Ináč , dnes som skúsil zrana retenciu Compak F10 ... opakovane som premlel na prázdno pokial z neho “padalo “, vysparal kefkou a opäť premlel ... 12,5 gr som nasypal a vypadlo 11,8 gramu po “ vyšprtani “ ... čo vy na to :?:
23.03.2018 - 09:12:01
00
Mňa by skorej zaujímal E37J. :tmi: ;)
23.03.2018 - 09:22:19
00
Ramon1 napísal:
Ináč , dnes som skúsil zrana retenciu Compak F10 ... opakovane som premlel na prázdno pokial z neho “padalo “, vysparal kefkou a opäť premlel ... 12,5 gr som nasypal a vypadlo 11,8 gramu po “ vyšprtani “ ... čo vy na to :?:

No že to, čo meráš, nie je v skutočnosti retencia, čo by nás zaujímala, takto sa správa každý mlynček, nielen F10! Keď chceš zmerať retenciu, musíš ho otvoriť, komplet vyčistiť, povysávať, dať 20g kávy na vstup a zvážiť, koľko vypadne von. Problém je v tom, že každý mlynec (okrem špeciálnych konštruovaných na single - dosing, ako Kafatek, ktore su v sklone 45°, aby zvnutra vsetko gravitacne vypadlo, nemaju ani ani anti-clumping bazmek, ktory zadrziava kavu, a este aj vystupny sklz sa vybera a vyzmeta) zadržiava časť starej kávy dnu (dával som fotky prechodového tunela F4E...), ktorú vypľuje pri ďalšom mletí a nahradí ju novou kávou. Kľudne 3 - 5g možno aj 8g starej kávy, čo zostala dnu, vypadne von pri nasledujúcom mletí. Ale celkové množstvo in - out je OK (to si meral). Myslím, že som to už písal nie raz, ale oveľa krajšie vyzerá meranie, ako si ho spravil :D , akurát že to je čisté placebo a klamanie sameho seba ;) .
23.03.2018 - 11:19:04
00
Tak to pomenujeme “ čiastočná retencia “ ... apropo môžeš mi prosim ta poslať , čo i len jedno video kde niekto rozoberá , vysáva , odmasťuje kamene / komoru / lievik aby zmeral retenciu ? Ja som stále videl , že mlyn opakovane vydlabali kefkami , premleli a vyklepali a predvažené množstvo kávy pomleli a považili ... Nehovor, že vysavaš mlynček a prevadzaš rozborku a zborku pred každým mletím ... placebo to nie je
23.03.2018 - 11:30:30
00
Prepáč Roman, ale pletieš 2 veci - meranie retencie a prevadzku! Ked sa bavime o retencii, tak sa meria tak. A práve zato, že nie je možné pred každým mletím bežný mlynec s velkou retenciou povysávať od starej kávy, záujemcovia o single dosing a čerstvo pomletú kávu si kupujú Kafatek a jemu podobné, alebo aspoň hľadajú mlynec, ktorý má retenciu čo najmenšiu (malý objem okolo mlecích kameňov, dobré vyhadzovanie, krátke cesty - tuneliky, vhodný alebo nastaviteľný anti-clumping, ...). Asi na rozdiel od Teba som mlynec už niekoľkokrát rozoberal a analyzoval, čo sa deje.
Príklad merania retencie https://www.youtube.com/watch?v=SauHkzegeg8 od 6:37 (zaručene si to už videl ;) ). Na tom videu tiež vysvetluje, preco ma E37S mensiu retenciu, ako E37J...
Placebo jak sviňa, sorry :lol: .

Pozn: On povyzmetal vsetko zvnutra a zvazil, co by malo davat stejny alebo velmi podobny vysledok, ako ked do cisteho mlynca sa nasype definovane mnozstvo a zvazi, co vyslo von. Rozdiel je retencia (on vazil ten rozdiel).
23.03.2018 - 11:42:05
00
Ja som minule dosiahol zapornu retenciu. Nasypal som 17g a vypadlo 18g 😀
Este otazka, ze nakolko sa ta stara kava premiesa s novou. Mozno to dokladne vycistenie zvonka je dostatocne a tej starej sa dostane len minimum, zvysok je tak ubity, ze sa uz neuvolnuje..
23.03.2018 - 11:48:06
00
Jo, inou moznostou je vzdy po necinnosti odomliet a vyhodit take mnozstvo kavy, ktore zodpoveda retencii*. Potom uz ide kava cerstva.
* V skutocnosti nie je potreba odomliet az tolko, lebo nejaka cast retencnej kavy z uvodneho naplnenia ostava trvalo prilepena v utrobach mlynca a neuvolnuje sa priebezne (akurat tam fajne smrdi :) ).
23.03.2018 - 11:52:53
00
Liteville napísal:
Ja som minule dosiahol zapornu retenciu. Nasypal som 17g a vypadlo 18g 😀
Este otazka, ze nakolko sa ta stara kava premiesa s novou. Mozno to dokladne vycistenie zvonka je dostatocne a tej starej sa dostane len minimum, zvysok je tak ubity, ze sa uz neuvolnuje..

