danyH napísal:
Super dik
Cize preinf 3bar potom skocis a zacinas na 7,5bar a takmer linearne ide pomaly dole - pri 45* pake ma asi 6 a koncit bude asi tiez na tych 3-4bar
Cim dalej pozeram tie lever masiny tym viac mam chut spravit ten isty krok co ty.
Fakt je to prijemny zazitok si takto spravit kavu.


Určite ta to posunie vpred ... lever je už iny , vyšší level . IMHO
03.04.2018 - 15:06:36
00
Ale, ale, ale, uletená teplota o pár stupňov a káva je nepitná. Keby tlak bol rozhodujúci, tak sa výrobcovia primárne nehrajú s teplotou, ale s tlakom. A Luper sa vrátil naspäť na 10 bar, len o tom nevieš. ;) Btw, zmena ešte neznamená lepšie (alebo horšie), len to, že je to iné. Je otázkou akéhosi objektívneho merania, čo je lepšie (NIE len INÉ).
03.04.2018 - 15:08:06
00
ddemo napísal:
To na obrazku je mosadzny kotlik ktory sa nezvara ale medene natrubky sa spajaju tvrdou spajkou s obsahom cinu a striebra. Nie je to odflaknute, inak to proste vyrobit nejde. Ak mi neveris, pozri si ako plynari a kurenari robia medene rozvody. Idealne je kritizovat a ofrflavat nieco, comu aspon trochu rozumiem... inak je to take typicky slovenske...
dakujem,ze to ozrejmujes cloveku s IIW+IIS,EWT :fubar: ,diplomovka s WPARmi,WPSami old school stylom zvarania,vysokotlakoveho systemu havarijenho doplnania reaktora+kopec dalsich skusok a skusenosti :lol:, na vyske sme preberali snad vsetky mozne specialne metody zvarania spolocne s prof. Turňom
ale to je take typicke slovenske,vsakze


Naposledy upravil canopus dňa 03.04.2018 - 15:21:56, celkovo upravené 1 krát.

03.04.2018 - 15:17:23
00
luper napísal:
Tak potom ddemo nevie ako vyzerá mosadz, lebo Londinium má kotol medený. :lol:

ak je kotol medeny, tak potom tie fitingy su mosadzne a preto to spajkovanie... zda sa ze jediny peterg v tom ma jasno... tema bola "odflaknute ci neodflaknute"... a tvrda spajka na med/mosadz je v potravinarskom priemysle uplne bezna vec. neviem prec by mali komplikovane zvarat med, ked ta spajka je podstatne jednoduchsia, rychlejsia a lacnejsia..ale hlavne spoje su funkcne a hygienicky nezavadne. Zvlast ked su vo vnutri stroja tak malokoho zaujima vzhlad...


Naposledy upravil ddemo dňa 03.04.2018 - 15:34:58, celkovo upravené 1 krát.

03.04.2018 - 15:21:25
00
kludne si zajdi na fakultu zvarania STU MTF a uvidis,ako sa to ma profesionalne robit a nie stylom garaz-scheune
dost bolo OT: nemam chut sa tu s niekym hadat,vonku je krasne a cakame na Ramon1 dalsie fotky,skusenosti,rady :y:
03.04.2018 - 15:22:54
00
preco by som mal niekam chodit, ja som plne stotozneny so vzhladom vnutornej casti kavovaru... teba to pohorsovalo v zmysle odflaknutia... a uplne zbytocne, pretoze ten kavovar posobi dost profesionalne. Ak by to bol nejaky retro kusok s odkrytou medou tak verim tomu ze by vybrusili a vylestili a nalakovali aj kvoli efektu...Na pozeranie je lesteny nerezovy kryt. Servisak prezije aj neosetrene spajkovane spoje...
03.04.2018 - 15:41:03
00
peterg napísal:
Ale, ale, ale, uletená teplota o pár stupňov a káva je nepitná. Keby tlak bol rozhodujúci, tak sa výrobcovia primárne nehrajú s teplotou, ale s tlakom. A Luper sa vrátil naspäť na 10 bar, len o tom nevieš. ;) Btw, zmena ešte neznamená lepšie (alebo horšie), len to, že je to iné. Je otázkou akéhosi objektívneho merania, čo je lepšie (NIE len INÉ).


