No myslím si že toto téma zaujme mnohých, alebo viacerým budu mať podobný problém.

No začne od začiatku.
Od vtedy ako som začal s bicyklovaním (roky 2008-2009) som vždy chcel trénovať len na vytrvalosť na čo najdlhšie trasy a kopce (Nairo Quintana s jeho stúpaním na Mont Ventoux v roku 2013 https://www.youtube.com/watch?v=Ci4moZZfKJw ma v tom len utvrdil, proste mám rád keď môžem zo seba dostať absolútne maximum)

V tých rokoch som začal trénovať väčšinou rovina ľahký prevod, nemohol som prejsť ani 4 km.
Po zopár mesiacoch keď som trochu vylepšil kondičku som začal jazdiť kopce, tam som si vždy dal ťažší prevod, aby som nešiel tak pomaly.
Tu nastáva ta dilema, pri takomto tréningu (asi 2 roky) mi nohy neuveriteľne nabrali objem oproti tým paličkám čo som mal pred tým.
Otázka znie, čo robiť aby človek nenabral napríklad také objemy svalov aké majú šprintéri?
Lebo to ma vždy udivovalo, každý hovoril že šprintéri ktorý dávajú maximum na rovinách trénujú na objemy svalov, ale keď idete do kopca dáte ťažší prevod tak tam cítiť ešte viac ako svaly pracujú.


Čo sa vlastne deje v svaloch na nohách keď idete do kopca na ľahkom, a potom na ťažkom prevode.
Teraz jazdím na ľahšom prevode ale do kopca sa vôbec nezadýcham, ani necítim žeby svaly nejako moc pracovali, nehovoriac o tempe. Ale je známe že na ťažšom prevode sa priberá do objemu svalov, čiže som radšej prešiel na ľahší.
Čo by ste poradili? Jazdiť ďalej na ľahšom prevode, alebo sa vrátiť na ten ťažší?

K strave.
No skúšal som banány a musli tyčinky, a zopár nápojov poviem vám z toho je také energia ako keď chcete zápalkou vyvolať termojadrovu reakciu.
Skúšal som byť na takej strave 4 týždne jazdiť som mohol ale bol som unavený po strašne krátkom čase.
No potom som si dal raz večer 1 balenie čokolády, ráno 4 nektarinky, ani sa nedá popísať ten rozdiel, prešiel som cez 44-48 km bez akejkoľvek únavy, všetky stúpania bez prestávky a navyše keď som už išiel domov stále som cítil že mám v sebe energiu a že by som ešte prešiel niekoľko km. Keď som išiel asi 30km stále som cítil že kondička/energia je na rovnakej úrovni ako keď som vyštartoval.
To všetko z jednej čokolády večer pred tréningom (netvrdím že to je správne alebo zdravé)
Zaujímavé je to že keď som sa doslova prežieral sladkosťami (6-8litrov pepsi alebo kofoly za týždeň nebolo nič výnimočne, sladenie čaju, sladkosti, polievku som nepoznal)
Váha sa držala na 60-61kg pri 184cm, keď som prestal sladiť jesť zmrzliny, obmedzovať mäso, a podobné zbytočne sladké veci váha nejako zaujímavo/zázračne pribral na 70kg.
Vždy som bol taký že som sa neriadil žiadnymi tabuľkami jedol som to od oka.


Teda zhrnutie otázok, Ako jazdiť aby som nenabral až moc prehnane svalovú hmotu viem že tie svaly tam budu ale nejaké normálne malé množstvo, skôr viac šľachovitú štruktúru.
poprípade ako sa jej trochu zbaviť ak som to už prehnal.
Ako Jazdiť ďalej na ľahšom prevode, alebo sa vrátiť na ten ťažší (na kopcoch a rovinách)?
A niečo k strave od vás pre tento typ jazdenia.

