Ja sa skôr prikláňam k Ramonovému postrehu, že rozdrvené kávové zrná pri OD mletí sú oblepené drobnými časticami (tzv. prachové), ktoré zabezpečujú homogennejšie prepojenie a tým aj lepšiu extrakciu. ;) To znamená, že moja teória o OD mletí, kde je viac prachových častíc ako pri SD mletí, sa nemení. :lol:
Už len mikroskop rozhodne, kto mal pravdu. :P
29.05.2018 - 07:37:17
00
Jeden znamy ma upozornil, ze tu otazku rozoberali aj na H-B, tak som skusil chvilu zapatrat. Odkazov vela, skusim zhrnut:
1/ Nastavenie mlynca pre SD mletie je vzdy jemnejsie, ako pre OD!
2/ SD mletie vyzaduje premiesanie kvoli zhomogeneniu castic (vratane specialne konstruovanych mlyncov!).
3/ SD mletie ma uzsie spektrum velkosti castic, ale s vacsim podielom prachovych castic (!) ("when the grind becomes finer, two things happen : (i) fines production increases (as you have noted) (ii) the upper limit and amount of larger particle size decreases").
4/ OD mletie ma sirsie spektrum velkosti castic, ale s mensim podielom prachovych (pri pozreti na grafy celkom logicke, "size reduction comes with fines generation, and vice versa").
5/ Velkost castic (particle size distribution) pri stejnom nastaveni mlynca je zavisla od rychlosti mletia, vyssie otacky produkuju mensie castice, nizsie otacky vacsie (mimo nasu diskusiu, ale zaujimave v suvislosti s konstrukciou specialnych SD mlyncov).
6/ Nazor na chut nie je jednoznacny - vela ludi sa priklana chutovo ku OD, vela ludi nevidi chutovy rozdiel medzi SD a OD. TDS vysledky velmi neuznavaju.
Najlepsi zdroj asi toto https://www.home-barista.com/grinders/my-experiments-with-single-dosing-t42536-10.html#p482789
Nic o struhani vs. drvine :( , ale tiez dava zmysel. Nicmenej obsah vacsieho mnozstva prachovych castic u SD mletia je potvrdeny aj vysvetleny :P .

Este moja poznamka (skor len nazor): u SD mletia by sa mohla velmi prejavit kvalita mlynca, hlavne unimodalita, ktora by mohla ovplyvnit (znizit) mnozstvo prachovych castic v prospech strednej velkosti (teda zuzit krivku spekra velkosti castic) a chutovy dopad by tak bol menej vyrazny (MK PEAK?).


Naposledy upravil peterg dňa 29.05.2018 - 11:34:28, celkovo upravené 1 krát.

29.05.2018 - 11:21:41
00
Ja si radšej počkám na ten Tvoj rozbor pod mikroskopom. :P
29.05.2018 - 11:29:54
00
Ked to tak hrotis, co tak si obhajovat svoju teoriu vlastnymi pokusmi, dokazmi? :P :P :P
29.05.2018 - 11:36:35
00
Veď ja som prišiel s foto dôkazom o tom, že pri SD nie sú prachové častice, tak ako si to tvrdil Ty, na rozdiel od mletia pri OD. :P O tom snáď spor nie je. :^) Ešte ostáva len určiť, pri akej veľkosti častice, podľa Teba, začína prach. :lol:
29.05.2018 - 11:44:51
00
Peter , ale veď ty asi nemáš dobre oči ... ináč si to neviem vysvetlit , že vidíš na luper ovej fotke pri SD nejaké prachové častice . Ja nic nevidim , zato u OD som jasne popísal čo vidím . A vidím to , čo Luper . A už sa vyser na toho H-B . Berieš to ako Holy Bible kavovarníctva ...
29.05.2018 - 12:21:36
00
H-B / Home barista / alias HB / Holy bible/ :D ... to sa mi podarilo , mám radost .
29.05.2018 - 12:26:36
00
Nikdy som nenapísal, že vidím na na Ľudovej fotke prachové častice, písal som, že vidím drť (drveninu) a chcel by som spraviť vlastné makro resp. vidieť pod mikroskopom! Prachové častice som videl pri svojom SD mletí (s vyfukovaním balonikom), a takto som to aj uvádzal (niekoľko krát), to nie je to isté. To ma viedlo k domnienke, že SD obsahuje viac prachu. Na H-B sú publikované merania rozloženia particle size, nie dojmy, čo je tiež dosť rozdiel. Takže toľko k tomu.
Prekrúcaš veci, a nie je to prvý krát, tým pragmatická debata končí...


Naposledy upravil peterg dňa 29.05.2018 - 14:33:02, celkovo upravené 2 krát.