No si prečo sa viacej “ hrajú “ výrobcovia s nastavením teploty PIDom ... no preto , že je to finančne menej náročné , technicky ľahšie inkorporovatelne do hocijakého zariadenia . Si zober koľko výrobcov ponuka tlakovu profilaciu a od koľko € začínajú take stroje . To či sa Luper niekde vracal alebo nie neviem , neoznámil to verejne . Ja by som na 10 barr nešiel ... apropo ešte k tej neochvejnej stabilite teplotnej . Dnes som medzi prácou mal “okno “ . Došiel som domov , zapol R58 hlava na 93celzia . Prehriatie na 50 minút . Prvý shot ristretto , ušiel / prekmit na 95,6 a po 10 sekunde ustálená teplota na 93 / . Druhý shot espresso 17,5 gramov , prekmit o5 ale už len do 95 stupňov ale a teraz pozor , po 10 sekundách ustálená na 92,5 ... čo z toho vyplýva , mala ľahká hlava e61 si surfuje jedna radosť , napriek PIDu a dualbojleru ! Kazdy další shot v tesnom slede za sebou napriek nezrealizovanému preplachu hlavy viedol k poklesu teploty . Posledný shot štvrtý v poradí s teplotou v hlave pred infúziou len 91,8 a shot “pečený “ po ustálení po prvom prekmite na 91,8 ... viem nie je to tragédia , E61- ka robí “čo še dá “ ale aj tak ... treba sa zmieriť s obmedzenou tepelnou stabilitou u tohto systému . Vyššie sú “satutovane hlavy “ ale cenovo opäť o triedu dve vyššie . Tak isto aj lever mašiny s masívnymi 7-7,5 kilovým “pistonmi” po predhriati aspoň 50 min. až 1,5 hodiny majú dostatočnú tepelnú stabilitu , aby teplota nesurfovala aj keď PID nemajú / Londinium , Pullespresso / ...

A ako si správne podotkol treba kvalitu extrakcie exaktne pomerat . Nie len chuť a vonu čo je samozrejme subjektívny názor / vnem . TDS ťa snáď presvedčí , snáď to bude dosť objektívny fakt a výsledky budeš považovať za “ dosť valídne “ :) ... len sa trošku “zotavim” .
A snáď ta aj presvedčím že tlak ovplyvní extrakciu “objektívne “ viac ako zmena teploty
03.04.2018 - 17:06:18
00
:) :P Došlo do mailu. ;)

Prílohy:

7cb2c547-1f37-4b8f-964c-10cc295e0614.png
7cb2c547-1f37-4b8f-964c-10cc295e0614.png 2.58 MiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil luper dňa 03.04.2018 - 17:31:27, celkovo upravené 1 krát.

03.04.2018 - 17:28:51
00
Ta nevyplazuj jazyky , ale vysvetli ako si dovolíš neoznámiť taký dôležitý fakt , ako je prestavenie pracovneho tlaku späť na 10 barr ...a nám o tom nic nepovieš ;)
03.04.2018 - 17:31:25
00
Nebudem Ťa naťahovať, už som to vrátil späť na 9 bar ;) a skúšal som aj menej. :lol:
P.S. Kvôli experimentovaniu s tlakom musím vzadu do plášťa vyvŕtať dieru. :(
03.04.2018 - 17:34:02
00
Ramon1 napísal:
.... Prvý shot ristretto , ušiel / prekmit na 95,6 a po 10 sekunde ustálená teplota na 93 / . Druhý shot espresso 17,5 gramov , prekmit o5 ale už len do 95 stupňov ale a teraz pozor , po 10 sekundách ustálená na 92,5 ... čo z toho vyplýva , mala ľahká hlava e61 si surfuje jedna radosť , napriek PIDu a dualbojleru ! Kazdy další shot v tesnom slede za sebou napriek nezrealizovanému preplachu hlavy viedol k poklesu teploty . Posledný shot štvrtý v poradí s teplotou v hlave pred infúziou len 91,8 a shot “pečený “ po ustálení po prvom prekmite na 91,8 ... viem nie je to tragédia , E61- ka robí “čo še dá “ ale aj tak ... treba sa zmieriť s obmedzenou tepelnou stabilitou u tohto systému ...

To správanie E61 samozrejme poznám (pomohol teplomer, že? :D ), nikdy a nijako som ho nerozporoval. E61 tiež potrebuje nejakú dobu na nahriatie, podľa toho sa potom správa, stredná hodnota teploty v lepšom prípade do 1 st, v horšom do 2 st, malý prekmit na začiatku.
03.04.2018 - 18:58:07
00
No vidíš , luper je o5 na deviatke ... ako som doporučil :P
03.04.2018 - 20:05:45
00
Nevidrižňaj sa, Luper hlavne skúša, čo ja viem :) . Otázkou skôr je, aká významná zmena v chuti kávy je medzi 8, 9 a 10 bar ("...hustotu , plne telo a krému ..." by malo byť ľahko rozpoznateľné). To by ma zaujímalo skôr. Ľudo, vieš k tomu niečo napísať? Najlepšie postrehy z jednej kávy.
Mimochodom, veď aj ja som ostal na 9 bar, lebo sa mi to nechce vracať späť a hlavne meniť mletie na odladenej káve. Ale okrem zmeny mletia možno o 1 dielik som nezaregistroval fakticky žiadnu významnejšiu zmenu v chuti (pozitívnu či negatívnu), a zmena o 1 dielik je normálna fluktuácia aj počas starnutia kávy. Možno menšia tendencia ku kanálikovaniu, ale ani toto s istotou nemôžem potvrdiť, odkedy premiešavam. O tom hovorím. Možno treba viac skúšať, možno treba mať len väčšiu predstavivosť ... :lol:


Naposledy upravil peterg dňa 03.04.2018 - 20:50:08, celkovo upravené 1 krát.

03.04.2018 - 20:37:18
00
peterg napísal:
Nevidrižňaj sa, .

Prosím preklad :)
03.04.2018 - 20:46:39
00
Nevyškieraj sa ;)
03.04.2018 - 20:51:03
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up