Neviem, ako ma spravenu regulaciu hrubky mletia MK, teoreticky nemusi byt linearna. Ja mam urcite linearnu regulaciu vdialenosti kamenov (je vsak tiez totozna s velkostou castic? Neviem). Ale moze hrat ulohu aj velkost kamenov, samozrejme.
25.05.2018 - 21:52:45
00
Chlapi, riešite tu technické serepetičky a fyzikálne veličiny, ale čoraz častejšie (resp. už dlhšiu dobu...) sa mi natíska otázka: pri všetkej tej konzistentnosti opakovania výsledkov s mletím a extrakciou, ako zabezpečíte (alebo zabezpečujete) to najvýznamnejšie - a to chuť v "papuli"? Robíte chuťové skúšky stále v tom istom dennom čase, stále si vymyjete ústa (vyčistíte zuby), prepláchnete tou istou vodou, požujete presne to isté množstvo bielej veky na neutralizáciu (a vypľujete, kto by tu už jedol biele pečivo :-) )...Lebo je dokázané, že sa chute počas dňa menia, aj podľa nálady a celkovo podľa psychického rozpoloženia...Tá istá káva mi aj teraz počas búrky chutila inak, ako o pol hodinu, keď vyšlo slnko... (chutila mi stále dobre, len tam boli malé rozdielne nuansy...)...A keďže kávu pijeme aby sme si ju vychutnávali, nie sú práve tieto malé odchýlky (vo vnímaní chute...) to, čo to robí zaujímavé? Lebo to lejeme do seba a nie do nejakej mašiny, čo z toho spraví chemicko-fyzikálny rozbor na zistenie, či bola tá káva na 98% rovnaká ako predošlá....
..Jednoducho, riešite aj tento faktor "jazyka"? :-)
25.05.2018 - 23:29:38
00
Niekedy áno, dám si čistú vodu pred kávou na neutralizáciu chutí. Ale konkrétne teraz, je ten rozdiel u mňa tak diametrálny, že káva, o ktorej som napísal že nič moc má zrazu veľa ovocných chutí, ktoré tam predtým vôbec neboli! To nie je len o drobných nuancoch. Inak je úplne bežné, že žiadne dve (tri) extrakcie po sebe nie sú identické, takže zhoda na 95% je super. Väčšinou po nahriatí je hlava trochu teplejšia, čo sa hneď prejaví na 1. extrakcii v teplote, potom je teplota počas extrakcie trochu nižšia. A zdá sa mi, že keď už je mletie vyladené, tak práve tá prvá káva je chuťovo najlepšia (pijem 1. a 3. extrakciu, manželke robím 2.).
26.05.2018 - 00:00:46
00
..jasné, objavil si nastavenie mlynca v závislosti na objeme ovplyvňujúce výsledný dojem z chuti...fyzikálne parametre. Ale - máš rovnaký "pocit" chuti ráno, na obed, aj večer? Keď si hladný/najedený/v dobrej nálade/nas*rdený...?...Psychika ma milión podôb a pamäťový efekt mozgu je oveľa výraznejší ako pri (vymyslenom) NiCd efekte... :-)
26.05.2018 - 00:54:03
00
peterg musím uznať, aj keď to nechápem, nerobil si si z nás prču a mal si a aj s tým z H-B pravdu. :y: :y: :y: Keď sa zapojil aj danyH, tak mi to nedalo a urobil som skúšku s naplneným zásobníkom aj ja. Ethiopia (12g), ktorú som pri SD mlel na č.4, tak s naplneným zásobníkom (cca. 200g) na č. 8. Môžem potvrdiť, že aj chuťový profil je podstatne výraznejší. ;) Ostávam pri OD. :P
P.S.: Keď porovnám rozdiel v intenzite chuťového profilu, tak z 12g je asi taký ako pri SD zo 16g.
26.05.2018 - 09:30:09
00
Dnes napriklad clifton myanmar z povodneho SD 0,8 na OD 1,6
Cize kazda kava, prazenie.....ma ine spravanie ( co je jasne )
A aj to som si vsimol ze pri SD som musel peckovat 22-24g a OD staci 19-20g na lepsi vysledok

Newor
Co pises je tiez jasne a nikto to nerozporuje len sa bavime o dalsich parametroch, ktore ci chces alebo nie aj ked su chladna fyzika mozno a mozno ani to nie - tak tu chut v ustach ovplyvnuju ale ze sakra vela.
To co hovoris ty je uz o vnimani vysledku co je samozrejme ten ciel kazdeho aby mu to chutilo podla neho ale toto co tu preberame je ako sa k tomu dostat. Akokolvek sa na to pozrieme vzdy to bude od zaciatku 100vky parametrov od zberu susenia transportu prazenia vlhkosti teploty tlaku.......az chut na jazyku a pocitu v hlave ze ci mnam alebo ne

Je to makacka ale zabava


Naposledy upravil danyH dňa 26.05.2018 - 09:53:54, celkovo upravené 2 krát.

