Ani jeden , ani druhý ... luper S-ko a ja E37J a E37SD . A E37J je “ lepší “ ako Mazzer Mini E . Mám aj ten 😎
09.01.2021 - 11:54:05
00
Jaj ano, on mal e65s. A včom je lepší E37J ako mini-e?
09.01.2021 - 12:02:11
00
V celkovej konstrukcii, nastavovani hrubky mletia, retencii, obsluhe, atd.
Za 390e niet co riesit. Kto zavaha, nezere ...
09.01.2021 - 12:29:31
00
peterg napísal:
V celkovej konstrukcii, nastavovani hrubky mletia, retencii, obsluhe, atd.
Za 390e niet co riesit. Kto zavaha, nezere ...

A kvalita mletia?
09.01.2021 - 12:56:14
00
Umerna stock kamenom 64mm. Staci vymenit za SSP (Mahlkonig style) a ina liga ...
Uz som pisal viac krat, ze kvalitu mletia urcuju len kamene (a trochu este otacky), zvysok mlynca je o retencii, kvalite prevedenia, workflow, komforte, atd.

P.S. Jedny nove pravotocive 64mm kamene Ditting/Mahlkonig mam zvysne.
09.01.2021 - 15:39:21
00
Dakujem za odpoved.

Práve chcem vymenit kamene v rossi rr-45.
Sú to 64mm LH.

Čo predávujú ako náhradu(originál už sa nedá kúpi) ževraj nie sú dobré.
Ešte anfim má 64mm LH kamene (SSP "nechcem" kvoli cene) ale neviem aké sú kvalitné. A ako posledná možnost E65S kamene(cca za 50€ sa dajú kúpit) ale treba komplett prerobiť unášače. Ale či vobec zaslúží tento mlynec tolko robotu a peniaze...
09.01.2021 - 16:19:24
00
Vysedok mesacnych pokusov s novym Lelit Grace a dvojtyzdnovym Eureka Mignon... pochopil som, ze 100g vrecuska kavy su naprd, pootvaral som viacero kav a testoval a pil a pil. S espressom som uz spokojny, este trochu bojujem s nastavenim mlynceku pri svetlom prazeni, (mam acidne kavy rad), no najhorsie je to s mliekom, este to nie je ono, stale chyba ta spravna kremova konzistencia... bojujem dalej.

Prílohy:

IMG-20210109-WA0002 (002).jpg
IMG-20210109-WA0002 (002).jpg 165.01 KiB thumb_up0thumb_down

09.01.2021 - 22:58:45
01
warloo93 napísal:
Dakujem za odpoved.

Práve chcem vymenit kamene v rossi rr-45.
Sú to 64mm LH.

Čo predávujú ako náhradu(originál už sa nedá kúpi) ževraj nie sú dobré.
Ešte anfim má 64mm LH kamene (SSP "nechcem" kvoli cene) ale neviem aké sú kvalitné. A ako posledná možnost E65S kamene(cca za 50€ sa dajú kúpit) ale treba komplett prerobiť unášače. Ale či vobec zaslúží tento mlynec tolko robotu a peniaze...

Z komercnych znaciek okrem Mahlkonigu (Dittingu) ziadne stock 64mm kamene nie su fakticky dobre, co vytvara v ludoch predstavu kupovat mlynce s vacsimi (ale zase len stock) kamenami. Znamy nazor "vacsie su lepsie". MK ci SSP su krasne vybrusene, ostre hrany, agresivna geometria, tvrdy material, vysoka zivotnost, "chlpate" a nadychane mletie.
E65S/K30 kamene som pod 100 eur este nevidel. Su LH, ale 2 diery a 65mm priemer. Pre zaujimavost, kde ich maju za 50 eur?
P.S. Prehod poly pomocneho (alebo hlavneho) vynutia motora a mozes pouzit RH kamene (ak sa nic ostatne nebude povolovat opacnymi otackami, samozrejme) ... ;)
09.01.2021 - 23:49:28
00
Tu som našiel za cca 50€ https://www.kavovary-doplnky.cz/p/291/mleci-kameny
Nemožem otočit smer, je tam pravý závit. Okrem toho spodok unášača je tiež "optimalizovany" na lh rotáciu.
To že majú 2 diery je najmenší problém, aj tak treba rozobrat celý motor, vybrat osku nasadit unášač a tak stočiť dole zbytočný materiál.

Alebo vykašlat nato celé, kúpím si aftermarket kamene a budem šporiť na normálný mlynček :lol:

Prílohy:

unnamed.jpg
unnamed.jpg 34.15 KiB thumb_up0thumb_down

10.01.2021 - 01:55:38
00
Ahaaa:
1/ Popis je vágny a nepresný, "Použití: Compak K30"; :)
2/ Nikde sa neuvádza, že sa jedná o originálne kamene Mahlkonig;
3/ Také vieš kúpiť aj lacnejšie inde (niekde o dosť), napr. :)
- https://www.ebay.com/itm/Grinding-Burrs-for-Mahlkonig-K30-65-mm-Astoria-K30-Italy-Not-Oem-great-price-/303505336458
- https://coffee-sensor.com/product/mahlkonig-k30-burrs-or-knives-64x38x8-4mm/
- https://www.theespressoshop.co.uk/en/Mahlkonig--K30-Compatible-Grinder-Burrs-Pair-LH-%C3%B8-65x38x84mm/m-4416.aspx
... ale s nimi asi veľa nevyhráš. ;)
10.01.2021 - 03:28:13
00
Dudo napísal:
Vysedok mesacnych pokusov s novym Lelit Grace

