Veď som ti to luper písal ... aj rýchlosť mletia ovplyvňuje výsledok extrakcie . Pri slabšom a pomalšom / čase mletia sa zahrieva zrno od motora a kameňov s ktorými je v kontakte . Údajne sa dosahujú naj výsledky pri mocných motoroch Ako aj pri veľkých kameňoch , tak často videných na Competition v baristike . Príkladom je K43 alebo Compak 120/140 s masívnymi 120mm /140 mm kameňmi ... ti garantujem že extrakcia bude oveľa odlišnejsia ako pri mleti na tvojom mlynci alebo na mojom Mazzer mini A ... to čo som písal chlapi o zmene kvality a výsledku extrakcie pri mleti na Ceade je fakt , nie placebo ... súhlas s množstvom kávy pri časovej konštante a zmene množstva v sitku pri svetlých a tmavých prazeniach .

Oprava , uvedomil som si že som sa nesprávne vyjadril . Sorry priatelia , malé svetle je tvrdšie , moja chyba ... únava .
23.03.2018 - 23:40:28
00
peterg napísal:
Inak bol som zvedavý, ako pozorne sledujete príspevky, hlavne teda luper ;) . Pomôcka: Kto nájde 2 rozdiely v obrázkoch, čo som dal na predchádzajúcej stane...


Menil si veľkosť kameňov ? Aspoň to tak vyzerá ...
23.03.2018 - 23:45:59
00
Bingo! Kamene 64mm, geometria kamenov asi ako Mazzer Super Jolly. Preto to vyrazne skratenie casu mletia! Dalsim faktorom je, ze melu podstatne jemnejsie, pri stejnej nule ako povodne som musel o dost zvacsit hrubost mletia (3 dieliky) a este stale je malo. So far so good. Par obrazkov naviac, aj s podkladanim na doladenie rovnobeznosti (aspon zhruba, chce to viac sa pohrat)...

Btw. kava sa zahrieva trenim o kamene, dobra povrchova uprava (TiN) moze pomoct. Motor s tym vela nebude mat, je ulozeny rel. dost daleko od mlecej komory. To by musel byt riadne a dlho pretazeny, aby sa prejavil.

Prílohy:

IMG_5901.JPG
IMG_5901.JPG 988.36 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_5907.JPG
IMG_5907.JPG 444.52 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_5908.JPG
IMG_5908.JPG 536.39 KiB thumb_up0thumb_down

24.03.2018 - 00:12:50
01
Zrno sa zahrieva hlavne od kamenov v pohybe to je pravda ale par stupnov prida cele okolie mlecej komory vratane motora a sucasti, mne napr zapne ventilator aj ked je mlyn napr 40' v klude v izbe je 23* a v komore sa vysplha na 29*, tak zacne chladit a da to zase dole na 24*, neviem co presne sposobuje to kludove zahrievanie ale deje sa to, to je fakt.
sila motora hlavne suvisi ze mozes ist dole s otackami a je obrovsky rozdiel ci pomelies 1450ot alebo 600-900ot a na to potrebujes viac Watt
24.03.2018 - 00:38:40
00
Ja som myslel, ze prevodovku ;) u asynchronneho motora pripadne frekvencny menic. Nepotrebujes vacsi vykon, ale vacsi tocivy moment ;) .
24.03.2018 - 00:50:34
00
peterg napísal:
Kedže miska sa plní na objem, nie na gramáž, resp. gramaz len respektuje objemovy limit (napr. do VST vojde 7g tmaveho prazenia, ale az 10g svetleho), tmave prazenie na jednu porciu do konkretnej misky sa zomelie urcite skor, ako kava svetleho prazenia do stejnej misky.


Roman nenapísal presne aký pokus ide robiť, ja som to chápal tak že bude merať a porovnávať čas za ktorý zomelie rovnakú váhu svetlo praženej a tmavo praženej kávy. Lebo toto by sa dalo zmerať celkom presne. Ale máš pravdu, že z praktického hľadiska by bolo zaujímavejšie zmerať za koľko pomelie rovnaký objem/misku, len to by sa asi ťažšie meralo.
Nakoniec asi na pár sekundách až tak nezáleží. Hlavne rýchlo naladiť keď sa mení káva, aby čo najmenej vyšlo na zmar.
24.03.2018 - 01:56:46
00
Jak to tak sledujem, tak elektrický mlynček asi nie je žiadna výhra. Zass nehučí, retencia žiadna (no, možno tak pol gramu by sa našlo) a tú cca. pol minútu ešte nejako pokrútiť zvládnem, kým mi pomelie kávu na jedno dvojité. A môžem si mletie aj otáčkovo profilovať. :P
24.03.2018 - 08:00:50
00
Malá mlynčeková evolúcia :-)

