Kategórie
Bike-techOrech - cim mazat vnutro # údržba # kolesá # oprava # skúsenosti # poradenstvo # zima # technické otázky # mazanie
-17% Ere Research IONA orech Campagnolo N3W, 4-západkový, 13-rýchl.
49 €
-17%
MOC 58,99 €
Výpredaj -49% Novatec orech duralový Campagnolo - kompatibilita C
17,39 €
-49%
MOC 34,10 €
-22% Ere Research IONA S orech Campagnolo, ratchet, N3W, 13 rýchl.
69 €
-22%
MOC 88,99 €
-25% Juice Lubes Carbon Juice montážna pasta na karbón. diely, 50 ml
7,99 €
-25%
MOC 10,72 €
Problem nastane ak sa pouzije lepiaca vazelina, cize vacsina co sa pouziva na loziska, vtedy sa zapadky lepia a orech preskakuje, takyto problem som mal ked som pouzil shimano vazelinu, a najhorsiu skusenost som mal s prevodovym olejom, na zaciatku super ale po dlhsom case ked som ho rozobral tak to bola hroza, v orechu bol cierny sajrajt a voda, olej mi totis leptal tesnenie a nasledne nebol utesneny a dostala sa do neho voda.
V Šimaňáckom orechu (nemal som ho ešte rozobratý) mám zrejme vazelínu a pri mrazoch lepí stavítka. Podobne sa mi správa a DT Swiss.
Teda nedá sa všeobecne povedať, čím mazať orech v zime. Zrejme to chce menej maziva a redšieho, resp. chladu odolnejšieho.
Klasický bike nie je veru výrobcom stavaný na mínusové teploty. (rovnako funkčne začínajú zlyhávať aj iné komponenty ako napr. ťažší chod vidlice)
V minulosti, kedy neboli ešte kvalitné auto oleje, dával sa za zimné obdobie redší a na leto hustejší.
V stredu som doviezol nové kolesá. Dal som ich do vymrznutej garáže. Včera som ich odtiaľ vzal a zistil som, že priemyselné ložiská majú veľký odpor. Rapotanie západiek som skoro vôbec nepočul. Keď sa v teple trochu prehriali, už sa točili ľahko a západky rapotali. Vazelína a aj hustejší olej môžu v zime robiť galibu. S tým treba rátať.
Ved preca na gulicky das lepkavu vazelinu a na zapadky das nelepkavu, takto som to robil ked som mal tento stary system.
Aj v tomto "odbornom" clanku spomina Turbi
https://www.mtbiker.sk/clanky/5762/servis-telesa-volnobehu-orecha-shimano.html
vazelina je castrol LMX, predtym nejaka stara nazltla grafitova co bola v maznici.
ktora lepi a v zime stuhne, klasický hustý prevodovkový olej 75W-90 GL-5 ,
ktorý tak nelepí a bude tekutý pri -20°C aj +40°C.
Na svoje orechy ho odporúča aj Syntace,
na svojom webe predávajú 100ml KROON OIL za 10€
https://www.syntace.com/en_GB/shop/hubs/accessories-spare-parts/6209/hitorque-silent-lube-100-ml?c=94
=> Kúpte si za 10€ radšej 1l hocijakého prevodovkového oleja 75W-90 a máte to 10x lacnejšie.
Originál tam bolo niečo čo by som prirovnal ku Nivea krému, ale skúšať ho nebudem
Použil som postupne tieto tri, a so všetkými sa pružinky zalepia, nevracajú sa dobre. Tu v téme som teraz našiel spomínanú Sram Butter, a akurát som na ňu pozeral v dielni, keď som robil fotku. Ale neskúšal som ju zatiaľ použiť.
EDIT: tak som teda použil Sram Butter, a vyzerá to asi lepšie. Aj zvuk na voľnobehu je "zdravší".