ved si len pocas sledovania sprav RTVS alebo markiza pocitajte v duchu, kolkokrat zacujete slovo "údajne" alebo "mal" ...
resp. skuste si zakazdym prelozit podavanu informaciu tak, ze namiesto slova "udajne/mal" dosadíte do vety slovo "vraj" alebo "jedna baba povedala" ...


Naposledy upravil vlastoch dňa 12.12.2020 - 22:29:31, celkovo upravené 1 krát.

12.12.2020 - 22:28:39
01
scarinko napísal:
... nedrzim hubu a mam svoj nazor ktory vacsinou nekoresponduje s beee beee komunitou


Keďže toto platí odhadom tak v 10 z 10 prípadov, celkom vážne by ma zaujímalo ako takíto borci dochádzajú k záveru, že práve oni sú oponenti „beee beee“ komunity, nie „beee beee“ komunita samotná ...
12.12.2020 - 22:29:12
610
Policie pátrala po malém chlapci, odjel na výlet s jinou skupinou skautů
Nikdy sa nevideli bez rusok a s ruskami su aj tak vsetci rovnaki :) A ked sa stretnu na rovnakom mieste podobne skupiny oruskovanych, tak je problem :D
12.12.2020 - 22:29:27
01
Ehm no neviem, mať iný názor je ok, dokonca žiaduce, lebo pestrosť obohacuje. Neviem že by preto bol niekto neobľúbený. Ale mať blbý alebo škodlivý názor a nevedieť ho vyargumentovať, to je niečo úplne iné.
12.12.2020 - 22:42:55
12
A kto rozhodne o tom, ze je to blby a skodlivy nazor ? Ty ? A o argumentoch by sa dala viest velmi dlha polemika :) Je velmi vela veci, kde ti argument nepomoze, lebo budes na tenkom lade tak ci tak. Dnes je slnko zlte, zajtra bude modre. Jednoducho nevies. Nikto nevie. Preto sa musis riadit niecim inym. Napr. tato situacia s koronavirom, hlavne na jar. Nevies, nepoznas, nemas istotu. Tak co, nosit rusko, nenosit ? Asi to moc nepomaha, ale co ak predsa ? Tak ho na seba dam, tam kde som medzi ludmi, nejak hrozne ma to neobmedzi a som ohladuplny. Ked sa ukaze, ze je to jedno, nic velke sa nedeje, neubudlo zo mna /to je napr. pripad tych sialencov v nemocnici/. Nejde o argumenty, tie sa menia podla vetra. Ide o nieco ine. Stale plati stare dobre zlate pravidlo. Nebudem robit inym to, co nechcem aby oni robili mne a potom este jedno, este cennejsie. Miluj blizneho ako seba sameho. To je krestanske pravidlo, ktorym sa zda sa "krestania" asi neriadia. Ale ak to nerobia, tak im nadavat nebudem, nebudem ich posielat do lagrov , ani ich nebudem chciet strielat. To vsetko je nacismus, fasismus, bolsevizmus /a dost vela ludi to tu prevadzkuje/ . Vsak si precitaj noviny z 30, 40, 50 rokov ;) To najcennejsie co clovek ma je ale sloboda /nie absolutna, samozrejme/. A o to sa tu hraje. Uz dost dlho.


Naposledy upravil lto dňa 12.12.2020 - 23:22:06, celkovo upravené 1 krát.

12.12.2020 - 23:20:25
05
Par stranok dozadu tu bol clanok o Dunning-Kruger efekte. Wiki:
Dunningov-Krugerov efekt je typ poznávacej chyby, na základe ktorej menej kvalifikované osoby či osoby s nízkymi schopnosťami a kompetenciami v danej oblasti výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti a výkon v porovnaní s ostatnými. Takíto jedinci majú väčšie ťažkosti rozpoznať svoje reálne schopnosti, čo je spôsobené hlavne nedostatkom ich metakognitívnych schopností.
Ide o uzavretý kruh: Tým, že máme málo vedomostí z danej oblasti, nedokážeme reálne vidieť svoje nedostatky a zhodnotiť svoje zručnosti v danej problematike. No odborníci majú dostatok skúseností a vedia, čo všetko ešte nevedia, a tým sa podceňujú.


