peterg napísal:
...Skusal som v poslednej dobe viac OCDckovat, a vysledky ma prekvapili...

sypac napísal:
... ako keby sa tym distributorom utlacil stred a boky ostali volne, je to dost vidiet aj na bottomless pake, že extrakcia nie je rovnomerna ale zacina sa zbiehat viac po krajoch....a tak isto aj na puku som si vsimol kanaliky po krajoch... .

sypac Dobry postreh, toto som tvrdil uz davno na margo OCD :y: . Nechcel som publikovat skor, kym sa niekto neopyta, aby som nikoho neurazil, ale mna tiez vysledky OCD-cka prekvapili, ako som pisal vyssie ...ale negativne! Aj som si to zdokumentoval. Vsimol som si totiz opakovane, ze extrakcia zacinala obvykle v 3 prudoch vo vrcholoch rovnostranneho trojuholnika, co nemoze byt nahoda (ked som si uz pripravil fotak na fotenie extrakcie, tak vtedy boli prudy 2). Chutovo tiez zle. Spravna extrakcia ma zacinat nahodne a zliat sa do jedneho prudu. Pomohlo, ked som kavu predtym (pred OCD-ckom) poriadne premiesal, potom uz ale OCD-cko nema ziaden zmysel, lebo kava je rozhrnuta do roviny tak ci tak, takze sa vlastne neuplatnuje. Za mna klasicke OCD :n: , vyhodene peniaze. Nemal som moznost skusat jednobrity dizajn typu Pullman a pod., ten by mohol byt o nieco lepsi, kym ale brit nema hrubku zitelky, tak to nikdy nebude idealne.

Prílohy:

Pokus_1a - mletie, sklepanie, bez miesania.JPG
Pokus_1a - mletie, sklepanie, bez miesania.JPG 671.75 KiB thumb_up0thumb_down

Pokus_1b - OCD, polozenie.JPG
Pokus_1b - OCD, polozenie.JPG 608.9 KiB thumb_up0thumb_down

Pokus_1c - po OCD.JPG
Pokus_1c - po OCD.JPG 612.59 KiB thumb_up0thumb_down

Pokus_1d - preinfuzia.JPG
Pokus_1d - preinfuzia.JPG 633.52 KiB thumb_up0thumb_down

Pokus_1e - extrakcia.JPG
Pokus_1e - extrakcia.JPG 616.55 KiB thumb_up0thumb_down

Pokus_1f - extrakcia.JPG
Pokus_1f - extrakcia.JPG 624.75 KiB thumb_up0thumb_down

02.12.2018 - 12:00:05
01
Chlopi, neviem aký máte problém, ale u mňa O.K. :y:
https://www.instagram.com/p/Bp__WQPhN3k/

Prílohy:

Komentár súboru: po OCD
46EB381C-D012-46DA-9613-A67E043A85D5.jpeg
46EB381C-D012-46DA-9613-A67E043A85D5.jpeg 558.64 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: po tampovaní
5E7ABD52-1F65-4DD8-9E19-9364628F65D4.jpeg
5E7ABD52-1F65-4DD8-9E19-9364628F65D4.jpeg 503.22 KiB thumb_up0thumb_down

02.12.2018 - 12:19:48
00
Nevedia s ním pracovať !!!
02.12.2018 - 13:54:55
01
luper napísal:
Chlopi, neviem aký máte problém, ale u mňa O.K. :y:
https://www.instagram.com/p/Bp__WQPhN3k/

Hahaha, dakujem za zdokumentovanie, video ukazuje, ze vznikli 3 prudy vo vrchole rovnostranneho trojuholnika, ktore sa potom zliali, aj preto, ze extrakcia bola prirychla a kava asi tmavo prazena, inak by sa tiete prudy udrzali ovela dlhsie. To je presne to, co som popisoval, ze sa deje. Pri dobrej extrakcii to tak nevyzera.
Skus postnut foto, ako vyzera namleta kava v pake, ked len polozis a zdvihnes OCD, bez zakrutenia, nie po zakruteni (ako moj obr. obr. c 2). Myslim, ze z neho bude jasne, ako sa kava lokalne nerovnomerne stlaci polozenim OCD. Roman to robi inak, on najprv kavu dobre rozmiesa melickou (co som na propagacnych videach OCD vobec nevidel), potom OCD-kuje, ale to uz nema velky zmysel, kedze je zarovnana od metlickovania resp. da sa metlickou zarovnat.
Len znova zopakujem, ze dobry vysledok (vizualne a hlavne chutovo!) som dosiahol, ked som kavu naprv rozmiesal, a tak dorovnal OCDckom, co je vsak uz zbytocny krok.
Nebude to nasou nesikovnostou, ako pise Roman, ale nepochopenim, co bolo napisane skor.
02.12.2018 - 14:35:58
00
Tmavé praženie nepoužívam, že by nedostatok svetla pri snímaní? Po namletí do páky, kávu pred OCD sklepnem poklepaním páky o základňu. ;)


Naposledy upravil luper dňa 02.12.2018 - 14:44:18, celkovo upravené 1 krát.

02.12.2018 - 14:41:58
00
sypac napísal:
.. nasypal som teda nasypku, mlynec hodil na jednotku davku som ponechal...tieklo to uz omnoho lepsie no stale to este nebolo ono...

