Jeden znamy ma upozornil, ze tu otazku rozoberali aj na H-B, tak som skusil chvilu zapatrat. Odkazov vela, skusim zhrnut:
1/ Nastavenie mlynca pre SD mletie je vzdy jemnejsie, ako pre OD!
2/ SD mletie vyzaduje premiesanie kvoli zhomogeneniu castic (vratane specialne konstruovanych mlyncov!).
3/ SD mletie ma uzsie spektrum velkosti castic, ale s vacsim podielom prachovych castic (!) ("when the grind becomes finer, two things happen : (i) fines production increases (as you have noted) (ii) the upper limit and amount of larger particle size decreases").
4/ OD mletie ma sirsie spektrum velkosti castic, ale s mensim podielom prachovych (pri pozreti na grafy celkom logicke, "size reduction comes with fines generation, and vice versa").
5/ Velkost castic (particle size distribution) pri stejnom nastaveni mlynca je zavisla od rychlosti mletia, vyssie otacky produkuju mensie castice, nizsie otacky vacsie (mimo nasu diskusiu, ale zaujimave v suvislosti s konstrukciou specialnych SD mlyncov).
6/ Nazor na chut nie je jednoznacny - vela ludi sa priklana chutovo ku OD, vela ludi nevidi chutovy rozdiel medzi SD a OD. TDS vysledky velmi neuznavaju.
Najlepsi zdroj asi toto
https://www.home-barista.com/grinders/my-experiments-with-single-dosing-t42536-10.html#p482789Nic o struhani vs. drvine
, ale tiez dava zmysel. Nicmenej obsah vacsieho mnozstva prachovych castic u SD mletia je potvrdeny aj vysvetleny
.
Este moja poznamka (skor len nazor): u SD mletia by sa mohla velmi prejavit kvalita mlynca, hlavne unimodalita, ktora by mohla ovplyvnit (znizit) mnozstvo prachovych castic v prospech strednej velkosti (teda zuzit krivku spekra velkosti castic) a chutovy dopad by tak bol menej vyrazny (MK PEAK?).