Vseobecne. Doplnil som este povodny prispevok.
09.03.2018 - 13:44:34
00
fevlad napísal:
na Silvii?
Ved si zober priklad ak by si mal moc jemno pomlete a po spusteni by ti 20 sekund nic neslo az potom by zacalo po kvapkach. Ale aj pocas toho ked nic netecie sa extrahuje a prepaluje kava

Hahaha ... ved to som doplnil do povodneho prispevku. Preto od nabehu tlaku, a nie od kedy zacne tiect.
09.03.2018 - 13:46:50
00
Aha, pojmologicky problem, co je zaciatok (spustenie) extrakcie. Podla mna, kedy zacne tiect a podla Teba asi, kedy sa zopne pumpa. Takze zrejme hovorime o tom istom (teda velmi podobnom), ale inak.
09.03.2018 - 13:49:07
00
no ale ja nemam PID ani ukazovatel tlaku, ako mam vediet kedy je plny nabeh tlaku?
09.03.2018 - 13:55:57
00
das paku, zapnes a zacinas merat 25-30
09.03.2018 - 13:59:45
00
cize od zapnutia gombika :) tak to aj robim
09.03.2018 - 14:00:36
00
tak to robis dobre...
09.03.2018 - 14:02:39
00
Nesuhlas! U vibracnej pumpy: Das paku, zapnes, pockas 6s a zacnes merat cas. Alebo zacnes merat hned, ale meras do 31 - 36s ((25 - 30) + 6). Nie je ziadna "rocket science". Zhruba po 5 - 7s OD ZAPNUTIA pumpy by aj mala zacat kava kvapkat. U rotacnej pumpy meranie zacina cca od zapnutia pumpy. Teda v oboch pripadoch od nabehu plneho tlaku.
Vladove casy od zapnutia su pre vibracnu pumpu podla mna kratke.
Citat z home-barista:
"Timing traditionally begins when the brew pressure is applied and the extraction lasts 20-30 seconds. Most commercial espresso machines have rotary pumps and they pressurize nearly instantaneously; the espresso beads on the bottom of the basket in barely 3 seconds. Most home espresso machines have vibe pumps and require 5-7 seconds before the first drops appear on the bottom of the basket. That may explain the differences you have read."
09.03.2018 - 14:10:46
00
ok dik tak budem merat 31-36s ;)
niekedy fakt rozmyslam co je lepsie, ci hrubsie mletie a silnejsi tamping alebo jemnejsie mletie a lahsi tamping alebo len zarovnanie
09.03.2018 - 14:14:33
00
Skus spravit jednu kavu tak (kratsi cas od zapnutia) a druhu inak (dlhsi cas od zapnutia, teda jemnejsie mletie). No a potom sa rozhodni, ktora Ti viac chuti a tak si rob. Ser na to, co tu "exaktne" piseme ...
09.03.2018 - 14:17:38
00
scarinko napísal:
ok dik tak budem merat 31-36s ;)
niekedy fakt rozmyslam co je lepsie, ci hrubsie mletie a silnejsi tamping alebo jemnejsie mletie a lahsi tamping alebo len zarovnanie

Keby som si mal vybrat, tak to prve. Pri prilis jemnom mleti sa do kavy rychlejsie uvolnuju horke latky z "prachu". Mam to aj empiricky vyskusane...
09.03.2018 - 14:19:45
00
napriklad teraz rano si robim z double miske a dnes som dokoncoval sacok s kavou tak tam slo vsetko a este som aj pobuchal po mlynceku a nasypal tam asi 17g (do toho sitka na 14g :)) samozrejme poriadne zatampoval aby to tam slo vobec vopchat, zapnem a cakam.... 10s nic, 15s nic, po asi 18s kvapky tak reku ok uvidime co z toho, btw len z lavej vypuste, ak je slaby prietok tak z pravej to nejde vobec. Po asi minute som to vypol s tym ze som tam mal asi 30g kavy v sialke. Myslel som si ze to rovno vylejem ze to bude hnusne a kupodivu to bolo dobre a aj konzistencia bola taka olejova trosicka ako to mam rad. No a teraz povedz. Vsetko to vyzeralo na pikacu a nakoniec to bolo celkom dobre :)
09.03.2018 - 14:24:07
00
Peter ma pravdu s tým nástupom tlaku ... u rotačného čerpadla po predinfuzii v trvaní 5-8 sekúnd zaradim plny tlak 9 barr . Na 95% sa sitko hneď do 2 sekúnd “orosi” a padnú prvé kvapky extraktu na Lunar a začne počítať čas aj vahu . Hrubšie a ťažší tamping . Prach = horkosť , predĺžená extrakcia / overextraction , plytkosťou bez crema , chudosť chute aj vône :)

Marián preextrahoval si ... aj keď chuťovo to bolo plus mínus , mal si tám už “ škodliviny “


Naposledy upravil Ramon1 dňa 09.03.2018 - 14:36:24, celkovo upravené 1 krát.

09.03.2018 - 14:32:53
00
To Scarinko:
Ja to nazyvam kvapkane ristretto, uz davno som o tom pisal. Len tvoja doba je uz dost dlha. Vsetko zavisi od kavy a stroja, svetle kavy nie su vobec nachylne na preprazene chute (ako tmave) a stabilna teplota vody im neublizi. S tmavo prazenymi je to inak. Vsak na to casom prides aj sam...
09.03.2018 - 14:35:30
00
To Fevlad:
6 - 7s. To sa ale vazne pytas? Ved ju mas doma, aby si zistil ... podla zvuku OPV napr. ...
Vyzera to tak, ze mi neveris ;) , v tom pripade sa to da zistit napr. na https://www.youtube.com/watch?v=-4D43XyehZg? (0:12 - 0:19s) :P

Edit: Prispevok medzitym zmizol...
09.03.2018 - 15:16:01
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up