Takto si predstavujem trening ja. Dnes pripravujeme kavicku na svadbe. 3-4 kg kavy dnes padnu 😉

Prílohy:

20180929_165957.jpg
20180929_165957.jpg 338.66 KiB thumb_up1thumb_down

29.09.2018 - 18:45:23
00
Vychválil som mooocne “ predražený “ tamper od Pullman-a BigStep no validne dáta som neposkytol , len subjektívny názor ... pokúsim sa to fotodokumentáciou napraviť . Rovnaký dosing , 19 gramov Coffea Circulor Etiópia Gigesa , 33 gramov extraktu/ kavy v šálke , ONA OCD distribútor , ale tampovanie BigStep vs Motta tamper = 58,55 vs 58,4 mm . Použitý kávovar Londinium R . Rozdiel bol aj chuťový aj vizuálny na puku v páke . Ten špeciálny tvar / golierik ? / širší od základne o tých pár stotín milimetra vraj zabraňuje “ vákuovemu fenomenu “ , ktorým sa mysli vytiahnutie puku po tampingu v sitku pri pohybe tamperu smerom hore . Tým vlastne spôsobíte podmytie puku , obtečenie vody , zníženie kvality extrakcie merateľne refraktometrom TDS . A ako vieme “ channeling” kanalikovanie je jeden z najväčších nepriateľov baristu 😜 .
BigStep je maly krok pre ľudstvo , ale velky pre baristu v snahe o “ dokonalú “ extrakciu 🧐 ...

A ako ďalšie “logické “vysvetlenie nižšej kvality tampingu / extrakcie sa mi ponuka myšlienka ***** rúčky na Motta základňu od peterg -a :P ...

Prílohy:

Komentár súboru: Puk v sitku po tampingu Motta tamperom s priemerom 58,4 mm ...
27DDDD4B-C9FE-450C-B9B4-51B55ACAE87C.jpeg
27DDDD4B-C9FE-450C-B9B4-51B55ACAE87C.jpeg 1.07 MiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Puk po tampingu BigStepom ...
8BBFF6B2-2BC1-4202-9970-1DB43AAF6805.jpeg
8BBFF6B2-2BC1-4202-9970-1DB43AAF6805.jpeg 1.04 MiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Puk , suchý ako púšť Goby
B739B6BF-97B6-4408-9009-CF5D0A4A1FF9.jpeg
B739B6BF-97B6-4408-9009-CF5D0A4A1FF9.jpeg 727.8 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Môžte aj počet dierok spočítať .
4B0A119A-A81C-4390-8FCC-2B5A1A414797.jpeg
4B0A119A-A81C-4390-8FCC-2B5A1A414797.jpeg 883.77 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Rozlomeny “koláč “ ... radost pre oko baristu
648B43A8-1ED4-414F-A01E-726043D06D11.jpeg
648B43A8-1ED4-414F-A01E-726043D06D11.jpeg 418.87 KiB thumb_up0thumb_down

30.09.2018 - 10:23:01
00
Ta si mi teda dal ... :D ... ale máš pravdu, je to isto v ruke/rúčke (baristovej) ... :P
30.09.2018 - 10:50:36
00
Ináč Chire Ameli je lepšia ako Gigesa . To mi ver ...
30.09.2018 - 11:04:28
00
Verím ;)
30.09.2018 - 11:07:20
00
Ono aby som zase dal veci na pravú mieru , čím tmavšie praženie , tým “ benevolentnejší “ môžeme byť v príprave . Tmavé praženia s Motta tamperom boli mocne piteľné , no so svetlejšími afrikami je to zložitejšie a chyby v príprave sa manifestujú zreteľnejšie ... a nevadí ani , že mi to celé kazí / tmavšie prazene kavy / Petrová ručka :D ... no nič , 38 pomletej Afriky vo mne , myšlienkovy tok ide po<>či rýchlo , tak snáď aj nohy na Tacx-e pôjdu obdobne . Dnes len Z2 , snáď to stihnem než to začne byť v Insbrucku zaujímavé a držím prsty Petrovi nech mu Boh dá silu ... aj keď neviem , neviem , či si ho 😇 tým rozvodom nepohneval 🧐 ...
30.09.2018 - 11:18:57
00
A veru pohneval :D ...
30.09.2018 - 15:53:03
00
Všetko najlepšie kavomilci.
01.10.2018 - 08:09:25
00
Caute kavopici,

uz som tak trochu vyrastol z aktualneho vybavenia (DeLonghi EC680 + KG89) a zacinam pozerat po novom a potrebujem trosku poradit/usmernit

Kavovar bude asi klasika Silvia, dilemu mam ale pri mlynceku. Doteraz som rozmyslal nad elektrickym (Rancilio Rocky, Eureka Mignon, Lelit....skratka cenova hladina okolo 300) ale potom som si uvedomil ci to ma zmysel, kedze meliem 2-3x denne cca 17g na espresso

v podstate to co ma zaujima
-ci teda ma pri tychto "objemoch" ist do manualu/elektriky
-nejake konkretne typy
-rychlost mletia v manualnom mlynceku (staci radovo)
-ci to ma manual dostatocne nastavenie na mletia espressa (co som sa zatial docital tak nazory sa roznia v porovnani s elektrickym, ale popravde este som tomu nevenoval zatial vela casu)
-ci v pripade usetrenych penazi ma zmysel navysit budget na kavovar. Silvia je celkom dobre modifikovatelna a PID sa da dorobit za smiesny peniaz. Pripadne Buna cafe robi silviu aj s PIDom a kopou dalsich srandasakov. To uz by som ale poskuloval asi skor po nejakom Lelite, atd.