V skratke: Ludia trpiaci Dunning-Krugerom maju v hlavach mentalne modely, ktorym pevne veria, aj ked nemaju vela spolocneho s realitou. Vdaka tomu robia nespravne rozhodnutia.
Nespravne rozhodnutie je ist na zhromazdenie dezolatov pocas pandemie a bez ruska. To, ze robia nespravne rozhodnutia su zaroven neni schopni si uvedomit. Ak by napriklad ochoreli na Covid oni, alebo ich blizki (nebodaj zomreli), pravdepodobne by tvrdili, ze ich nakazili naschval lekari, ktori sucastou rozsiahlej konspiracie. Pripadne ze sa o covid vobec nejednalo, ale o chripocku. A ak sa z choroby vystrabia, maju tendenciu tvrdit na zaklade svojho pripadu, ze ta choroba dokopy nic nie je. Pripadne oponenut, kolko lekarov sa o nich staralo, ci ako zle im bolo. Ak im aj ludia z ich 'komunity' daju jasne najavo, ze nechcu ich prispevky k danej teme su mizerne a nechcu ich pravidelne pocut ani vidiet, tak ich to este viac utvrdi v tom, ze blbci a ouce su ti ostatni.
Mozeme pomelizovat o tom, ci niektori prispievatelia maju dostatocnu kvalifikaciu vyjadrovat sa k vysoko-odbornym temam a ohanat sa tym, ze jednoducho maju iny nazor. Ak znalosti z imunologie, mediciny a biologie koncia na gymnaziu/ci odbornom ucilisti, mozu mat dotycni zaujimavy nazor na vakcinaciu ci infekcnost? Ja si myslim, ze nie. Ale ludia trpiaci Dunning-Krugerom sa bez obav precenia natolko, ze su schopni polemizovat niekolko stran o pandemii, pochybovat o vakcinacii a hladat utechu napr u Harabina ci Kotlebu. Niekto tu spominal Darwina. Jeho vyrok je aj: "Ignorancia častejšie než inteligencia plodí sebavedomie."
Tiez je zaujimave, ze niektori tito supersebavedomi tipci, ktori sice nevenovali serioznemu studiu problematiky epidemiologie, imuologie ci biologie, atd prakticky ziadny cas, venovali cez 400 hodin/rok cyklistike. Ale v tejto oblasti si na uroven expert netrufnu, castokrat ani len gule nenajdu postavit sa na start lokalneho preteku. Do urcitej miery je to pochopitelne. Vidia svoje W/kg, vedia kolko asi maju priemerni hobici. Skoda, ze takuto objektivnu hodnotu nevedia ludia (aj autori, aj posluchaci, ci citalia) o sebe prakticky pri vsetkom, k comu sa sebavedomo vyjadruju.
12.12.2020 - 23:20:39
813
Alebo su ludia, ktori nemaju problem zosmiesnit pravne analyzy cloveka, ktory dlhe robil sudcu Najvyssieho sudu a jeho povolanie je pravnik, sudca cely zivot a vyhral snad vsetky sudne spory proti nemu. Ale zato vedia zdovodnit preco .. aj ked v zivote necitali ani jeden jeho rozsudok. :) Ano, mas pravdu :)

Kazde rozhodnutie, ktore clovek spravi je jeho rozhodnutie. Ci je spravne, alebo nie, sa casto ukaze casom a zodpovednost preberie on, nie niekto iny, ako to byva u politikov. Mozeme na to poukazat, ale nemozeme branit . V ramci zakonov samozrejme. Chcem tym len poukazat na to, ze spoliehat sa na ludi, ze nieco vyriesia je marne :) Nevyriesia. Treba hladat inde.
12.12.2020 - 23:26:23
07
myslis toho, kto odsudil v STBackom procese knaza s chorou pecenou na 28 mesiacov a dodnes to popiera?

thumb_up0thumb_down
12.12.2020 - 23:31:29
02
lto napísal:
Alebo su ludia, ktori nemaju problem zosmiesnit pravne analyzy cloveka, ktory dlhe robil sudcu Najvyssieho sudu a jeho povolanie je pravnik, sudca cely zivot a vyhral snad vsetky sudne spory proti nemu.

