zaujimalo by ma ci by niekto vobec rozoznal podla chuti ktora kava bola v com pomleta... lebo tieto porovnania bradatych baristov mi silne pripominaju diskusie o podiele medi v audio kabloch a ich vplyv na produkciu hudby na hifi forach :rofl:
26.03.2018 - 12:11:45
04
Tie hifi diskusie poznam, ale ked sme robili slepy test kablov, tak nikto nepoznal nic :) . Rovnako tak s CD playermi. Preto stale vravim (... napr. Ramonovi ...), ze jedine slepy test je vypovedajuci. Na druhej strane nieco sa ale pocut da, napr. vymena elektroniek v gramofonovom predzosilnovaci (jeden clovek meni, tajne, druhy pocuva a hodnoti). Rovnako pri kave napr. rozdielna teplota pouzita pri extrakcii. Ale nie tak, ze mi das kavu, a mam povedat teplotu, to nie. 2 rovnake kavy vedla seba spravene pri rozdielnych teplotach. Tiez som bol na cuppingu kav LaBohema a bol jasny rozdiel v chuti (nielen mne, ale asi 15 zucastnenym) medzi stejnou kavou spracovanou metodou washed a natural. Takze na Tvoju otazku: moze byt rozdiel v chuti. Tazko povedat, ci niekto presne povie v slepom teste, ktora bola v akom mlynceku pomleta. Ale moze povedat, ze jedna je horkejsia a druha nie. No a potom si moze na zaklade informacii o mleti priradit mlynceky ku chuti.
26.03.2018 - 13:04:43
00
peterg napísal:
3. pokus s novymi vacsimi kamenami - doladil som mletie, 9.8g Mzungu (za 5.5s), miska LM 7g, extrakcia 17ml za 32s (pomalsia) a v Mzungu sa opat objavila cokolada! Spolu s krasnymi ovocnymi tonami! Zeby "zmena" mlynca pomohla?...

Pri dalsich 2 pripravach Mzungu (stejna hrubost, stejny cas mletia) uz bez cokolady, taky obycajny standard. Takze co, kamene, ci bezna fluktuacia extrakcie? :?:
26.03.2018 - 13:08:32
00
PhilJ-Ty necitis rozdiel niekto ano a niekto proste len ma na to kupit si nieco kvalitne alebo staci ze sa mu to paci. Aj krups urobi kavu aj slayer a rovnako je to so zrnom niekto je spokojny s kavou za 7€/kg niekto kupuje a zabava sa na kave >80€/kg
A hlavne kazdy vnima kavu inak, kava neni exaktne meratelna ani definovatelna kazdy ma inu chut a ani perfektna extrakcia a TDS neznamena ze komukolvek to naservirujem tak bude spokojny


Naposledy upravil danyH dňa 26.03.2018 - 13:27:32, celkovo upravené 2 krát.

26.03.2018 - 13:10:24
00
Ja len doplnim, ze niekto si len MYSLI, ze citi/pocuje/pozna rozdiel, lebo ho ocakava (od novej veci) - to je znama vec, psychologmi popisana. Preto je dolezity slepy test, bez znalosti, na com je robeny...
26.03.2018 - 13:18:17
02
Aj to je pravda
26.03.2018 - 13:20:53
00
peterg napísal:
Pri dalsich 2 pripravach Mzungu (stejna hrubost, stejny cas mletia) uz bez cokolady, taky obycajny standard. Takze co, kamene, ci bezna fluktuacia extrakcie? :?:


