto typu na dôveryhodnosti moc nepridajú, po anglicky moc neviem ale je viac než jasné, že pri jazde na bicykli sa gyroskopický efekt prejavuje.
11.07.2015 - 17:41:29
00
... po anglicky moc neviem ale je viac než jasné, že pri jazde na bicykli sa gyroskopický efekt prejavuje.

Chápem, že nechápeš :) Ale otázka nie je položená či sa gyrospkopický efekt pri jazde na bicykli prejavuje. Bavíme sa o tom a toto video je dôkazom, že gyroskopický efekt neudržiava bicykel vo vzpriamenej polohe. Nič viac a nič menej.
11.07.2015 - 17:47:56
00
Predstavenia tohto typu na dôveryhodnosti moc nepridajú, po anglicky moc neviem ale je viac než jasné, že pri jazde na bicykli sa gyroskopický efekt prejavuje.


Arend L. Schwab (prednášajúci) nie je len tak nejaký cirkusant (aj keď meno nič moc), a o aplikovanej biomechanike vie viac ako on možno tak 30 ľudí na svete. Takže s tou dôveryhodnosťou prr....
11.07.2015 - 18:01:58
01
Kristina fakt asi nechápeš o čom sa hovorí v tom videu súdiac z tvojej reakcie a čo tu píšeš, nechcem sa hádať ani nič v zlom, len zas sa tu píšu zle vyvodené závery, tak mi nedá nereagovať.
Vo videu sa rieši samostabilita samotného bicykla, táto vlastnosť je super a hovorí o tom, ze ten bicykel bude mat pravdepodobne dobrý handling, ale skús sa zamyslieť nad tým čo spraví s týmto systémom jazdec, ktorý drzí riaditka (kormidlo :D) v rukách. Na konci pán vo videu hovorí o 3 veciach, ktoré robia bicykel stabilným alebo inak povedané pomáha udržať rovnováhu, jednou z nich je gyro efekt.
Ked sa chceme vrátiť na začiatok celej diskusie a teda udrzaniu rovnováhy na valcoch bez toceneho predného kolesa, tak tam je najväcším faktorom, prečo sa nedá takto jazdiť fakt, ze rovnováhu udržiavame viacerými spôsobmi, jeden z nich je nakláňaním váhy, vo funguje fajn ako Edo poznamenal dalo by sa to naučiť, ale tak isto ju udržiavame pohybom riadidiel do smeru náklonu (prvá demonštrácia z videa) toto uz nefunguje pri stabilnom prednom kolese. Toto ale neznamená, ze na kolesa nepôsobí žiadna gyroskopicka sila a nepomáha nám udržiavať rovnováhu. Táto sila ale drzi iba stabilnú polohu bicykla, pokial sa bicykel dostane z tohto stabilného stavu gyro sila nespôsobí návrat do tohto stavu, to spôsobí iný mechanizmus, ktorý popísal vo videu, ktorý je ale za jazdy na bicykli eliminovaný faktom, ze ty držis riaditka v ruke a tým pádom sa nevedia samovoľne pphybovat a stabilizovať bicykel, čo ale nevadí lebo to robíš ty podvedome. Dôkazom tomuto je pokus, ktorý veľmi dobre poznáme, skús si sadnúť na bicykel ktorý ma obrátene riadenie, rozumej ked chceš zabočiť do láva musíš potopiť riaditka do prava. Tu sa hneď prejaví fakt, ze mozog bude reagovať na náklon doprava pohybom riaditok doprava a padnes a nebudeš sa to vedieť naučiť hodnú chvíľu ovládať, lebo tieto korekcie robí mozog automaticky a teda je ich zafixovanie oveľa náročnejšie prenaucit.
Faktom je teda, ze hlavnou silou, ktorá pôsobí na stabilitu bicykla si ty ako jazdec, ale tak isto pôsobí gyro sila na kolesa, ktorá je pri vyššej rýchlosti rotácie väčšia, každý kto sadol raz v živote na bicykel a spustil sa z kopca asi cítil, ze sa bicykel v čím väčšej rýchlosti nakláňa tažšie a udržuje sa stabilná poloha jednoduchšie. Veľmi jednoduchý pokus zasa, pusti riaditka pri rýchlosti 15km/h a skús udržať rovnováhu a pusti riaditka pri 40 a skús udržať rovnováhu, ide to v oboch prípadoch, lebo dva z popísaných faktorov zostanú zachovane, ale mení sa práve gyro efekt, ktorý spôsobí, ze sa pri väčšej rýchlosti bicykel dostane tažšie zo stabilnej polohy.
12.07.2015 - 14:03:38
00
Ešte raz a pomaly si prečítaj čo som napísala. "gyroskopický efekt neudržiava bicykel vo vzpriamenej polohe". Pokiaľ ti toto robí problém pochopiť aj podľa videa tak sa nemá zmysel ďalej baviť. :)
12.07.2015 - 14:48:37
00
On povedal ze "bicycles are not stable because gyro, because you can make self stable bicycle without gyro". Problém je v tejto diskusii je, ze pravdepodobne netušíš čo je to stabilná poloha a ze existuje viacero typov stabilného stavu telesa. Ujo vo videu cely čas hovorí o self stable bicycle, čo je jasne, ze nie je kvôli gyro efektu, to ale neznamená, ze gyroskopicka sila nepôsobí na bicykel, to iba znamená, ze bicykel nie je samostabilizacny kvôli tejto sile, ale to som tu uz popísal v príspevku vyššie. Nerozumieš absolútne fyzike čo ten pán hovorí, zamieňaš stabilnú polohu s kadečím iným a vyvodzujes z toho následne chybne závery. Prepáč ale nemám rad tento typ diskusie, ked sa niekto bude dušovať za niečo čomu nerozumie :/. Fakt si to skús pozrieť ešte raz celé o čom je reč v tom videu, skús si pozrieť niečo o stabilnom stave sústavy a následne skús porozmýšlať o tom celom a som si istý, pokial máš aspoň základne vzdelanie, tak tomu porozumies a opravis si vyvodené závery.
12.07.2015 - 20:31:01
00
Je to márne, je to márne, je to márne :) Ja voze a ty o koze :)
Nájdi si pasáž, kde znemožnia riaditkám pohyb. Čo sa stane? Bicykel nedokáže ísť vo vzpriamenej polohe a keď ho roztlačia, padá na stranu. Ako je to možné keď sa kolesá točia a teda vytvárajú gyroskopický efekt? Vysvetli nám to svojou fyzikou ;)
Potom si pozri pasáž keď zmenšia kolesá na minimum, a ešte pridajú ďalšie s protipohybom a žiadny gyroskopický efekt na tej špeciálnej testovacej dvojkolke nevzniká. Je schopná pri určitej rýchlosti prejsť určitú vzdialenosť a vyrovnávať stabilitu riaditkami.
Takže ešte raz a naposledy "gyroskopický efekt točiacich sa kolies neudržiava bicykel vo vzpriamenej polohe". Ešte raz. VZPRIAMENEJ POLOHE. Chápeš? VZPRIAMENEJ POLOHE.
12.07.2015 - 22:10:13
00
Kristina - nemas pravdu a nepocuvala si ani pozorne ani to video. V case 16:30 hovori explicitne "i do not deny gyro+trail are important factors".
Cize ano - mas pravdu ze gyro efekt nie je JEDINY mechanizmus vdaka ktoremu bicykel udrziava stabilitu, ale to neznamena ze nehra ziadnu rolu.
Kazdy z tych 3 efektov pomaha tocit prednym kolesom nezavisle od seba. A predpokladam ze kazdy z nich zvlast by dokazal bicykel v rovnovahe udrzat.

