jedna otázka: dal som za víkend 350km niekedy dám viac v rámci vytrvalosti ale nedeľu tvorili MRC Čachtice a v kopcoch som tomu dosť dával + som sa zle vyjazdil... teraz mám ešte troška "svalovicu" ,, chcel by som sa spýtať ak si dám klasický srvátkový protein pred spaním nepriberiem na váhe a lepšie zregenerujem ?? + vedel by tu niekto poradiť s dávkovaním, chcel by som ísť kupovať maltodextrín, glukózu a protein ešte neviem aký.... myslíte že je to dobrá kombinácia ? chcel by som poradiť. + predminulý týždeň som bol 5dní chorý a pár dni na to sa mi šlo ako znovuzrodenému nohy nabité energiou... myslíte že mi mohla chýbať neviem presne ako sa to volá ale tie cukry "glykogén" v svalových bunkách ? ako sa dá doplniť.? Chcem výkonnostne rovnomerne rásť.
14.06.2012 - 21:49:48
00
http://abysportnebolel.sk/
14.06.2012 - 21:55:13
00
Zo srvatkoveho pred spanim (pokial si donho nesypes glukozu alebo maltu) urcite nepriberies, na regeneraciu je to idealne. Ja ho davam po treningu (a s dobrou davkou cukru, podla mna to je ovela lepsie ako davat bcaa) a takisto v treningove dni (alebo ked sa citim unavenejsi) pred spanim (zvyk este z cias ked som mal o 20kg viac a cvicil ako trojbojar :) ).
Protein plus glukoza/malta je prospesny pomaly pri kazdom sporte. Kup si nieco co ma viac ako 75% bielkovin (protein iba srvatkovy alebo sojovy - ten ma vsak hnusnu chut). Po treningu odmerka proteinu a k tomu cca 2 odmerky cukrov. Pred spanim odmerku cisteho proteinu. Samozrejme vzdy zarabat iba s vodou (sa divim ze vo fitkach to stale pchaju do mlieka).
Ono sa nie je coho bat, ked nejes pol kila glukozy denne tak sa z toho nejak nepribera, ako cyklista spalis kvanta kalorii a praveze ja mam casto problem to dojest :)
14.06.2012 - 22:10:03
00
Super vďaka ice29 veľmi si mi pomohol :) takže ak budem dávať srvátkový protein (našiel som na nete 85%) tesne pred spaním tak by som mal zlepšiť regeneráciu a skvalitniť svalovú hmotu poprípade jej troška nabrať a nepribrať na celkovej váhe o veľa kg teraz mám 73 rád by som už vyššie nešiel možno o 1-2kg max (myslím tým tuky a veľa "zbytočných nafúknutých svalov- asi vieš ako to myslím") Doteraz som neužíval nič ale už vidím že to bude dobré ak niečo takého prírodného charakteru začnem brať. + čo by si odporučil glukózu alebo maltodextrín ? podľa mňa je glukóza lepšia, chcem to na to aby som čo najrýchlejšie doplnil glikogén vo svaloch myslíš že to bude na to dobré ? a ako by som ju mal dávkovať aby som ako som hore písal zbytočne nepribral :) z brucha ešte čo to zhadzovať je... ešte raz vďaka za plnohodnotný príspevok ;)
14.06.2012 - 22:52:24
00
Glukoza je rychli cukor,ktory Ti vyhodi inzulin prudko hore a ktory potom prudko klesa,Maltodextrin je trosku pomalsi je to v podstate skrob zo zemiakov a Top 1 je teraz Vitargo.Je to vytazok z jacmena a 70% rychlesiesa vstrebava a tym padom doplna glykogen ovela lepsie ale jeho rozpustnost a chut je problem.Samozrejme ze aj cena bude vyssia a 1kg sa pohybuje cca22€.Cukrovat mozes kludne aj komplexnymi sacharidmi cestoviny,ryza.BCAA su na regeneraciu urcitedobra volba a nezabudaj na Glutamin ktory sa nachadza v najvacsej miere a to az 70%.Sval regeneruje vdaka stavebnym latkam a to su bielkoviny.Amina su uz nastiepene bielkoviny cize regeneraciu este urychlia.
14.06.2012 - 23:00:49
00
No takto, ono su to len doplnky vyzivy, stale sa musis kvalitne stravovat :) Proteinovy shake je vhodne dat aj cez den ak vies ze si mal trebars menej bielkovin za ten den (ja som si jednu dobu braval do prace protein shake a pil vzdy o 4. poobede ako olovrant). On zas ten protein nie je nejaky zazrak (na to su troska ine pripravky hehe), je to proste doplnok, takze sa neboj ze by si z toho nejak extra priberal, to nespoznas, celkovo pristup k treningu a dobra vyvazena celodenna strava ma ovela vacsi vplyv (poznam ludi co su v laufe cely den a ich stravovanie nestoji za nic, kludne 6h bez jedla, ziadne ranajky atd. a potom si myslia ze to zachrania praskami, tak to veru nejde) :) Protein shake s cukrami je dolezite hlavne po treningu, kedy potrebujes zasobit telo co najrychlejsim moznym sposobom a prave protak+glukoza/malta je to na to uplne idealna (a prave vdaka tomu ma velky vplyv na regeneraciu). A tu sa nemusis bat ze by si z toho priberal vobec nejaky tuk, telo tu celu davku velmi rychlo spotrebuje na "opravy". Samozrejme sa potom musis aj nalezite najest.
Pred spanim by si teoreticky mohol zjest aj cisty tvaroh alebo stejk, avsak protak je ovela lahsi na nocne travenie (a lacnejsi). V skutocnosti by na noc bol vhodnejsi pomalsi protein (srvatkovy, hlavne izolat alebo hydrolyzat su rychle proteiny, vstrebu sa do svalov v dost kratkom case) - napr. kazein. Niektori vyrobcovia preto vyrabaju specialne proteiny "na dobru noc" - tieto uvolnuju bielkoviny postupne pocas spanku a nie naraz. Avsak ja davam len klasicku srvatku, nechce sa mi kupovat milion druhov :) (niektori fanatici to riesili aj tak ze po 4. hodinach spanku si nastavili budik aby si mohli dat dalsiu davku proteinu, predsa 8h bez prijmu bielkoviny je velky luxus ktory si telo nemoze dovolit hehe). Dolezite je aby si noc v case regeneracie dodal telu nejake bielkoviny a nezatazil mu moc traviaci trakt.
Glukoza vs. maltodextrin - prakticky je to uplne jedno, v reale sa stiepia skoro rovnako rychlo, rozdiel nepostrehnes. Glukozu zozenies lahsie hocikde (maju ju aj v DMku za nie prehnanu cenu, s pridanimi vitaminmi :) ). Glukoza je strasne sladka a maltodextrin je v porovnani s nou dost bez chuti. Ak si das do potreningoveho napoja Frielom odporucanych 70-80g glukozy (k jednej odmerke proteinu) tak je z toho hnusne sladka voda, preto je lepsie davat 1:1 glukozu a maltu (ja davam jednu odmerku toho a jednu odmerku toho). Okrem doby po treningu nema moc zmysel tieto cukry suplementovat, to je lepsie dat si nejake cestoviny, ryzu atd. :)
Vitargo veru nepoznam, nejak ma to muselo minut. Pozeram ze cena je dost vysoka, ale mozno ho na chvilu skusim len zo zabavy :) Ale asi jeho prinos nebude az taky vyrazny (ako je jeho cena vs gluk/malta) a tie peniaze by sa dali mozno do inych veci investovat, ktovie. Vyskusam.