Ak máš Mzungu z neskoršieho praženia v cene do 20 € , myslím že bude bez čokolády ... dostal si z nej novými kameňmi maximum no stačí nepatrná zmena v príprave / mletie , čas extrakcie , vlhkosť .../ a už čokoládu nezachitis ... to prvé praženie / profil bol najlepsi . Idem ešte raz kúpiť Mzungu tu drahú 30€ a poreferujem ... ale už len jeden balík :)
26.03.2018 - 13:28:22
00
Ramon1, nieco pre Teba, do zbierky ci na pouzivanie, nevahaj! https://www.facebook.com/groups/297571267072113/permalink/957960771033156/?sale_post_id=957960771033156
26.03.2018 - 13:30:19
00
Tato je kupena urcite az po zdrazeni, ale neviem, kedy ju Dublin objednaval, takze to nie je smerodatne..
26.03.2018 - 13:32:23
00
Citam , ze dost sa hrate s porovnavanim casov mletia pre jednotlive druhy kav pripadne profilov prazenia, zaujima ma ako mate zabezpecene, ze ak date 8 az 10 gramov do mlynceka (ja mam Rocket fausto - povazujem ho za lepsi stroj ako Mazzer Mini) aby kava neliatala po zasobniku? niekde na forach som sa stretol so zavaziami, ale zda sa mi to neprakticke, pre denne pouzivanie
26.03.2018 - 16:22:38
00
Skutočne ;) ?

Prílohy:

218B9587-8524-4C2A-BCB2-2DB1CEA4FC28.jpeg
218B9587-8524-4C2A-BCB2-2DB1CEA4FC28.jpeg 746.41 KiB thumb_up0thumb_down

9CDF9466-38FC-4F55-BA2D-72FBCB4407CC.jpeg
9CDF9466-38FC-4F55-BA2D-72FBCB4407CC.jpeg 730.7 KiB thumb_up0thumb_down

26.03.2018 - 16:54:32
00
Ináč Duromina od Gardelli Etiópia stoji za hovno ... zle sa sa ňou pracuje , priliz úzke “ pracovne “ rozpätie kde sa dosahuje ideálna extrakcia . Veľmi mala hustota výsledného produktu . Ani nemám chuť sa jej viacej venovať ...

No Etiópia Cheleleketu je celkom ***** . Hustá , bohatá kréma , jahôdky by tam cítil a voňal aj politik s “ prekoksovanym “ nosom 👃, pričom jednotlive ovocné chute sú pekne charakterizované . Mletie , konzistencia , výsledný produkt veeelmi blízky toľko ospevovanemu Nensebu . Nie nadarmo , ho k nemu prirovnávajú ... a cítiť aj trosku hustej čokolády pri 30sekundovej extrakcii 10gr/15gr/93,5-94st.

Prílohy:

E8516CCF-CCC2-454E-9E72-D84864FF6193.jpeg
E8516CCF-CCC2-454E-9E72-D84864FF6193.jpeg 923.64 KiB thumb_up0thumb_down

26.03.2018 - 17:04:03
00
Osika napísal:
Citam , ze dost sa hrate s porovnavanim casov mletia pre jednotlive druhy kav pripadne profilov prazenia, zaujima ma ako mate zabezpecene, ze ak date 8 az 10 gramov do mlynceka (ja mam Rocket fausto - povazujem ho za lepsi stroj ako Mazzer Mini) aby kava neliatala po zasobniku? niekde na forach som sa stretol so zavaziami, ale zda sa mi to neprakticke, pre denne pouzivanie

Ani nie. A co tak pouzivat nejaku malu nasypku (vid. posl. obrazok dole)?

Prílohy:

IMG_5065.JPG
IMG_5065.JPG 564.52 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_5067.JPG
IMG_5067.JPG 489.39 KiB thumb_up0thumb_down

F4E Compak K3 hopper_05.jpg
F4E Compak K3 hopper_05.jpg 108.43 KiB thumb_up0thumb_down

26.03.2018 - 20:03:31
00
V tom lidli je to uz sama jednodruhova arabika :D

Prílohy:

IMG_20180326_185101.jpg
IMG_20180326_185101.jpg 518.97 KiB thumb_up0thumb_down

26.03.2018 - 20:12:14
00
šak tie lidlove nejsú tak zlé :) https://www.mtbiker.sk/forum/post833373.html#p833373
tieto už mali minule a ujdú, aj keď primárne som ich bral kvoli tým súdkom :lol:
26.03.2018 - 22:08:42
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up