Takže noky versus knedlíky sa nechytilo. Nevadí, v Pelíškach to už vyriešila Kodetova dcéra.
... ale
ešte poznámka k spomínanému glutamanu sodnému, na ktorý sa neprávom mnoho ľudí pozerá skoro ako na jed.
Glutaman sodný je pre naše telo rovnako prirodzená látka ako kuchynská soľ. Je podobne "škodlivý" ako je "škodlivá" kuchynská soľ.
Stáročia sme si mysleli, že existujú štyri základné chute - slaná, sladká, kyslá a horká. Pred niekoľkými desaťročiami k nim oficiálne pribudla piata základná chuť, UMAMI. Na chuti umami je založená veľká časť ázijskej kuchyne a môže za ňu práve ten glutaman sodný, pre ktorý máme v našom tele dokonca receptory. Podobne ako pre chuť slanú, sladkú, horkú a kyslú. Možno objavíme ešte ďalšie základné chute a príslušné receptory týchto chutí, ale k dnešnému dňu je tých základných chutí 5, vrátane chute umami (glutaman sodný).
tonito: Aby som nezabudol. Tento týždeň mi varí syn, keďže manželka s dcérou sa túlajú niekde po Maroku.