peterg
Založený: 04.03.2006
Bicykle: Wilier (2018 - ) | Ibis Mojo 3 (2016- ) | Simplon Kiaro
Odjazdené '23:
1 282 km
Presne nastavenie mletia v oboch smeroch je rovnake, ci sa melie SD alebo z nasypky, ved sa na to casto pouziva stejny mlynec, ze. Vyhodou SD mletia moze byt, ze sa da nastavovat bez chodu motora, lebo je prazdny, kym pri mleti z nasypky bez chodu motora len smerom hore, k hrubsiemu mletiu. Rutina mletia z nasypky pri novej kave potom moze vyrezat napr. takto: Ak je statisticky rozsah mletia roznych kav povedzme od 1.0 do 2.5 (s krokom 0.5), nastavim najnizsiu hodnotu 1.0 a zomeliem prvu kavu. Ak bolo mletie prilis jemne, neznamena to, ze kava nepotecie, len doba extrakcie bude dlha (dlhsia). Co ale tiez neznamena, ze kava je nepitna, prave naopak, moze byt mnam - mnam (overene praxou, tzv. kvapkane ristretto). Pri dalsej priprave posuniem mletie na 1.5 a spravim dalsiu kavu. Porovnam casy extrakcie a chut. Ak dosiahnem na 3-ti ci 4-ty pokus (t.j prestavenie z 1.0 na 2.5) idealny cas extrakcie, zvazim, ci je idealna aj chut voci tym predchadzajucim. Teraz prave pijem Etiopiu Shawntawene a dosiahol som idealny cas extrakcie pri 2.5, ale chut bola lepsia pri dlhsich casoch, tak sa vraciam s nastavenim spat. Ani jedna salka kavy nevysla nazmar, cely proces je vlastne taky ritual o ktory mi ide (podstata tohto hobby), kavu v zasade nemusim mat cely den ci niekolko dni.
Este je tu otazka nastavenia timera, pokial sa ma vyuzivat aj ten kvoli komfortu. Je lepsie mat na zaciatku kratsi cas a domliet manualne podla vahy. Potom staci prepocitat na kalkulacke linearne novy a nastavit ten. Clovek casom ziska odhad, ze napr. zmena mletia o 0.5 znamena korekciu casu o 0.1s.
SD vs. mletie z nasypky je odvekou temou. Ano, zalezi na preferenciach. Pri striedani kav jednoznacne SD. Pri velkej retencii mlynca a malej gramazi davky tiez SD. Pri vacsich gramazach a nestriedani kav kludne z nasypky - vacsi komfort, v zasade po nastaveni nie je treba vazit.
Naposledy upravil peterg dňa 16.11.2019 - 17:58:49, celkovo upravené 1 krát.