Nestaci, najviac starej ostane v prechodovom tuneli (u mna 2 - 3g) a pod kamenami. Kurna, ved som tu uz daval fotky, ako to vyzera, davam este raz (vidno plny tunel a aj po vycisteni, pre predstavu mnozstva). A z principu tam tie hrablicky byt musia, inak nefunguje rozbijanie hrud a hlavne mletie na cas.

Este som prilozil fotku z cistenia, kolko bolo v mlynci celkovo kavy, vratane usadenej a prilepenej.

Prílohy:

F4E tunnel, anti clump02.jpg
F4E tunnel, anti clump02.jpg 576.06 KiB thumb_up0thumb_down

F4E tunnel, anti clump06.jpg
F4E tunnel, anti clump06.jpg 521.78 KiB thumb_up0thumb_down

F4E tunnel, anti clump03.jpg
F4E tunnel, anti clump03.jpg 558.01 KiB thumb_up0thumb_down

DSC_0760.JPG
DSC_0760.JPG 703.52 KiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil peterg dňa 23.03.2018 - 11:59:02, celkovo upravené 1 krát.

23.03.2018 - 11:56:15
01
Peter má absolutnú pravdu. Káva, ktorá zostane v tunelíku vždy vypadne pri následnom mletí, zadržiavajú ju tam hrabličky na anti-clumping. ;)
Ops, :o zase si ma predbehol. :)

Prílohy:

IMG_7516.JPG
IMG_7516.JPG 896.31 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_7607.JPG
IMG_7607.JPG 952.49 KiB thumb_up0thumb_down

23.03.2018 - 11:56:34
00
Nevadi Ludo, aspon nie som sam, co to tvrdi, lebo je tu na fore vela neveriacich (ci len jeden?) :lol:
23.03.2018 - 12:01:43
00
Čo sa chlopi stane ak ten anti clumping odstraním ? Urýchlime tým vypadávanie kavy bez neziaduceho efektu na kvalitu mletia ? Od výrobcu tam bol ten pliešok tak narovnany že všetka kava ostala v tele medzi stenou a kameňmi ... musel som rozobrat povysavat , ohnúť pliešok a zložit ... no rýchlosť je nižšia oproti deklarovanej 1,7gr/s

luper peterg máte obrovský “ mŕtvy “ priestor v tých vašich mlyncoch ... Ceado je na tom o dosť lepšie

Prílohy:

DABCE66C-EB01-4DA4-AC4C-6193C5B64A18.jpeg
DABCE66C-EB01-4DA4-AC4C-6193C5B64A18.jpeg 286.67 KiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil Ramon1 dňa 23.03.2018 - 12:28:41, celkovo upravené 1 krát.

23.03.2018 - 12:11:51
00
Podľa mňa vypadne viac a rýchlejšie, len budú väčšie hrudy. ;)
23.03.2018 - 12:27:22
00
Ked meliete, vyhadzujete kavu, co mlyncek prvu vypluje, alebo ju normalne pouzijete? Kedze 5-6 gramov moze byt kludne z predchadzajuceho mletia den pred tym...???
23.03.2018 - 12:46:24
00
luper napísal:
Podľa mňa vypadne viac a rýchlejšie, len budú väčšie hrudy. ;)


Poobede rozoberiem a vyberiem , pomeliem a vypijem ...
23.03.2018 - 12:48:35
00
Ramon1 napísal:
Čo sa chlopi stane ak ten anti clumping odstraním ? Urýchlime tým vypadávanie kavy bez neziaduceho efektu na kvalitu mletia ? Od výrobcu tam bol ten pliešok tak narovnany že všetka kava ostala v tele medzi stenou a kameňmi ... musel som rozobrat povysavat , ohnúť pliešok a zložit ... no rýchlosť je nižšia oproti deklarovanej 1,7gr/s

luper peterg máte obrovský “ mŕtvy “ priestor v tých vašich mlyncoch ... Ceado je na tom o dosť lepšie

V tom spočiva princip toho anti-clumpingu a rovnomerneho mletia, aby tam ta kava ostavala. Vyskusaj ho odstranit :D . Samotna kvalita mletia sa nezmeni, ale bude vyhadzovat kavu nespojito, vo velkych hrudach. Pri mleti na cas je to nepouzitelne, nic, nic a potom vyletia naraz 2g. Ako single dosing mozno, za predpokladu nasledneho premiesania v miske. To je oblast tuningu, do ktorej sa chcem pustit a verim, ze sa da spravit riesenie na single dosing s minimalnou praktickou retenciou.

Ramon1Wow, objavil si Ameriku ... kto Ti ten Ceado poradil, a preco asi (E37S)? :P

Btw, Ceado by malo mat anti-clump nastavitelny, teda aspon predch. modelova rada to mala (https://www.youtube.com/watch?v=sf9RKnHZ0kA). Tym sa nastavi pomer medzi rozbijanim hrud a zadrziavanim kavy.
23.03.2018 - 12:57:45
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up