Kategórie
Bike-tech
savings Shimano TL-BR002 lievik pre cestné radenie typu ST
9,90 €
savings
MOC 15,99 €
savings Shimano TL-BR003 lievik na odvzdušnenie MTB brzdy
6,69 €
savings
MOC 14,99 €
Akcia -15% Cyclo tools Dot Brake Fluid brzdová kvapalina, 125 ml
6,89 €
-15%
MOC 8,09 €
savings Shimano minerálny olej do hydraulických bŕzd, 500 ml
12,59 €
savings
MOC 20,99 €
savings Shimano minerálny olej do hydraulických bŕzd, 100 ml
6,49 €
savings
MOC 12,99 €
savings Shimano minerálny olej do hydraulických bŕzd, 1 l
14,09 €
savings
MOC 30,90 €
Ak by si ale za tych 5 rokov zjazdil, co ja viem, 10 parov platniciek (pri vymene platni roztahujes piesty a dostanes bordel do obehu), jazdil by si dlhe zjazdy kde si opakovane prevaril olej..tak to by mohol byt dovod na vymenu..ale opat, ak tie brzdy funguju dobre, nechaj ich tak.
Nie zmena objemu,ale bodu varu je problém ?
presne, neryp sa do toho co nieje pokazene!
Zo strmeňa ide ten olej veľmi špinavý... aspoň teda mne - XT brzdy
Zo strmeňa ide ten olej veľmi špinavý... aspoň teda mne - XT brzdy
otazka je, a to nechcem rypat len sa normalne pytam, ze co tym dosiahnes ze ho vymenis?
Budu lepsie brzdit?
Podla mna nie..
Budu lepsie brzdit?
Podla mna nie..
Chybu s preventívnym nevymenením oleja som urobil pred dvoma týždňami, stalo ma to nakoniec iba 70e a pol dna neistoty či budem ďalší deň môcť jazdiť ... naposledy som olej menil v septembri 2024 a zdalo sa mi že v júli 2025 bude ešte v pohode ... lenže nebol, hneď prvý obed v Soeldene som brzdy uvaril na Leiterbergu a zvyšok dňa som už jazdil bez zadnej ... myslím si že v systéme musela byť vlhkosť ktorá spôsobila že systém sa pri preťažení zavzdusnil, páčka išla úplne do prázdna... mechanik mal okolo toho plno rečí, ale nakoniec iba vymenil čierny olej a odvtedy zasa brzdí ako nová... takže za mňa preventívne výmeny pred väčšími šupami dávajú zmysel ...
Zdroj: Bike Doctor Dorado
https://www.facebook.com/share/p/19sBp1eH73/?mibextid=wwXIfr
najhorsia je vlhkost v strmeni. len tam sa kvaplina prehrieva. v pake mozes mat aj vodu.
ten cierny olej v shimano brzdach neviem ako meni viskozitu ale moze mat vplyv na chod piestov (ich vracanie, rovnomerne vracanie)
realne by som mineral musel menit castejsie ako dot-ku
Že môže vlhkost navzlinat popri tesneniach mi nenapadlo.
Budu lepsie brzdit?
Podla mna nie..
Možno budú brzdiť lepšie, ale rozhodne by nemali brzdiť horšie.
Za seba môžem povedať, že zo strmeňov ide taká špina, že som presvedčený, že ponechať ju tam dlhodobo, určite brzdám neprospeje.
Len je otazka, ako rychlo sa ten olej realne zaspini. Ono mozno by si zistil ze uz po prvej dlhsej jazde uz je spinavy.
Pripadne si vypustil stary olej z obehu a natlacil novy. Lenze bordel v prasati a vo vnutri hadic spatne zaspini olej. (toto som si realne vsimol)
Moja skusenost s MT-200 kou vzadu a MT-420 vpredu bola taka ze som s tym olejom nic nerobil za 4 roky a vsetko fungovalo ako malo, iste bol to len HT, nejazdil som s nim na Holiach ale zazil si aj zopar bikepackov s 20-35kg nalozou po Karpatoch a aj po Inovci a nebol problem. Jazdim aj zime a v srackach. Tych platni som na tych brzdach zodral slusny pocet. Vpredu ten 4piest drzal priblizne 5000K km a vzadu som zvykol menit asi po 3,000km, celkovo cez 26,000 km a pokial si dobre pamatam v zadnej brzde ktora tam bola po cely cas som nikdy nemenil kvapalinu
Ale zas beriem argument ze ak su tie brzdy vyuzivane drsnejsie, tak neni naskodu to menit pravidelne, a spojit to pripadne aj vycistenim prasata. Nech sa piesty pekne vysuvaju.
Ale pre bezneho cloveka co za 5 rokov najazdi 3000km niekde po asfalte je podla mna uuuplne zbytocne aby sa toho chytal, pokial tie brzdy brzdia ako maju.
Lebo napríklad ja na full-e som predný kotúč Shimano XT menil po 2800 km/69000 vm, ďalší SramHS2 po 2500 km/61000vm, a to už boli jazdené aj po limite. Platničky vpredu tak 1100-1400 km....
Holt 90+ kg živej váhy a veľa brzdenia (slabý zjazdár som) robia svoje....
Keď preplachneš systém čistým olejom, tak možno 95% špiny odstraniš, podľa mňa to je lepšie ako keby tam ostalo 100 % špiny
Lebo napríklad ja na full-e som predný kotúč Shimano XT menil po 2800 km/69000 vm, ďalší SramHS2 po 2500 km/61000vm, a to už boli jazdené aj po limite. Platničky vpredu tak 1100-1400 km....
Holt 90+ kg živej váhy a veľa brzdenia (slabý zjazdár som) robia svoje....
Keď preplachneš systém čistým olejom, tak možno 95% špiny odstraniš, podľa mňa to je lepšie ako keby tam ostalo 100 % špiny
Ja mam btw 80kg+
Vydrzali
Pre zaujimavost spomeniem gravel, kde som vymenil zadne platne po 6000km a predne som po 8300km este stale nezodral
Na Orbei coz je 140tkovy full som uz jazdil agresivnejsie a tam ta zivotnost platni bola tiez kratsia, tipoval by som za zadna max 2000km ale zas stale som nejazdil ciste zjazdy, vela cykloturistiky atd.
Teraz na Endurku coz je 170mm/160mm full a tazka mrcha jazdim uz dost podobny vyskovy priemer ako to co pises ty na (460km /14000vm) , strme veci a agresivne brzdenie, tak som zvedavy ako budu drzat platne tam.
Takze to ze ti vydrzali platne 1100-1400km je pre mna pochopitelne ale to ze si menil kotuce po 2800km a po 2500km je pre mna sok.
Na Orbei som inak menil nedavno zadny kotuc po tom co sa na nom zacali objavovat takze ostruzliny a suchali o platne, tazko povedat kolko mal nabehane pretoze mam viacero setov kolies ale moj odhad je ze prezil aspon 7000km a skoncil na 1.2mm
Ale tak plati to co pise Gusto je rozdiel ako clovek brzdi, kde jazdi, v akom pocasi a kolko vazi...tych premennych je vela.