No takto, ono su to len
doplnky vyzivy, stale sa musis kvalitne stravovat
Proteinovy shake je vhodne dat aj cez den ak vies ze si mal trebars menej bielkovin za ten den (ja som si jednu dobu braval do prace protein shake a pil vzdy o 4. poobede ako olovrant). On zas ten protein nie je nejaky zazrak (na to su troska ine pripravky hehe), je to proste doplnok, takze sa neboj ze by si z toho nejak extra priberal, to nespoznas, celkovo pristup k
treningu a dobra vyvazena celodenna strava ma ovela vacsi vplyv (poznam ludi co su v laufe cely den a ich stravovanie nestoji za nic, kludne 6h bez jedla, ziadne ranajky atd. a potom si myslia ze to zachrania praskami, tak to veru nejde)
Protein shake s cukrami je dolezite hlavne po treningu, kedy potrebujes zasobit telo co najrychlejsim moznym sposobom a prave protak+glukoza/malta je to na to uplne idealna (a prave vdaka tomu ma velky vplyv na regeneraciu). A tu sa nemusis bat ze by si z toho priberal vobec nejaky tuk, telo tu celu davku velmi rychlo spotrebuje na "opravy". Samozrejme sa potom musis aj nalezite najest.
Pred spanim by si teoreticky mohol zjest aj cisty tvaroh alebo stejk, avsak protak je ovela lahsi na nocne travenie (a lacnejsi). V skutocnosti by na noc bol vhodnejsi pomalsi protein (srvatkovy, hlavne izolat alebo hydrolyzat su rychle proteiny, vstrebu sa do svalov v dost kratkom case) - napr. kazein. Niektori vyrobcovia preto vyrabaju specialne proteiny "na dobru noc" - tieto uvolnuju bielkoviny postupne pocas spanku a nie naraz. Avsak ja davam len klasicku srvatku, nechce sa mi kupovat milion druhov
(niektori fanatici to riesili aj tak ze po 4. hodinach spanku si nastavili budik aby si mohli dat dalsiu davku proteinu, predsa 8h bez prijmu bielkoviny je velky luxus ktory si telo nemoze dovolit hehe). Dolezite je aby si noc v case regeneracie dodal telu nejake bielkoviny a nezatazil mu moc traviaci trakt.
Glukoza vs. maltodextrin - prakticky je to uplne jedno, v reale sa stiepia skoro rovnako rychlo, rozdiel nepostrehnes. Glukozu zozenies lahsie hocikde (maju ju aj v DMku za nie prehnanu cenu, s pridanimi vitaminmi
). Glukoza je strasne sladka a maltodextrin je v porovnani s nou dost bez chuti. Ak si das do potreningoveho napoja Frielom odporucanych 70-80g glukozy (k jednej odmerke proteinu) tak je z toho hnusne sladka voda, preto je lepsie davat 1:1 glukozu a maltu (ja davam jednu odmerku toho a jednu odmerku toho). Okrem doby po treningu nema moc zmysel tieto cukry suplementovat, to je lepsie dat si nejake cestoviny, ryzu atd.
Vitargo veru nepoznam, nejak ma to muselo minut. Pozeram ze cena je dost vysoka, ale mozno ho na chvilu skusim len zo zabavy
Ale asi jeho prinos nebude az taky vyrazny (ako je jeho cena vs gluk/malta) a tie peniaze by sa dali mozno do inych veci investovat, ktovie. Vyskusam.
Co sa tyka BCAA - podla mna maju pre amaterskeho sportovca maly vyznam, pouzivaju sa skor pri radikalnejsich dietach kedy nie je dostatok normalnej vyzivy. Srvatkovy protein ich obsahuje tiez (takisto aj glutamin), k tomu este dalsie aminokyseliny. Aspon ja som nepostrehol v minulosti nejake blahodarne ucinky BCAAciek, akurat prazdnu penazenku (aj ked teda to som sa nevenoval cyklistike, dnes ich uz vobec nekupujem).