Či teda zostať u tých banánoch, musli tyčinkách a nápojoch (ale to asi ťažko :D ) Poprípade kedy ostať pri takej strave, čo ma taká strava za následok ale ja si myslím že ak niečo dosiahneme takou stravou potom by sme sa takou (alebo podobnou) stravou museli stravovať už dokonca života aby sme si ten výsledok udržali
Alebo si dopriať aj niečo poriadne sladké.
Lebo keď vidím Wiginsa, alebo Frooma niekedy si myslím že na nohách majú len kosti obtiahnuté šľachami http://static.guim.co.uk/sys-images/Sport/Pix/pictures/2012/7/10/1341948002336/Bradley-Wiggins-in-his-ho-008.jpg (aj keď svaly určite majú) ale strašne málo zaujímalo by ma teda odkiaľ berú toľkú silu na takú vytrvalosť do kopcov
Predom vďaka za odpovede
12.07.2015 - 21:25:47
00
Nerozmyslal si nad tym, ked uz mas take geneticke predpoklady prave na naberanie objemu a sprinty, ze by si zacal trenovat prave tymto smerom? Ked ale chces naozaj viac slachovite svalstvo, tak zacni chodit dlhsie trasy treningy okolo 100km a podobne na lahkych prevodoch viac kadencne. Podla mna to je ale docela hlupost silou mocou zhadzovat svalovu hmotu, mne osobne sa ide ovela lepsie do kopcov, ked mam okolo viac svalovej hmoty kludne o 3kg viac, lebo vies tlacit aj vacsie watty, nehovoriac potom o sile na rovinkach a spurtoch. Osobne prave bojujem s opacnym problemom a snazim sa doplnat bielkoviny a cukry aj doplnkami, aby som prave naberal hmotu, takze mi kludne mozes dat zo svojej a kazdy bude spokojny :D.
13.07.2015 - 12:17:32
00
ako píše reeler_sk, každý má určité predispozicie, ale správnym prístupom k treningu, strave, regeneracii atd. sa z teba može stat aj "pure climber"...

profíci jazdia 30-40 tis km za rok, tak presne z toho majú silu a vytrvalost + celý životný štýl podriadený cyklistike (ako písal Hamilton vo svojej knihe Secret Race, že po treningu len regeneroval, sedel, ležal, masáže apod., ani na prechádzky zo ženou nemohol, lebo rege :D)...