Ale tato debata zacala o stabilite na valcoch - a tam tie zvysne 2 mechanizmy z videa (trail teda kontaktny bod za osou) a vahova asymetria + predne tazisko pred osou otacania) nehraju ziadnu rolu, lebo bicykel stoji a neexistuje teda odstrediva sila, ktora by bicykel narovnavala.
Cize na valcoch je stabilita mozna jedine vdaka gyro efektu. Ale to neznamena ze na valcoch bicykel udrzi stabilitu sam. Neudrzi lebo gyro efekt bez jazdca potrebuje stale odstredivu rychlost na vyrovnanie nerovnovahy.
Podla mna gyro efekt na valcoch funguje tak, ze ked jazdec otoci volantom napr. doprava, tak gyroskopicky efekt sposobi ze sa ta sila prejavi o 90st pootocena, teda na vrchu kolesa dolava a na spodku doprava - a teda otoci koleso okolo pozdlznej osi a tym ho vyrovna dolava.
17.08.2015 - 16:24:09
01
Takže ešte raz a naposledy "gyroskopický efekt točiacich sa kolies neudržiava bicykel vo vzpriamenej polohe". Ešte raz. VZPRIAMENEJ POLOHE. Chápeš? VZPRIAMENEJ POLOHE.


preco tu nie facepalm smajlik ?

https://www.youtube.com/watch?v=OArxQNlFbKM

to koleso drzi v zpriamenej polohe moja carovna sila.
17.08.2015 - 17:34:02
00
...Podla mna gyro efekt na valcoch funguje tak, ze ked jazdec otoci volantom napr. doprava, tak gyroskopicky efekt sposobi ze sa ta sila prejavi o 90st pootocena, teda na vrchu kolesa dolava a na spodku doprava - a teda otoci koleso okolo pozdlznej osi a tym ho vyrovna dolava.

A už si niekedy na valcoch jazdil?
17.08.2015 - 20:50:44
00
Nejazdil, ale co to meni na tom co som napisal (ten efekt funguje len ked sa toci predne koleso)?
Mas nejake ine vysvetlenie na fungovanie rovnovahy na valcoch?
Vsetky 3 efekty z videa funguju len ked je bicykel v pohybe a vyvolavaju korekciu cez odstredivu silu).
17.08.2015 - 21:07:22
00
jediné čo sa stane na valcoch keď zatočíš (je jedno na ktorú stranu) je to že sa zj€beš :D
17.08.2015 - 21:22:50
01
Valce su fajn, hlavne na naucenie riadenia bicykla telom. nie rukami...
18.08.2015 - 07:02:35
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Cyklotrenažéry)
keyboard_arrow_up