Nespominam sa ani na jeden jediny sudny spor, kde by bol Harabin ako zalovana strana. Ty hej?
[edit: nedavno ho zaloval ESET, sudny proces este neprebehol]
Spominam si iba na spory, kde Harabin zaloval media a kohokolvek a sam vyberal sudcov, ktori o tom budu rozhodovat. Obdivuhodne vitazstva, vsak?
Z nedavnej minulosti sa ale vynara jeho debakel na ustavnom sude v suvislosti s prezidentskymi volbami.
12.12.2020 - 23:48:23
08
Lékaři a sestry už nemohou, řeší to výpovědí. Švédsku chybí personál na JIP
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lekari-a-sestry-uz-nemohou-resi-to-vypovedi-svedsku-chybi-personal-na-jip-133545?
13.12.2020 - 00:39:43
00
pan reaktor
thumb_up0thumb_down
13.12.2020 - 03:59:04
00
lto napísal:
Ano. Mat vlastny nazor je dobra vec. Rovnako ako vediet zmenit nazor, ked to ma zmysel. Vediet uznat chybu, alebo sa ospravedlnit. Co neni spravne, je druhym za nazor nadavat.

s tým súhlasím a normálne sa vyjadrujem len k téme, nie k diskutujúcim. U scarinka som teraz urobil výnimku hlavne preto, že ho nepovažujem za hlúpeho človeka a napriek tomu tu s plnou vážnosťou umiestnil a argumentačne podporil článok o tom, že "rýchlotesty detekujú coca colu".

Problémové body (z môjho pohľadu):
1. neoveril informáciu (to, že nejde o žiadnu detekciu, ale coca-cola test zničí som našiel do 5 min. Asi rovnako "rozumný" argument by bol, že test "detekuje" trebárs kyselinu sírovú.)
2. neoveril zdroj informácií (u niektorých je vhodné minimálne zbystriť pozornosť)
3. neviem, či si vôbec (niekto) všimol, že sa jednalo o testy na protilátky, nie o testy (Ag, PCR) používané u nás - na tom obrázku bolo, že sa to týka aj Slovenska - no netýka
13.12.2020 - 08:04:19
02
iron.hide napísal:
Lékaři a sestry už nemohou, řeší to výpovědí. Švédsku chybí personál na JIP
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lekari-a-sestry-uz-nemohou-resi-to-vypovedi-svedsku-chybi-personal-na-jip-133545?

Ved kde kade mnohí vykrikovali, vypisovali, ako to švédi elegantne zvladli.
13.12.2020 - 08:31:32
00
vlastoch napísal:
zjavne ucitelia nie su kriticka infrastruktura ... smutné ...


Ja som momentálne učiteľ, aj keď nie na bežnej škole, ale trochu ma zamrzelo, že učiteľov dali na úroveň bezdomovcov a pod. Pritom, ak teda nerátame dištančné vzdelávanie, sú učitelia v niekoľkohodinovom styku so žiakmi a bude to tak aj pri návrate 2. stupňa a SŠ. Ale tak vzdelanie na SVK nie je dôležité, reforma školstva sa robí 20 rokov a učitelia sú zaplatení slabo - takže takto ani nikdy nebudú v školstve kvalitní ľudia...
13.12.2020 - 08:35:14
01
Zrejme bolo kritériom priority vakcinácie aj to aby bolo okrem priamej ochrany rizikových skupín /starší ľudia 65+/ eliminované aj šírenie nákazy na tieto rizikové skupiny. Ak učiteľ nakazí žiaka ktorý nepatrí do rizikovej skupiny ,,nič sa nedeje,,. A možno sa kalkulovalo s tým, že učitel je rozumný a ked sa nakazí nebude predsa pre nejakú blbost umierat :D .
13.12.2020 - 09:12:42
00
keyboard_arrow_up