keďže naberáš rýchlo svaly, tak ti nič iné neostáva len točiť také prevody, aby si šiel aspon 90+ otáčok a to všade (roviny, kopce) a pozor! v nízkej intenzite!!! po dostatočne dlhu dobu..
13.07.2015 - 15:31:14
00
Nechcem byt zly, ale ked sa hovori o niekom kto ma geneticku predispoziciu k rychlemu naberaniu svalovej hmoty, stak si skor predstavim drahara Roberta Foerstremanna a nie chalana co ma pri 184cm 70kg :)). Nebude to len tym, ze si bol pri 184cm/60kg extremne chudy a svaly v nohach sa vdaka treningu rozvinuli na "normalny" zdravy objem ?
Co sa tyka tej kadencie, tak velmi zjednodusene plati, ze pri zhodnej rychlosti za pouzitia lahsieho prevodu viac zatazujes srdce a pluca, pri nizssej kadencii dostavaju viac zabrat svaly: http://www.bikeradar.com/gear/article/technique-cadence-matters-16394/
13.07.2015 - 16:25:27
01
Si zly,lebo to nie je ziadna predispozicia ale ludovo povedane steroidy
13.07.2015 - 17:15:01
00
Je to geneticka predispozicia, znizena tvorba myostatinu.
13.07.2015 - 17:20:47
02
reeller_sk. Nie, ako píšem lepšie sa cítim v úplne opačnom smere.
Tie svaly som práve nabral z toho že som išiel do tých kopcov na ťažkom prevode, a to sme išli veľkou rýchlosťou zo sedla ako keď ideš na špurt (kamošov "skvelý" nápad) Čiže krátke intervaly veľká intenzita.
Jeden kopec skončil menšia rovinka spomalili sme trochu oddýchli a potom znovu rovnaké tempo. Vtedy sme nevedeli čo aký tréning spôsobuje (až potom keď nám nejako zmohutneli nohy sme sa čudovali čo sa nám to stalo :D)
Keď som začínal rovinky ľahké prevody svaly nepribudli len sa vždy vyrysovali tie čo som mal, ktoré sa znova po 1 týždni bez tréningu vrátili na povodny stav. Niekedy sa mi dokonca stalo že som po tréningu cítil že ich mám o dosť užšie
Petersa: No ja si tomu tiež podriaďujem životný štýl teda zatiaľ len v tom že pracovať, pracujem len/budem/chcem 8 hodín, (bez poobedných, alebo nočných voľné víkendy aj keby som mal zarábať menej) nasledované 3 až 4 hodinový tréningom, ten nasledovaný 1 hodinovým strečingom a ten nasledovaný 10-11 hodinovým spánkom, a ráno 1 hodinovým strečingom.
Budem to musieť skúsiť ako ste povedali dlhšie tréningy, malá intenzita a prevody tak aby som mohol počas jazdy normálne rozprávať.
Najlepšie napríklad celých tých 40km ísť jedným tempom, nespomaliť, na kopce si potom hodiť o 2-3 stupne ľahší prevod tak aby som udržal otáčky.
lepší je dlhší čas s miernou intenzitou, ako kratší čas s vyššou intenzitou. V oboch prípadoch môže byť výdaj kalórii rovnaký.
Už len treba mať pevnú vôľu, dostatok času, podriadiť tomu všetko a vydržať.
Naozaj ešte raz veľká vďaka za rady. Držte palce.
13.07.2015 - 17:41:44
00
Marek, jednu vec ti poradím: kým začneš praktikovať vyššie uvedené tréningové harakiri, tak si niečo o tomto športe naštuduj, čo, ako, kedy, zdrojov na čítanie je veľa, ono ten "tréning" nemá byť za trest, ale aby ta to bavilo, a ver tomu, že sa to dá a naviac, časom, dosiahneš aj ten ciel, ktorý si si stanovil
13.07.2015 - 18:13:57
01
Marek93, neviem ci som cital vsetko, ale kolko mas rokov?
13.07.2015 - 20:25:14
02
Petersa, čítal som už o tom športe veľa vecí rovnako tak aj o strave, čo som zistil? To že každému vyhovuje niečo úplne iné, to čo môže byť pre jedného už na hrane pre druhého môže byť tak akurát či už v jedle alebo v športe.
Vôbec to neberiem tak že ten tréning je za trest, alebo že by to bolo nejaké harakiri, mňa to práve baví..........a vôbec vždy ma taký tréningový zaberák bavil.
Kimlo: Mám 21 rokov.
14.07.2015 - 05:45:01
00
ono dnes je v mode cyklistika, takze cyklistika (ci uz pasivne alebo aktivne) bavi 80% obyvatelstva SR (netreba pisat vdaka komu/comu) ... no ale ine som chcel... o rok ta moze zacat bavit nieco ine.. napr frajerka... alebo ina draha zaluba :D
vidim ze si do toho trenovania cely hrr... tak najlepsie bude, ked vo svojom okoli najdes niekoho s podobnym zapalom pre cyklistiku, a budete "trenovat" vo dvojici.. cim viac vas bude, tym zabavnejsie to bude aj pre teba a verim ze kazdy si budete mat co do toho trenovania povedat... snad som ta neodradil :)
14.07.2015 - 07:02:04
01
K strave.
No skúšal som banány a musli tyčinky, a zopár nápojov poviem vám z toho je také energia ako keď chcete zápalkou vyvolať termojadrovu reakciu.
Skúšal som byť na takej strave 4 týždne jazdiť som mohol ale bol som unavený po strašne krátkom čase.
No potom som si dal raz večer 1 balenie čokolády, ráno 4 nektarinky, ani sa nedá popísať ten rozdiel, prešiel som cez 44-48 km bez akejkoľvek únavy, všetky stúpania bez prestávky a navyše keď som už išiel domov stále som cítil že mám v sebe energiu a že by som ešte prešiel niekoľko km. Keď som išiel asi 30km stále som cítil že kondička/energia je na rovnakej úrovni ako keď som vyštartoval.
To všetko z jednej čokolády večer pred tréningom (netvrdím že to je správne alebo zdravé)


neviem či som to správne pochopil, ak nie, tak ma oprav...to si jedol len musli a banany v kuse?

co sa tyka stravy tak som zastancom toho ze treba jest vsetko, nijako sa neobmedzovať nejakými kvázi diétami...a k výjazdu si potom zobrať nejaké drobnosti, ktoré si myslíš že ti dodávajú energiu, kľudne aj čokoládu :)
14.07.2015 - 13:16:14
03
No skúšal som banány a musli tyčinky, a zopár nápojov poviem vám z toho je také energia ako keď chcete zápalkou vyvolať termojadrovu reakciu.
Skúšal som byť na takej strave 4 týždne jazdiť som mohol ale bol som unavený po strašne krátkom čase.
No potom som si dal raz večer 1 balenie čokolády, ráno 4 nektarinky, ani sa nedá popísať ten rozdiel, prešiel som cez 44-48 km bez akejkoľvek únavy, všetky stúpania bez prestávky a navyše keď som už išiel domov stále som cítil že mám v sebe energiu a že by som ešte prešiel niekoľko km. Keď som išiel asi 30km stále som cítil že kondička/energia je na rovnakej úrovni ako keď som vyštartoval.
To všetko z jednej čokolády večer pred tréningom (netvrdím že to je správne alebo zdravé)
Zaujímavé je to že keď som sa doslova prežieral sladkosťami (6-8litrov pepsi alebo kofoly za týždeň nebolo nič výnimočne, sladenie čaju, sladkosti, polievku som nepoznal)
Váha sa držala na 60-61kg pri 184cm, keď som prestal sladiť jesť zmrzliny, obmedzovať mäso, a podobné zbytočne sladké veci váha nejako zaujímavo/zázračne pribral na 70kg.
Vždy som bol taký že som sa neriadil žiadnymi tabuľkami jedol som to od oka.