Z uvedeho som nepochopil (chybaju v texte ciarky?), ci si mlel s plnou nasypkou a tlakom kavy (OD), alebo jednotlivu davku do prazdneho mlynca. Ak to prve, ako si zmenil mletie oproti jednotlivej davke?
02.12.2018 - 14:42:01
00
luper napísal:
Tmavé praženie nepoužívam, že by nedostatok svetla pri snímaní? Po namletím do páky, kávu pred OCD sklepnem poklepaním páky o základňu. ;)

OK. Niekomu sa OCD osvedcilo a pouziva ho, inemu nie. Casto existuje viac sposobov, ako prist k cielu. Ja som citil chutovy rozdiel pri pouziti OCD (bez premiesania, len sklepnutie) voci non-OCD, ale s dokladnym premiesanim, v neprospech OCD.
02.12.2018 - 14:46:16
00
peterg napísal:
Z uvedeho som nepochopil (chybaju v texte ciarky?), ci si mlel s plnou nasypkou a tlakom kavy (OD), alebo jednotlivu davku do prazdneho mlynca. Ak to prve, ako si zmenil mletie oproti jednotlivej davke?

ano chybajuu.... no skusil som to, čo roman napííísal...dal som hned na 1,0 mlyncek a nasypal asi cca 150 g do nasypky.... a tieklo to fakt ovela lepsie ako co som skusal povodne...nemyslel som ze az tak dole pojdem zo svetlym prazenim.... lenze povodne som sypal len SD a isiel som s mlyncom po 1,9... ono je to asi tazko takto porovnavat lebo asi aj dva rovnake mlynce maju ine nastavenie.. sitka atdd....a na ***** je aj to, ze som objednal malo tej mzungy tak moc neni priestok na experimentovanie .....inak este otazka na romana .... nerobi sa ti pri takom nizkom mleti celkom dost hrudiek?
02.12.2018 - 17:00:51
00
Čím kvalitnejší mlynec , tým menej hrudiek pri jemnom mleti ... k tomu smeroval môj koment týkajúci sa vykonu mlynca . Zároveň na rovnakom stupni dôležitosti je “anticlumping “ bazmeg , ktorý ma kazdy výrobca inak vymakany ... v análoch našich úvah sa o tom určite aj tu dočítaš , vrátane mojich fotiek ako som sa s “hrudkami “ popasoval ja na mojich mlyncoch .
02.12.2018 - 19:19:43
00
sypac150g je stale dost malo (mala hmotnost).
Nepytal som sa na porovnanie s inym mlyncom (Romanovym), to nejde, vobec nebudu rovnako skalibrovane. Napr. dnes som zalozil povodne kamene (u horneho som si nebol isty povodnou polohou, lebo znacka sa zmazala) a nula sa posunula o 5 dielikov, teda ked som predtym mlel na 1.0, tak teraz na 1.5 alebo dokonca viac (5 dielikov sa zda dost, ale v skutocnosti je to len 5 stotin mm medzery medzi kamenami). Zaujimalo ma, ci si pridaval v nastaveni, ci uberal voci SD. Ale pises, za pri OD (s nasypkou) si nastavil 1.0 a predtym (SD) bolo 1.9 - v takom pripade si mal mlyn nastaveny velmi nahrubo, pri SD by si mal ist s nastavenim < OD, teda pod 1.0.
02.12.2018 - 19:29:04
00
Ramon1 napísal:
Čím kvalitnejší mlynec , tým menej hrudiek pri jemnom mleti ... k tomu smeroval môj koment týkajúci sa vykonu mlynca ...

Hrudkovat bude akykolvek drahy ci vykonny mlynec, ak ma nevhodny resp, prilis volne alebo tesne nastaveny anti-clumping bazmek. Hrudkovanie tiez suvisi s vlhkostou kavy a vzduchu (staticka elektrina). Je dobre zname, ze predchadzajuca verzia Ceado E37S vybavena nastavitelnym SCC clumping bazmekom kavu sprejovala do okolia (opak hrudkovania :) ). Tiez napr. Fiorenzato F4E (250W) v povodnom stave nikdy nehrudkoval, kym u Compak F8 (700W) si musel ten silikonovy bazmek upravovat. A podobnych uprav roznych mlyncov sa da najst na forach viac.
Ak sa kvalitou mysli konstrukcna vhodnost ci nastavenie anti-clumpingu, tak OK, ale v cene (= "kvalita") to nie je, ani vykone motora.
02.12.2018 - 19:49:35
01
peťo - takze cim vacsia vaha tlaci na kamene tym konzistentnejsie mletie ???
roman - daco som uz nasiel budem sa s tym musiet asi pohrat... ale najskor vyriesit problem so zasekavajucim mlyncom :/
nuž.. mám sa ešte čo učiť... ale vidím, že som na správnom mieste :)
02.12.2018 - 20:22:35
00
No neviem, ci je tam vyslovene priama umera, ale nejaka zataz kavy je potrebna. Niektori vyrobcovia priamo predpisuju, ze na konzistentne mletie a davkovanie podla casu by nemala klesnut kava v nasypke pod 1/3 (a to su dost velke nasypky). Ja pouzivam zataz >300g (teda trochu kavy zatazenej zavazim simulujucim plnu nasypku), fevlad na Eurureke este viac, a funguje to OK.

Prílohy:

Timer grinding hopper_02.jpg
Timer grinding hopper_02.jpg 93.88 KiB thumb_up2thumb_down

Timer grinding hopper_01.jpg
Timer grinding hopper_01.jpg 92.38 KiB thumb_up1thumb_down

Timer grinding hopper_03.jpg
Timer grinding hopper_03.jpg 95.82 KiB thumb_up1thumb_down

02.12.2018 - 20:36:05
00
no taketo nieco by sa mi zislo, alebo mensia nasypka...da sa to niekde zohnat aj na sk?
02.12.2018 - 20:42:18
00
smer hocijaka stredna priemyslovka,za 10€ ti to vysustruzi/vyrobi hocijaky sikovny ziak
02.12.2018 - 20:59:55
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up