Prílohy:

2018-03-24-08-20-25.jpg
2018-03-24-08-20-25.jpg 908.8 KiB thumb_up0thumb_down

24.03.2018 - 08:24:13
01
peterg napísal:
Bingo! Kamene 64mm, geometria kamenov asi ako Mazzer Super Jolly. Preto to vyrazne skratenie casu mletia! Dalsim faktorom je, ze melu podstatne jemnejsie, pri stejnej nule ako povodne som musel o dost zvacsit hrubost mletia (3 dieliky) a este stale je malo. So far so good. Par obrazkov naviac, aj s podkladanim na doladenie rovnobeznosti (aspon zhruba, chce to viac sa pohrat)...

Btw. kava sa zahrieva trenim o kamene, dobra povrchova uprava (TiN) moze pomoct. Motor s tym vela nebude mat, je ulozeny rel. dost daleko od mlecej komory. To by musel byt riadne a dlho pretazeny, aby sa prejavil.


Nebude vadiť, že F4N má menej wattov (250) a väčšie otáčky (1400) ako F64E (350W, 1350 ot/min)?
24.03.2018 - 08:53:03
00
SmartSam Comandante :o ?! Si robíš kozy ... asi to naj v rucnej verzii , konicke kamene ,niektorí si za tu cenu kupujú elrktricke mlynceky . Prezraď nám dojmy z tohto kónického zázraku ...

peterg ako je to s výsledkom mletia ? Konzistencia , veľkosť častíc , “ nadychanost pomletej kávy “ , hrudkovanie a samozrejme či sa zmenila aj kvalita extrakcie ...

Si myslel , že mi to ujde ?! Fotka bola len potvrdením , čo som “ čítal medzi riadkami “ z našej komunikácie ;)

Reiss z Londinium sa ospravedlňuje za neskorší termín odoslania môjho new baby ... došli mu škatule :) ...no ***** ťa :facepalm: . Takze až na budúci týždeň , hoši reportujem
24.03.2018 - 09:15:43
00
Zadefinujme si 🧐 ...

https://clivecoffee.com/2018/03/brew-ratios-basket-sizes-and-the-confusion-over-a-double-shot/
24.03.2018 - 09:54:12
00
Ramon1, je to pecka! Nemám skúsenosti s el. mlynčekmi, ale oproti porlex mini veľký rozdiel, vraj porovnateľný s kvalitnými elektrickými. Pomletá káva jemnejšia, viac nadýchaná, chuť úplne inde a to som amatér kávičkár :-) Vďaka všetkým za toto unikátne fórum!!
24.03.2018 - 10:29:44
00
bedo napísal:
Jak to tak sledujem, tak elektrický mlynček asi nie je žiadna výhra. Zass nehučí, retencia žiadna (no, možno tak pol gramu by sa našlo) a tú cca. pol minútu ešte nejako pokrútiť zvládnem, kým mi pomelie kávu na jedno dvojité. A môžem si mletie aj otáčkovo profilovať. :P

Ono to zass take jednoduche nie je :) , male (velke?) konicke kamene produkuju velky podiel prachovych castic a maju vacsi rozptyl velkosti castic, a to na espesso nie je ziadna vyhra. Komunikujem aj s nejakymi zahranicnikmi z home-barista a ti mi potvrdili svoje preferencie, ze na espresso ploche kamene a na filter konicke (o velkych mlyncoch).
24.03.2018 - 10:45:44
00
SmartSam napísal:
Malá mlynčeková evolúcia :-)

Tu je pekny test rucnych mlyncekov vratane merania podielu prachovych castic http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4891.0.
Tiez som si objednal jeden dobry rucny mlyncek na prenosne ucely :) ...
Ak by niekto chcel kupovat Aergrind (Ramon1?), tak najlepsia cena je v https://thebarn.de/ a moze si priobjednat aj kavu ;)
24.03.2018 - 10:50:16
00
Ono Commandante a Zassenhaus tak trochu vyzerajú, ako by ich jedna mater mala...

Prílohy:

Commandante.jpg
Commandante.jpg 71.61 KiB thumb_up0thumb_down

QUITO.jpg
QUITO.jpg 138.94 KiB thumb_up0thumb_down

24.03.2018 - 10:52:51
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up