Mašinka samotná sa Ti zatiaľ ako pozdáva? Myslím také veci, ako konzistentnosť, ovládanie, pohotovosť (keď si teraz zmyslím, že chcem kávu, do koľkých minút jú mám v šálke? :-)) a pod.
10.01.2021 - 07:52:37
00
bedo neviem, ci som ten spravny recenzent, kedze je to moj prvy riadny stroj, takze neviem porovnavat a v priprave kavy som zacinajuci amater. Tak aspon pocity:

Stroj sa mi paci svojimi rozmermi aj ovladanim, ktore je zrozumitelne. Je zahriaty do ca. 10 min, no vadilo mi automaticke vypinanie, ktore som hned na zaciatku deaktivoval a zaobstaral si nastavitelne ovladanie el. zastrcky.
Trosku hrkotavy plechovy zvuk som "vylepsil" utesnenim horneho poklopu na vodu ako aj na mriezke pod salkou, na to sa stazuju viaceri majitelia Lelit. Vyhovuje mi velka nadrz na vodu, dolievam pomocou lieviku zvrchu. Spociatku som sa ucil na malom sitku s 10g, no je to naozaj tazsie a vysledok bol najprv trosku menej konzistentny ako pri dvojitom s 18g, ked robim dve kavy naraz, potom je to ok.
Ako som spominal, zatial sa mi nepodarila pekna kava zo svetleho prazenia, ta je stale s velmi slabou cremou (porovnavam konkretnu kavu, ktoru pijem v mojej oblubenej kaviarni u hipstera), ostatne kavy sa mi daria uz aj s cremou, no pri zmesi 80/20 arabica/robusta je crema ukazkova (ale ta mi nechuti)
V prvych dnoch sa mi parkrat zena stazovala, ze ma studenu kavu, ked si urobila chvilu po mne. Zmenil som tovarenske nastavenie PIDu podla odporucania z fora:
https://www.kaffee-netz.de/threads/lelit-vip-line-zwei-neue-high-end-einkreiser-grace-and-victoria.95003/page-5

Kedze zena pije iba cappuccino, ucim sa urobit peknu penu, to mi pride tazsie ako samotna kava, no uz aj tu pomaly chytam grif ako spravne drzat konvicku pod triskou. Postup je trochu iny - naprv urobim kavu, az potom dam nahriat vodu na paru - dohrev na 135° trva ca. 2 minuty, zatial stihnem vycistit sitko a pripravit mlieko, nasledne odpustim kondenz a penim. Opacne by to trvalo vyrazne dlhsie, myslim, ze sa kotol vyprazdni a opat nahrieva.

Rychlost nahriatia a moznost nastavenia PID boli pre mna prioritou. Preinfuziu mam zapnutu a teplotu vody mam na 95°. Prevazne robim 10 - 10,5g kavy za 25´ na 25 - 30ml, v zavislosti do druhu kavy a nastavenia mlynceku.

Pohravam sa este s myslienkou noveho sitka, samozrejme pri 57mm je vyber mensi, ma som bol upozorneny uz pri kupe. (Ascaso, IMS)

Pri danej cene Grace mozem odporucat, samozrejme Victoria by bola dalsi posun.
10.01.2021 - 09:55:18
10
Ja sa tiež považujem za začiatočníka, (trochu) serióznejšie som to začal brať tak pred tromi rokmi (dovtedy bol u mňa štandard Nescafé s mliekom :-)). Táto nová generácia Lelit mašiniek sa mi pozdáva, preto ma zaujímajú osobné skúsenosti. Ak bude treba priplatiť za 58mm sitko, tak priplatím, v princípe by som chcel hlavne poskúšať, ako fungujú nepretlakové sitká v deravých pákach... :-)
10.01.2021 - 11:07:22
01
bedo... "ako fungujú nepretlakové sitká v deravých pákach..." neviem ci som spravne pochopil ...ale vsak vsetky sitka ci paky su pretlakované "odporom" ktory, kladie pomleta zmes kavy tlaku vody. Ci mas z paky dva pipiky, jeden, alebo je bottomless, vzdy je tlak pod spodnym sitkom rovnaky a je len vecou konstrukcie ci ho pusti do jednej alebo dvoch cesticiek. Naha paka to pusta rovno dole. Nemyslim si ze spodna cast paky nejako ovvplyvnuje to co sa deje v puku pocas tlacenia vody cez neho. Mozes to do urcitej miery ovplyvnit poctom a velkostou otvorov. Iné je to s tlakom nad pukom, tam do hry vstupuje hrubka kavovej vrstvy a jemnost mletia. Vynimkou je hadam len membrana pod malu jednoprciovu misku, ktoru som mal pri starom a lacnom presso kavovare. Ta mierne zvysovala tlak aby to rychlo nepretieklo cez male mnozstvo. Ale je to len moj subjektivny pohlad (takisto zaciatocnika) z technickej stranky... oblast je natolko sofisitkovana ze sa mozem aj ciastocne mylit...:) Experti to tu iste uvedu na pravu mieru...
10.01.2021 - 13:18:18
00
Tak novy clen domácnosti 🙂

Prílohy:

IMG_20210110_133000.jpg
IMG_20210110_133000.jpg 568.72 KiB thumb_up2thumb_down

10.01.2021 - 13:32:04
14

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up