Dik
01.10.2018 - 15:46:32
00
Rucne mletie ma svoje caro ked si niekde odcestovany na dovolenke a kavu melies s dobrym pocitom ze aspon nebudes pit ten humus co tam rozlievaju z nejakeho automatu/kanvice.
Doma ta to zachvilu prejde a zacnes aj tak pozerat po elektrickych mlyncekoch. Ja meliem len 2x denne na doubleshot, a aj tak by som sa k rucnemu na doma uz nevratil...
01.10.2018 - 15:58:17
00
Zassenhaus Quito:
rýchlosť mletia: asi 30s na double misku
nastavenie hrúbky mletia: občas sa stane, že skok medzi dvomi polohami je príliš veľký, vtedy nastavím jemnejšie a "prekvapkávam" :)
cena: do 70€ na nemeckom Amazone
01.10.2018 - 16:01:45
01
Pred časom som riešil podobnú dilemu, bojoval som s rôznymi myšlienkami. Mal som obyčajný komerčný poloautomat. Na začiatku som sypal do neho komerčnú mletú kávu. Potom som prešiel na samo-domo mletie na "sekáčiku". Celé zle :), Neskôr som prešiel na mletie kavy v kaviarni. Už to bolo lepšie, ale pár balení som preplytval, kým som vyladil hrubosť mletia na ten moj zrádnik. Aj tak to nikdy nebolo ono. Keď sa k tomu spätne vrátim, ... opäť celé zle :). Keď sa mi ten kávovar pokazil, nevedel som si predstaviť ďalší manuál a ako budem riešiť mletie, .. všade všetko na okolo rozsypané, lebo videl som u známych len ručné mlynčeky, kde mleli kávu dlho, bez nejakého extra zapamätateľného nastavenia a celkovo manuálnu prípravu kávy som už nechcel akceptovať. Sen bol teda logicky plnoautomat, nasypať raz za čas kávu (dobrú od zlej som už vedel odlíšiť) do stroja a stlačením tlačidla ju mať hotovú. Toto ma držalo dosť dlhú dobu, ale nie našťastie až takú, aby som to kúpil. Tak som sa po rozhovore s kolegom v práci, tiež kávičkar a samozrejme aj po porade doma, rôznych diskusiách na internete (treba to fakt filtrovať a nie je to ľahké) dopracoval, že najlepší pre mňa bude elektrický mlynček a manuálny kávovar - nekomečný, ktorý sa blíži tým lepším. až raz padľa voľba. Zobral som cca pred 2 mesiacmi k Silvii Rockyho Doserless. Využitie u mňa má také slabšie, meliem 2x za den do dvojmisky. Niekedy aj viac, keď som celý deň doma a káva ide "na dračku". Rozpočet som na túto celú srandu nemal veľký, ale s odstupom času zisťujem, že výber napriek tejto okolnosti nebol najhorší. Ranná príprava kávy nezaberie dlhšie ako 3-4 minúty. Nepočítam do toho pol hodinové nahrievanie kávovaru. Samotné mletie do dvojmisky mi trvá cca 15 sekúnd, tampovanie s dobrou výbavou je radosť, rovnako aj príprava kávy. Baví ma to oveľa viac, ako s predošlým komerčným kávovarom, kde už som častokrát dopredu vedel, že káva nebude OK. Pri Silvii, s mlynčenkom Rocky sa teším na každú kávu, či je to ráno, na obed, alebo večer.
01.10.2018 - 16:33:56
00
investovat cas do pripravy kavy mi nerobi problem. Je to pre mna trosku taky ritualik, kedy sa venujem iba kave. No stress, vsetko pekne v klude. Takze ziadne automaty, poloautomaty, timery, nastavenia mnozstva vody atd. Ja si to radsej pekne odvazim, odstopujem :)

bedo prave s tymi velkymi krokmi mam aktualne najvacsi problem. Snazil som sa to osalit slabsim, silnejsim tampovanim ale je to tazko replikovatelne.
01.10.2018 - 16:56:34
00
Ako píšeš, dá sa to trochu ošáliť množstvom kávy alebo silou tampovania, ale je to taká alchýmia. Ale mne to nevadí. Ak nie je výsledný produkt tip-top, doladím ho mliekom. Zato občas sa podarí aj taký, že čumím, čo dokáže moja socka výbava vyprodukovať. :)
01.10.2018 - 17:17:18
00
bedo... "doladím ho mliekom " . Keby bolo priamo odstriekané z cecky nedbám ]:)

Pullman , prednastavená hlbka tampovania pre BigStep pre tých , čo chcú konštantnu hlbku utlačania pri prednastavenom množstve kávy do príslušného sitka . Skor do prevádzky ako pre home baristu , čo rad skúša rozne druhy káv a hrubky mletia ...



https://pullman.coffee/our-products/pullman-made-products/barista-tamper-bigstep-base

https://www.timwendelboe.no/accessories/tamp-sure


Naposledy upravil Ramon1 dňa 01.10.2018 - 18:42:17, celkovo upravené 1 krát.

01.10.2018 - 17:21:17
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up