Co sa tyka BCAA - podla mna maju pre amaterskeho sportovca maly vyznam, pouzivaju sa skor pri radikalnejsich dietach kedy nie je dostatok normalnej vyzivy. Srvatkovy protein ich obsahuje tiez (takisto aj glutamin), k tomu este dalsie aminokyseliny. Aspon ja som nepostrehol v minulosti nejake blahodarne ucinky BCAAciek, akurat prazdnu penazenku (aj ked teda to som sa nevenoval cyklistike, dnes ich uz vobec nekupujem).
14.06.2012 - 23:23:00
00
Ja viem že prášky z teba majstra sveta neurobia :) je to hlavne o tej drine, len ja driem v rámci možností dosť to cítiť :) tak aby som to telu troška uľahčil chcem mu dopomôcť tým proteinom napríklad :) vďaka za super vysvetlenie ;) fakt si mi pomohol. tak kúpim matodextrín, glukózu, srvátkový protein (našiel som aj dáky hrachový za polovičnú cenu s takmer rovnakým obsahom ale neviem o čo sa jedná... :/) a ešte asi aj ten kazeín... potom na noc si mám dať koľko kazeínu, poprípade to mám zmiešať zo srvátkovým proteinom 1:1 ??
14.06.2012 - 23:32:40
00
ice29: si teda riadne mimo,ze gluko a malto sa stiepia rovnako, a ze malto nema chut :D doktori ked si toto precitali,tak mali z teba dost,gluko sa nestiepi relativne skoro vobec
niekto tu pisal,preco sa dava mlieko do protaku :D,asi to su tie 4 hodiny,ktore laktoza pre telo predlzi vsetko,je to hnusna galaktoglukobetapyranoza pre par ludi najhorsia co poznam,kedze laktozu im telo nevie spotrebovat :( ... asi si studoval biologicku medicinu,ze?
co ludia nevedia,ze preco vobec nedavame nonstop glukozu,ked mame z nej tolko energie,asi preto lebo v urcitom % zlozeni nasava z tela vodu a potom krce v bachore apod :D,strucne :D a maltaku tak do 50g,viacej ho ani netreba davat...okamzite telo premiena na tuky a tie uklada..kedze telo tolko polysacharidu nevie spotrebovat