Tiez som poriadne nepochopil tomu, co si pisal. Bol si na len na bananoch a musli 4 tyzdne? Nejedol si nic ine okrem toho?

Pocas trenovania by si sa mal stravovat normalne, musis do seba dostat dostatok bielkovin, sacharidov a tuku. Rovnako, ako ked netrenujes. Su tam rozdiely, ale urcite zasady treba dodrziavat stale. Bez kvalitneho paliva ti nepojde ani auto, ak je palivo nekvalitne, tak aj jeho chod bude problemovy. To iste mas aj s ludskym telom/organizmom.
Priemerny zdravy dospely clovek (muz alebo zena), ktory netrenuje, by mal dostat do seba minimalne 1-1.5g bielkovin na kazdy kilogram telesnej hmotnosti. Cize, ak by si vobec netrenoval, tak na tvoju vahu by si denne musel dostat do seba minimalne 70g bielkovin rozlozenych do viacerych jedal. Rovnako je to aj so sacharidmi (4g/kg) a tukmi (0.5g/kg).
Kedze trenujes, musis tie hodnoty trochu zvysit, lebo telo potrebuje viac "paliva":
· 2 g bielkovín na kg/Telesnej Hmotnosti
· 6 g sacharidov na kg/TH
· 1 g tuku na kg/TH
Nemusis striktne dodrziavat tie hodnoty, staci ked to budes brat nejako priblizne, hlavne aby tam boli bielkoviny, sacharidy a tuky v kazdom jedle.
Dalsia vec, musis jest pestru stravu, dostatok kalorii, zeleninu s kazdym jedlom.

Jedlo pred treningom by malo byt obsahovat stredne mnozstvo sacharidov a mensie mnozstvo bielkovin. Pocas treningu si daj banan alebo nejaku energeticku tycinku na doplnenie energie. Ak ides na dlhsiu turu, tak si mozes dat aj nejaku proteinovu tycinku.
14.07.2015 - 14:19:39
00
Ako píšem ja takto jazdím už od roku 2008 (9ročník) takže nie je to "sagan hypom" alebo tým že to je v mode.
Frajerka už mohla byť, ale ako som písal mám cyklistiku aj na úkor takýchto vzťahov, priamo som jej povedal že naozaj na to nemám čas, rovnako aj kolegovia v robote hovoria čo si nenájdem priateľku keď poviem že nemám čas tak povedia že ako to.
Ja na to že trénujem a chodím skoro spať.
Oni: "Tak cez víkend ju niekam zober.
Ja ani cez víkend nemám čas tiež trénujem.
Potom sa začnú smiať.
Keď sa chceš prekonať a dokázať pre seba niečo viac treba aj niečo obetovať a prekonať sa.
K jedle no nejedol som len banány, tie som mal len pri tréningu, ale jedol som väčšinou zeleninu a ovocie celkovom (pomaranče, nektarinky, hroznám, melóny, hrušky, jablká, atď atď v tom som mal pestrú stravu)
Ohľadne tukov, mäso chcem čo najviac obmedziť (lepšie sa mi spí aj sa cítim lepšie)
Keď si chcem udržať 62-65kg, určite musím niečo obmedziť.

Súhlasím s tým že v partii jazdcov sa jazdí PODSTATNE lepšie, jazdím väčšinou sám, no keď sa našiel jeden parťák tak to bola iná paráda, ako keby doplňoval energiu, ako keby sme sa navzájom "ťahali"
Keď som ja nevládal tak som si myslel že spomalím, ale ak je predo-mnou a vidím že ešte zaberá tak sa snažím a zaberiem aj ja, ide to a potom som rád že som nespomalil.
15.07.2015 - 16:09:06
00
vacsi drici zvladaju skombinovat rodinu, pracu a pretekat na slusnej amaterskej urovni takze tento argument s priatelkou a casom............
15.07.2015 - 17:41:23
08
keyboard_arrow_up