luper napísal:
Nebude vadiť, že F4N má menej wattov (250) a väčšie otáčky (1400) ako F64E (350W, 1350 ot/min)?

Mne urcite nie :D .
F4E ma rovnaky prikon ako Mazzer Mini-E, ktory sa standardne dodava s 58 aj 64mm kamenami, takze s kamenami Mini-E nemoze mat F4E problem. Problem by mohol mat s kamenami s agresivnejsou geometriou (F64E, Super Jolly), kde by vacsi vykon nebol na zavadu, ale 1/ jednak je to odskusane na Mazzer Mini-E (H-B forum), 2/ pri domacej prevadzke mlynec nie je zatazovany tak, ako pri komercnej, takze kratke pretazenie by mal zvladnut, 3/ vzdy je krok spat (u mna). 50 ot/min nie je ziaden zasadny rozdiel, ten motor 350W/1350rpm bude mat vacsi tocivy (zaberovy) moment.
Na zvuku motora pocas mletia som nepozoroval, zeby sa trapil, ale urcite pri zmene hrubky mletia bude treba dbat na to, aby to bolo len za jazdy, nie na sucho, aby som ho nezasekol ...
24.03.2018 - 11:00:35
00
Ramon1 napísal:
...peterg ako je to s výsledkom mletia ? Konzistencia , veľkosť častíc , “ nadychanost pomletej kávy “ , hrudkovanie a samozrejme či sa zmenila aj kvalita extrakcie ...

Si myslel , že mi to ujde ?! Fotka bola len potvrdením , čo som “ čítal medzi riadkami “ z našej komunikácie ;)
...

Kava je nadychana, akoby taka nastruhana, velkost castic som pod mikroskopom nepozeral ani nepreosieval cez sitko pre zistenie podielu prachu, tak neposluzim. Melie o dost rychlejsie ale asi najpodstatnejsi rozdiel je, ze o dost jemnejsie - pri stejnej nule ako kamene 58mm a stejnej kave zo stejneho balicka som musel zhrubit mletie o 3d (!) a este stale tieklo pomaly. Kvalita extrakcie? Crema taka, ze preteka vrchom cez salku a chut taka iskriva, ze ani na oci poriadne nevidim :rofl: ... po 1 pokuse ... :lol:

Ved aj uslo, keby som neupozornil ... ;)
24.03.2018 - 11:08:31
00
Peterg ma pravdu
Lokalne je comandante top za tu cenu ale ked sa pozriete viac do sveta tak horizont pre rucne mlynceky zacina niekde inde ako som uz parkrat pisal Kinu m68, Bravo Debut.....tam sa mozeme bavit o spickovej kvalite a aj to prevazne pre 3rd vawe prazenia
na espresso su dolezite zase ine veci, ploche kamene, bimodalne, unimodalne ako dokaze mlyncek rovnomerne namliet zrno - najdolezitesia vec pri espresse - co najviac ciastociek rovnakej velkosti = distribucia = rovnomerna extrakcia = super vysledok
24.03.2018 - 12:34:42
00
Samozrejme je rozdiel ci sa bavime o svojich moznostiach a tom na co mame prostriedky alebo sa bavime o tom co je absotune mozne dosiahnut aj ked to zrovna nemame doma a co je vo svete povazovane za mozne maximum a perfekciu v dnesnej dobe
24.03.2018 - 12:39:57
00
Zabudol si spomenut este aj Helor.
Kinu su spickovo urobene mlynceky, pozeral som uz skor, ale aj za spickovu cenu. Myslim, ze viem kupit kvalitny rucny mlyncek kvalitativne na urovni Commandante (a paci sa mi dokonca viac, ako Commandante) ale za polovicnu cenu alebo takmer polovicnu cenu. Nie je umenie kupit vysoku kvalitu za vysoku cenu, ale stejne vysoku alebo vyssiu kvalitu za podstatne nizsiu cenu ;) .
24.03.2018 - 14:02:21
00
Ramon1 napísal:
...peterg... a samozrejme či sa zmenila aj kvalita extrakcie ...

