No na Veľkom Ferovi /F10 / fuknem 10 gramov za 1,7 sukundy ... keď už riešime výkon :D
Koľko ma ten tvoj watov ?
Mazzer ostane ako železná rezerva , keby niečo ... a Londinium R si zaslúži tiež veľkého Fera , ale “plochého “ ;)

Ináč svetle kávy sa melú rýchlejšie ako “ prepálené “ tvrdé zrno
23.03.2018 - 19:56:10
00
práve že svetlé zrno je tvrdšie
23.03.2018 - 20:06:19
00
asi mi tmavé fest ztvrdlo . Naposledy sa mi to tak zdalo , možno subjektívny pocit , možno aj veľkosť zrna to ovplyvňuje ... no je pravda , že odkedy mám dva mlynceky a nemeliem svetle aj tmavé na jednom tie časy nemám možnosť porovnať ... ale prečo nie . V nedeľu na Ceade pomeliem a poreferujem o čase a hmotnosti :hai:
23.03.2018 - 20:15:16
00
Za predpokladu že tvoje mlynce majú dosť silný motor na to aby udržali konštantné otáčky pri akejkoľvek tvrdej káve, tipujem že svetlé zrno namelieš skôr ako tmavé a to z dôvodu, že pri rovnakej gramáži má tmavo pražené zrno väčší objem ako svetlo pražené.
23.03.2018 - 20:28:24
00
Tak to mi hlava neberie, veď rýchlosť mletia je daná výkonom, veľkosťou a tvarom mlecích kameňov mlynca, tak neviem prečo porovnávať neporovnateľné. :^) Ja som pri mletí na mojom mlynci zistil, že pri stejnej gramáži mi čas vychádza konštantný, mení sa len hrúbka mletia, tmavé zrná jemnejšie, svetlé hrubšie. ;) A fakt mi je jedno, či meliem kávu 5" alebo 15" a nemyslím, že by to nejako ovplyvnilo jej chuť.
23.03.2018 - 20:52:01
00
Nie nie
Mne tiez trva iny cas tmave a iny svetle
Priklad 5,24s 21g tmave full city a 6,86s 21g svetle city+
Ale nechapem preco je to tak
A tiez je ina hrubka zrna svetla vs. tmava
Dik ak to vie niekto vysvetlit
23.03.2018 - 21:43:36
00
Pri stejnej hrúbke mletia? :^)
23.03.2018 - 21:46:39
00
Exaktne
23.03.2018 - 22:00:18
00
V tom prípade nemôžeš mať rovnaký čas extrakcie. :)
23.03.2018 - 22:09:07
00
Fakt ? :) sak jasne ze to potom musim ladit a musim zmenit cas
ale aj tak vazim na vahe g a poladim mletie podla extrakcie
Skor ma zaujima len preco to tak je lebo som si vsimol ze kolko bezi timer a aky je vysledok na vahe. Ide mi skor o vysvetlenie preco sa tmave a svetle zrno chova inak. Ci je to jeho hustotou v zavislosti od prazenia alebo cim to je
23.03.2018 - 22:23:53
00
Jednoznačne pražením ale vplyv môže mať aj čerstvosť, vlhkosť a možno aj odroda, tak si vyber. ;)
23.03.2018 - 22:32:50
00
Ramon1 napísal:
No na Veľkom Ferovi /F10 / fuknem 10 gramov za 1,7 sukundy ... keď už riešime výkon :D
Koľko ma ten tvoj watov ?
Mazzer ostane ako železná rezerva , keby niečo ... a Londinium R si zaslúži tiež veľkého Fera , ale “plochého “ ;)

Ináč svetle kávy sa melú rýchlejšie ako “ prepálené “ tvrdé zrno

F4E ma 250VA (wattov) rovnako, ako Mazzer Mini-E. Odkial beries, ze tmave prazenie je tvrdsie, ako svetle??? Opak je pravdou, svetle je o dost tvrdsie. Takze podla mna pri stejnom objeme sa svetle prazenie melie urcite dlhsie, ako tmave, a pri stejnej gramazi asi tiez, asi ako potvrdzuje DanyH.


Naposledy upravil peterg dňa 23.03.2018 - 23:00:04, celkovo upravené 1 krát.

23.03.2018 - 22:54:11
00
Inak bol som zvedavý, ako pozorne sledujete príspevky, hlavne teda luper ;) . Pomôcka: Kto nájde 2 rozdiely v obrázkoch, čo som dal na predchádzajúcej stane...
23.03.2018 - 22:59:44
00
dusan77 napísal:
... tipujem že svetlé zrno namelieš skôr ako tmavé a to z dôvodu, že pri rovnakej gramáži má tmavo pražené zrno väčší objem ako svetlo pražené.

Kedže miska sa plní na objem, nie na gramáž, resp. gramaz len respektuje objemovy limit (napr. do VST vojde 7g tmaveho prazenia, ale az 10g svetleho), tmave prazenie na jednu porciu do konkretnej misky sa zomelie urcite skor, ako kava svetleho prazenia do stejnej misky.
23.03.2018 - 23:07:24
00
luper napísal:
Tak to mi hlava neberie, veď rýchlosť mletia je daná výkonom, veľkosťou a tvarom mlecích kameňov mlynca, tak neviem prečo porovnávať neporovnateľné. :^) Ja som pri mletí na mojom mlynci zistil, že pri stejnej gramáži mi čas vychádza konštantný, mení sa len hrúbka mletia, tmavé zrná jemnejšie, svetlé hrubšie. ;) A fakt mi je jedno, či meliem kávu 5" alebo 15" a nemyslím, že by to nejako ovplyvnilo jej chuť.

Ako hovoris, rychlost mletia je dana velkostou kamenov, tvarom (geometriou) ich vybrusu, ostrostou a otackami. Vykon je len na to, aby to zvladol bez problemov, pripadne pri trvalom zatazeni sa motor neprehrial (cize ani mensi vykon a kratkodobe pretazenie nemusi vadit, ked sa pouziva obcasne, teda doma). U mna cas urcite nevychadza konstantny medzi kavami (ale vsetko len svetle prazenie), skor by som povedal, akoby sucin nastavenia mlynca a casu sa blizil konstante (teda jemnejsie mletia (nizka hodnota na stupnici) x dlhsi cas vs. hrubsie mletie (vacsi cislo na stupnici) x kratsi cas).
23.03.2018 - 23:21:22
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up