29.05.2018 - 13:57:18
00
luper napísal:
Veď ja som prišiel s foto dôkazom o tom, že pri SD nie sú prachové častice, tak ako si to tvrdil Ty, na rozdiel od mletia pri OD. :P O tom snáď spor nie je. :^) Ešte ostáva len určiť, pri akej veľkosti častice, podľa Teba, začína prach. :lol:

Je to presne naopak, pri SD su prachove castice vo vacsom pomernom zastupeni (teda je ich viac), ako pri OD!!! O tom niet už pochýb, to je fakt, je to vlastnost mletia pri jemnejsom nastaveni a dokazuju to merania particle size distribution! Zase necitas prispevky s porozumenim. :P Pridavam obrazok, ktory to vysvetluje, cim jemnejsie mletie, tym viac prachovych (teda jemnych) castic, porovnaj si Grind setting "1" (3% častíc < 200 um) a trebars Grind setting "3" (1% častíc < 200 um, teda 3x menej!). Plus ďalšie prachové častice napr. 40 um, ktorých je 2x toľko.
Príloha:
coffee_fines.jpg
coffee_fines.jpg 50.99 KiB thumb_up0thumb_down



K druhej otazke: na to nie je jasna odpoved, zavisi od doby luhovania, aby najmensie castice neboli preluhovane. Odborny clanok uvadza "The upper limit of tasty extraction is decided by the most-extracted particle. This is always the smallest particle. So it’s up to you to make sure no portion of the grinds ever get over-extracted", https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/the-grinder-paper-explained. Na https://www.sympatec.com/en/applications/coffee/ oznacili ako jemne castice castice pod 150 um, ale bez uvedenia suvislosti. Viac o tom neviem, v kazdom pripade na jazyku sme zmenu citili traja.
29.05.2018 - 14:06:35
00
"Čím jemnejšie mletie tým viac prachových častíc", hovoríš o OD alebo SD? :^) Keď o SD tak mi vysvetli, prečo na mojej fotografii po mletí SD na č. 4 je menej malých častíc (zamerne nehovorím, prachových) ako na fotografii s OD, kde bol mlynec nastavený na podstatne hrubšie mletie a týchto malých častíc je neporovnateľne viacej. ;) Čím viacej jemnejších častíc, tým je pomletá káva homogennejšia, prietok je rovnomernejší a to vysvetluje aj tú intenzívnejšiu chuť. :)
29.05.2018 - 14:52:51
00
Peter , ty tam vážne nevidis dve zložky :^) ? Jednu tmavú väčšiu , pokosenú a na ňu nalepené svetlejšie , nadychane početné častice ? Podľa mna si sa v tom nejako zacyklik , mal by si si dať pauzu v analýzach a trosku pojazdiť :) . Tiež som z tvojho posledného komentu cely “ nesvoj “ a vynára sa vo mne otázka totožná s tou Luperovou .
29.05.2018 - 15:14:47
00
Porovnavame stejny mlynec, nastavenie mletia na rovnaku extrakciu, preto (vid prispevok niekde vyssie):
1/ Nastavenie mlynca pre SD mletie je vzdy jemnejsie, ako pre OD!
Jemnejsie nastaveny mlynec produkuje vacsi podiel prachovych castic bez ohladu na sposob mletia, ale pre SD musi byt nastaveny jemnejsie. Myslel som, ze je to jasne napisane v uvedenom prispevku. Publikovane krivky z merania metodou laserovej difrakcie (Laser diffraction particle size analysis) povazujem za mnohokrat relevantnejsiem ako nase makrofotky, kde sa neda urcit podiel jednotlivych castic, nevraviac o tom, ze zvacsenie je nedostatocne (niekde aj zaostrenie). V praxi nie je mozne dosiahnut rovnaku velkost vsetkych castic, podiel inych castic okrem dominantnych (vacsich aj mensich) je realita. Chuť je daná dobou a priebehom vyluhovania. Najrychlejsie sa uvolnuju aromaticke latky (zelany jav), potom ostatne, casto nezelane (horkost, zazivacie problemy). Doba vyluhovania je dana standardom pre espresso (25 - 30s), hrubost mletia zase zelanym prietokom (povedzme 25ml/25s). Prilis male castice sa vyluhuju rychlo, voda stihne presiaknut dovnutra a uvolnit aj vsetky nezelane latky pocas doby extrakcie (preextrahovanie), prilis velke castice zase pomaly, nestihnu sa z nich vylucit ani vsetky aromaty (podextrahovanie). Nie je pravda, ze cim viac jemnejsich castic, tym je kava homogennejsia. Prave prechodm z SD na OD sa zmensil podiel preextrahovanych castic v prospech spravne extrahovanych a chut kavy sa zlepsila, IMO.


Naposledy upravil peterg dňa 29.05.2018 - 15:25:13, celkovo upravené 1 krát.

29.05.2018 - 15:21:47
00
Rad by som pojazdil ale nemozem, mam pochramany kotnik ... Ale citajte s porozumenim. To nie je mnou vymyslena teoria, to su prevzate fakty. Ale treba este vysvetlit, preco to rovnako tecie pri jemnejsom SD mleti ako pri hrubsom OD, mozno stredna hodnota velkosti castic je rovnaka, len s inym podielom "prachu" a "neprachu"...
Moja teoria so struhanim sa ale v meraniach particle size nepotvrdila :( .


Naposledy upravil peterg dňa 29.05.2018 - 15:48:11, celkovo upravené 2 krát.

29.05.2018 - 15:23:49
00
To mi je ľúto . Prajem skóre uzdravenie . A nemusíme všetko vedieť vysvetlit . Ani indiáni a prírodné kmene to nevedeli ... ale múdrosť a skúsenosť sa ďalej dedila z generácie na generáciu . 👍
29.05.2018 - 15:33:10
00
Dakujem. Chapat suvislosti (ak je to mozne) ma jednu velku vyhodu, da sa podla toho orientovat, zlepsovat, menit, ... Bez chapania suvislosti nastupuje metoda pokusov a omylov, oficialne nazyvana aj Monte Carlo (naozaj!). :)
29.05.2018 - 15:50:36
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up