26.05.2018 - 09:50:39
00
newor napísal:
..jasné, objavil si nastavenie mlynca v závislosti na objeme ovplyvňujúce výsledný dojem z chuti...fyzikálne parametre. Ale - máš rovnaký "pocit" chuti ráno, na obed, aj večer? Keď si hladný/najedený/v dobrej nálade/nas*rdený...?...Psychika ma milión podôb a pamäťový efekt mozgu je oveľa výraznejší ako pri (vymyslenom) NiCd efekte... :-)

Kavu pijem zhruba v rovnakom čase a zásadne vzdy najedený, nikdy nie na lačno. Keď niečo popisujem, tak sa snažím kvantifikovať mieru neistoty, teda ak je to ledva rozpoznateľné, tak to uvediem, že sa mi "zdá" alebo nie som si celkom istý a podobne (alebo nenapíšem nič a skúsim inokedy). Placebo očakávania niečoho je tiež silná vec, snažím sa eliminovať a byť skôr viac kritický ako optimistický. No a keď je zmena výrazná (teda niet pochýb), tak niet čo riešiť, napíšem, že je to výrazné. To, na čo sa pýtaš, sú oveľa drobnejšie odchýlky. Skôr je dôležité, čo si tesne pred tým jedol, najmä sladké a aromatické nie je vhodné (to platí aj pre víno a pod.). To sa ale dá ustrážiť.
26.05.2018 - 09:51:54
00
luper napísal:
peterg musím uznať, aj keď to nechápem, nerobil si si z nás prču...

Ja si ale prču nerobím, keď zverejňujem nejakú informáciu. Nikdy.
26.05.2018 - 09:57:23
00
Dnešná doobedňajšia káva ... El Vampiro Columbia ... 1. extrakcia, 1. hlt a hlavou mi preblesklo, čo, hádam figy? Beriem do ruky sáčok a čítam ... figy ... Ale možno to spôsobil len ten chlieb s husacou pečeňovou nátierkou zjedený 15 minút predtým ... :D
26.05.2018 - 10:41:15
00
peterg napísal:
peterg musím uznať, aj keď to nechápem, nerobil si si z nás prču...

Ja si ale prču nerobím, keď zverejňujem nejakú informáciu. Nikdy.

Peter, tiež si to pochopil inak, keď si vypustil to podstatné, "že si mal pravdu". ;)
Radšej mi povedz, čím je ten obrovský rozdiel (zo 4-ky na 8-ku)v nastaveni mlynca. :^)
26.05.2018 - 11:07:33
00
No sak na totok keby sme prisli ze preco to tak je (lebo to ze je to fakt sme si overili) ale teraz to este pochopit
26.05.2018 - 12:28:05
00
A tak náhodou, nepisal som to už? Pár stránok dozadu (?) ... ;) Teóriu prevzatú z H-B ...
26.05.2018 - 13:23:41
00
Vnímam tieto aktivity a zlepšováky na dosiahnutie čo najintenzívnejšej chuti z plodov prírody. V zrnkách je niečo ukryté a správnym procesom možno z nich dostať maximum potenciálu na jazyk. Podobne ako v hifi, na CD je skladba a rôznou kvalitou aparatúry môžem počúvať 30 alebo 99% tej hudby :-)
26.05.2018 - 14:01:11
00
peterg napísal:
A tak náhodou, nepisal som to už? Pár stránok dozadu (?) ... ;) Teóriu prevzatú z H-B ...

Veru písal aj som to čítal, ale mňa by skôr zaujímal ten veľký rozdiel (Ty si písal 40% a u mňa až 100%).
26.05.2018 - 14:33:08
00
Chlapi žiadna veda ... odkedy mi došiel plochy Fero a prikúpil som aj na F10 nasypniky 550 ml je vysledny produkt lepší , mletie konzistnejsie , mletie na vahu OD s minimálnou vahovou odchýlkou ... a tak isto aj E37J ma už nejaký ten týždeň “ klobúk “ :) . A áno z 1,2 som na Ceade na 2,2 približne . U digitálneho mikrometrickeho nastavenia na F-kach som tiež “ zhruboval “ . A treba len ráno trosku odomliet , ako som už písal

Prílohy:

4344AF47-068F-4CF3-8DBA-FDFEDD1B9350.jpeg
4344AF47-068F-4CF3-8DBA-FDFEDD1B9350.jpeg 749.85 KiB thumb_up1thumb_down

26.05.2018 - 15:27:26
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up