Naposledy upravil canopus dňa 15.06.2012 - 00:04:21, celkovo upravené 1 krát.

14.06.2012 - 23:47:48
00
Ok, my bad, blbo som sa vyjadril, samozrejme ze glukoza sa dalej uz nema na co stiepit, ale myslim ze chalanovi to moze byt sumafuk ako sa to spravne povie :) Myslel som ze sa travia rovnako, resp. skoro rovnako = prakticky je to viacmenej jedno. (aj ked su samozrejme aj vedecke dovody preco to kombinovat). Kazdopadne snad nechces povazovat maltodextrin za dlho sa stiepiaci polysachardi.
http://www.abcbodybuilding.com/magazine03/dextrose.htm

Malto nema voci glukoze skoro ziadnu chut, len taku jemnu nasladlost, neda sa to porovnat s vyrazne sladkou chutou glukozy (alebo mame ine chutove bunky? :) miesam si obe takze citim rozdiel)
15.06.2012 - 00:02:44
00
ale text a rada bola spravna,pekne napisane ice29
inac som to tu uz asi 3x pisal ako sa stravovat s takymito vecami a nejake odborne prkotiny som tusim sem uz pisal...a tonito takisto uz toho hodne popisal

ice29:precitaj si prvu eng vetu o maltodextrine
2.oukej,zle som sa vyjadril,"onieco" neskorsie stiepenie,ovela dlhsie uvolnovanie energie....pre presne vedecke zmyslanie vysvetlim:
gluko:okamzita energia,avsak "vycucava" vodu z okoliteho tkaniva"=velmi zle,parx otestovane na sebe a krce velmi neprijemne:preto brat malinko..avsak telo po prisune okamzite zacne vyuzivat tuto enrgiu,preto pred KOPCOM to treba brat alebo pred nastupmi apod, a potom ide utlm,totalna kriza,a glykogen sa nam straca,co je cele zase zle...preto ho treba obmedzovat lebo okamzite sa uklada ako tuk,a glukoza nam kolise s inzulinom,ktory sa snazi glukozu v krvi znizit=preto diabetici ked maju hlad,tak im stupol vtedy cukor a kedze nemaju inzulin,tak si ho musia pichat,opak je glukagon ak si to dobre pamatam,tak ten ho zvysuje
maltak je velmi fajin na regeneraciu,sam si ho kupujem tony s protakmi :D
tak ja tu jemnu nasladlost citim dost
15.06.2012 - 00:07:43
00
Takže glukoza, malta, srvatka 85% protein, je už doma. inak, ak to budem brať ? nepredĺžim dobu rastu svalstva ? lebo chcem trénovať superkompenzáčny trening a v tom sa má spotrebovať čo najviac glykogenu v bunke a potom zase doplniť a stále znovu aby sa tá nádrž v svale pre glykogén zväčšovala... tj.: vytrvalosť asi. Ak to budem stále takto dopĺňať práškom nespomalím svoj rast výkonnosti ?