Dnes som robil druhy krat Mzungu a musim povedat, ze sice cokolada sa nekonala, ale (okrem uz spominanej kypiacej kremy :D ... hahaha) bolo v nej konecne citit visne resp. ine ovocne chute...
Rychlost mletia 10g za 5.6s.
24.03.2018 - 14:14:49
00
peterg napísal:
Ono to zass take jednoduche nie je :) , male (velke?) konicke kamene produkuju velky podiel prachovych castic a maju vacsi rozptyl velkosti castic, a to na espesso nie je ziadna vyhra. Komunikujem aj s nejakymi zahranicnikmi z home-barista a ti mi potvrdili svoje preferencie, ze na espresso ploche kamene a na filter konicke (o velkych mlyncoch).


Nakoľko môžem porovnávať , dovolím si nesúhlasiť ! Konicke jednoznačne na svetle praženia , tam je podľa mna dvojzložková veľkosť častíc prínosom . Prídeš a uvidis . Tmavo prazene veľké mlecie kamene , čím väčšie tým lepšie ... a ešte jedno . Konicke kamene a gravitačná sila , ploche centrufugalna sila posunu namletych častíc do portafiltru ... prečo asi na filter konus ;) ? Nesúvisí to s tým čo som napísal vyššie ? Porozmýšlaj ...
24.03.2018 - 14:17:34
00
Neviem, naco pouzivas konus ;) ... Ja preto, aby vacsia kopka kavy neprepadavala cez okraj, ked lenivo polozim paku do drziaku a kava sa sype fakticky na jedno miesto sama. U LM7g hlavne kvoli tampovani na jedenkrat, co povazujem za najvacsi prinos. Nevidim priamy suvis s kvalitou mletia a viem si poradit aj bez lievika. :)
Ad odstrediva sila u plochych kamenov: To plati len v komore, kde lopatky vyhadzuju kavu von (a prave vyssie otacky = lepsie vyprazdnovanie komory), ale akonahle sa dostane do tunela (Fiorenzato, Macap, Compak, ...), pada dole gravitacne.
24.03.2018 - 14:43:16
00
Ja to vidim tiez tak, nejaky paradny flatburr mlyn na espresso a kvalitny konicky rucny na alternativy.
prinos konickych pre espresso vychadza na svetovych forach a podla skusenosti mnohych homebarista fanatikov minimalny az ziadny - prave koli homogenite toho co vypadne
24.03.2018 - 15:35:26
00
Compak F8 bude stačiť :^) ?
24.03.2018 - 15:42:06
00
Bude urcite, stacil by aj E37S, ale ten Compak tiez nevyzera zle ...
Zacinas zberat mlynce? Ze keby som chcel F4E predavat, kde sa obratit ... :lol:
24.03.2018 - 15:51:22
00
Stále zvyšujem úroveň ;) ... sám rozmýšľam či mám Mazzer mini elektronik A predať , či meniť kamene , ale čo ďalej ? Nahradil som ho Ceadom E37J , F8 pôjde k Angličanovi . F10 a E37J k R58 ... na roky pokoj . Možno :D
24.03.2018 - 16:03:00
00
Mozno by si mal chvilu pockat na Compak PK seriu, https://www.youtube.com/watch?v=Syf5beSXR8A, https://www.youtube.com/watch?v=1fGuoRypdFM.
24.03.2018 - 22:57:48
00
Nedá še ... už je rezervovaný . PK bude už dosť drahé , sice nie ako F10 ale aj tak . Ak kúpim Lunar bude to v pohode
24.03.2018 - 23:48:32
00
danyH napísal:
Lokalne je comandante top za tu cenu ale ked sa pozriete viac do sveta tak horizont pre rucne mlynceky zacina niekde inde ako som uz parkrat pisal Kinu m68, Bravo Debut...

Klasik by zrejme povedal, že "proof is in the coffee" alebo čosi podobné. Comandante som naživo nevidel, ale Zassenhaus má celý mlecí mechanizmus pevný, uložený v ložiskách bez vôle, takže vylepšovať by sa dali už asi len samotné mlecie kamene. Teda hlavne tvar a rozmery, kvalite asi veria, keď dávajú 25 ročnú záruku. Čo sa kvality mletia týka, už som tu obrázok dával, ale dám ho ešte raz. Za mňa je Zassenhaus Quito dobrá alternatíva k hodne drahším elektrickým mlynčekom za relatívne málo (v kávovom svete) peňazí...

Prílohy:

Komentár súboru: Zassenhaus Quito - kvalita mletia
kava.jpg
kava.jpg 210.97 KiB thumb_up0thumb_down

25.03.2018 - 08:13:33
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up