+ vypíšte mi tu prosím dávkovania ako to mám brať :) bol by som za to veľmi vďačný. Nechcem pribrať tuk iba chcem ((rozšíriť zásobáreň glykogénu v svale)) byť výkonnejší (cukrovanie sa tomu tuším vraví) a zvýšiť svoju silu/ rýchlosť.... a hlavne regeneráciu po dlhých treningoch. inak, mám to brať stále alebo je dobré vynechávať momentálne jazdím napr.:

pondelok - 30km
utorok- 70km
streda 100km
štvrtok pauza - (troška behanie)
piatok 70km
sobota- do 200km (ak sú preteky mávam deň pred 20-30km tj skoro voľno)
nedeľa do 200km (ak sú preteky mávam deň pred 20-100km podľa pocitu)
21.06.2012 - 13:33:25
00
1.malta 2 odmerky na 1bidon
2.glukozu =ak idem kopce kopcovite alebo dlhe roviny,tak beriem vzdy zasadne 2 gely,staci ked predtym hodinu sa najem hocicohoa niekedy tie gely ani nezjem,staci ta malta,ta dodava energiu dostatocne dlho
3.preoc by si mal praskom spomalit rast vykonnosti :D :D
4.protak medzi obedom a ranajkami 1 odmerka a vzdy ked som vecer hladny..cize to vychadza tych 50g protaku
to mas hentaky trening? :D nesranduj,a pises,ze pretekas,dost cudne,nejake male objemy,nie?
ziadny stabilizacne cvicenia?plavanie?beh?posilka?
ak si fakt pretekar,tak vyskusaj sacharidovu superkompenzaciu,ako sportovec by si to mal poznat,a urcite aj foristi,ale bacha potom na pankreas!!!
21.06.2012 - 15:14:26
00
beh, plávanie, si dávam v rege dni. Teraz už veľké objemy netreba tie mám najazdené od januára, ale týždeň niečo nad 400km mávam skoro stále. Vieš začal som s tým predminulý rok :) takže ešte 20tis ročne čakať nemôžem.
Canopus: glukózu kedy ? a malta nie je veľmi pomalá na to aby som ju sypal do bidónu ? nemám dať glukózu a maltu 1:1 ?? a koľko je tá jedna tvoja odmerka ?? 30g ??
po jazdní si to mám ako dať, dajme tomu idem 200km trening, predtým si dám do bidónu maltu/gluko, koľko ? protein si mám dať potom večer pred spaním 50g ??
+ pred treningom protein je to dobré ? ja zase nechcem veľmi pribrať na váhe.. iba zlepšiť regeneráciu. koľko je max denné množstvo ? 50g ?
hej hej o tom som počul, to je to tzv.: "nacukrovanie sa" nie ? len to neviem ako ? kedy si mám čo a ako dať... v tomto všetkom mám fakt zmätok

ps.: min rok som mal 11tis keď som začínal tak 7tis, mám 17rokov viem že už je to dosť ale začal som s CC bohužiaľ neskorej...
21.06.2012 - 15:23:20
00
vacsinou ked jazdis treninogov tak jazdi frekvencne,tukovo,nie na cukor
kedze ja pijem cirka intervalovo 20 minut,tak vacsinou co pijem je aj maltovoda,takze asi tak,dlhodobo sa uvolnujuca energia
moja odmerka je tych 30g ako pises
kedze nejazdi na cukor,tak toho cukru nedavaj vela,jazdi na tuky,
protein jedz kolko len chces,a vzdy ked si hladny,pred nocou,a vzdy po treningu pred treningom jedz vsetko doradu,hlavne uhlohydratove veci,ryzu,banan,pecivo,cestoviny apod...
rataj tych 1-2g protaku na tvoje 1kg hmotnosti,cim viacej,tym v poho,ostatne vycikas..
ak mas taky maly vek a zacinas,tak sacharidovu dietu nerob :D
21.06.2012 - 15:55:31
00
tak glukózu mám na čo teda využiť ? :) a aby sa mi doplnil glykogen v svaloch, mám si dať napr po treningu 30g glukozy,,, a pred spaním 50g proťáku ?
21.06.2012 - 16:21:43
00
keyboard_arrow_up