Čaute, pred týždňom sa mi podarilo vysypať na biku tak nešťastne, že som narazil do lavičky odpočívadla a dal som si s ňou "high five" ľavačkou. V zápästí mi čosi ruplo, doktor to identifikoval ako prasklinu distálneho rádia, čo je časť zápästia (laicky povedané). Mám to v dlahe.
Má niekto z vás skúsenosti s (podobným) zranením zápästia? Ako dlho sa vám to liečilo, kým ste mohli znovu v pohode jazdiť? Obávam sa tých otrasov od gripov.
20.05.2014 - 11:02:08
00
Mal som presne to iste. Najprv dlaha, potom sadra, celkovo asi mesiac.
Ked mi to dali dole, ruku som mal asi o polovicu chudsiu oproti druhej :) Najvacsi problem bol potom v ohybani zapastia smerom hore, ale na to pomohla rehabilitacia, pravidelne natahovanie az na prah bolesti a nejaka elektrika (asi mesiac som tam chodil).
2 tyzdne po tom, ako mi dali dolu sadru som veselo tahal lana na jachte, soferoval atd. Zhruba po 3 tyzdnoch som sa odvazil aj na bike a v pohode. Ale opakujem, verim ze velky podiel mala ta rehabilitacia.
20.05.2014 - 13:18:50
00
Aaaa, takže ti dali aj sadru? Dúfal som, že sa jej vyhnem... :/

EDIT: Ale hlavne nech sa to dá dokopy.
20.05.2014 - 13:29:59
00
Ja som padol na obe dlane, narazil som si zapastia. Na rontgene nic nebolo ale nevedel som sa ani napiť ani odomknúť klúčom. 10 dní som nebicykloval, potom len velmi mierne a zapastia zabandazovane napevno elastickym obvazom. Bolelo to asi 2-3 tyzdne, potom uz dole bandaz ale este niekolko tyzdnov som to citil. Hoji sa to proste pomaly, sorry
20.05.2014 - 21:21:39
00
Za kazdym, ked taketo nieco citam, sa mne vynara otazka, ci osetrujuci lekar neiformuje dostatocne, alebo nedavate pozor, ked vas informuje...
Takze len letmo:
Sadrova dlaha sa dava iba na tyzden, aby v pripade opuchu sa mohla uvolnit. Zrejme ti lekar povedal, ze o tyzden po nalozeni dlahy mas prist na dosadrovanie. Sadru ti daju dole po 4 tyzdnoch, ked kontrolny rontgenovy snimok bude v poriadku. Tvoja zlomenina podla popisu je bezna zlomenina, nic komplikovane.
Ked budes mat sadru odstranenu, sam mozes zacat hybat. kruzive pohyby, stlacanie suchej spongie a podobne. Ale zrejme ta vypisu aj na rehabilitaciu. Tam bude tiez lekar, ktory urci procedury na zaklade nalezu. Moze to byt aj elektroliecba, parafinove obklady alebo virivy kupel, ale zaklad bude, ze ti fyzioterapeut ukaze cviky.
Sam potom budes citit, kedy aku zataz zvladnes, ale tipujem, ze koncom jula uz budes bikovat o sto6...
20.05.2014 - 22:44:03
00
Keď som si natrhol šlachy v nohe tak mi ortopéd po zložení sadry povedal že rehabilitacia je blbosť a najlepšie čo môžem urobiť je chôdza. To isté aj pri zlomenom zápästí a 2x zlomenej ruke, proste som to doma rozhýbal a dodnes s tým žiadne problémy nemám.
Inak by som ti poradil, keď ti budú chcieť dať sádru na dlhšie tak zváž, či si to radšej nedáš zalaminovať. Stojí to asi 10 eur, takmer nič to neváži, a ani to tak ľahko nepraskne. Oveľa lahšie sa s tým žije :)
20.05.2014 - 23:06:42
00
Jj, sprchovanie sa s klasicku sadrou na ruke je zarucenym zdrojom zabavy na dlhsie ako by clovek cakal :D
20.05.2014 - 23:38:51
00
Teda mohla by to byť fractura radii loco typico, takže nič "výnimočné", a u teba nekomplikovaná, nedislokovaná zlomenina, podľa popisu pravdepodobne mimo kĺbu, mladé a metabolicky aktívne telo, tak si tým nelám hlavu. Začiatky a rozhýbanie budú ťažšie, ale ani ja nepredpokladám nejaká neskoršie následky...
20.05.2014 - 23:48:41
00
Aby som to upresnil, podľa lekára sa jedná o infrakciu, čo chápem ako prasknutie/nalomenie a nie zlomeninu. Preto som si myslel, že to do sadry nepôjde...lekár ma veru nijak "nenabrífoval". Takže zajtra uvidím :)
Rehabilitácií sa nebojím ani sa im nechcem vyhnúť, skôr som mal obavy o reakciu zápästia v a po nejakom výživnom zjazde.
ReHMn, koniec júla? Tak neskoro? :,-(
21.05.2014 - 16:25:47
00
Koniec dobrý, všetko dobré...
Nakoniec som teda po 10 dňoch s dlahou prišiel k doktorovi, ten mi spravil rentgen, dal dolu dlahu, stiahol packu elastickým obväzom a nariadil 10 dní kľudu. Už dva týždne spokojne bikujem, ruka je trochu slabšia, ale to sa spraví :)
17.06.2014 - 10:30:21
00
Ahojte mal som auto havariu a zlomil som si zapastie na lavej ruke . Dali mi dlahu a prve dni som takmer nevedel hybat z prstami . O 12 dni som mal ist na rentgen ci je to dobre spojene aby mi dali sadru. No ja som potreboval o 5 tyzdnov po uraze nastupit do prace a bal som sa ze mi to budu operovat a nebudem moct ist na cas do prace. Tak som na rentgen nesiel a nesiel som ani pre sadru . Ruku som si nechal v dlahe a dufal ze sa spravne zrastie . Citil som ze dlaha mi fixuje ruku dobre tak som povazoval sadru za zbytocnu. Ked sa mi obvazy uvolnili na dlahe po tyzdny tak som si ruku sam znova previazal. Preslo 5 tyzdnov a presne pred hodinou som si dal dole dlahu. Kolegovia posunuly nastup do prace o tyzden tak som ziskal cas na rozcvicovanie . Do prace chcem nastupit a na rehabilitacie nemam cas a este su aj sviatky. Ruku v dlahe som som pouzival celi cas kolko mi bolest dovolila. Teraz zapastie neohnem dohora a je citlive . Pozeral som si nejake cviky rehabilitacne ale tristvrte z nich nepotrebujem lebo past zovriem normalne a prstami mozem hybat ako chcem a to je si myslim preto ze ruku som pouzival cely cas kolko mi bolest dovolila . Jediny problem mam ze zapastie neohnem ani dohora ani do dola lebo bola fixovana dlahou. Ruku mam skoro ako pravitko a tak som uznal zavhodne ju rozcvicovat presne tam kde nefunguje tocim zapastim a ohybam ho hodinu do hora do dola a po hodine vydim zlepsenie asi 20 percent bez nejakej bolesti teraz ju necham oddychnut nebudem spekulovat zajtra pokracujem vo vlastnej metode rehabilitacnej 😂 nedam zarobit na rehabilitaciach nejakym blbcom ked som videl aky blbci pracuju v nemocnici a v akom dezolatnom stave ma pustili z nemocnice ze som nevedel hybat pravym ramenom a na pravu nohu som nevedel chodit 2 tyzdne no nastastie som to nemal zlomene . Takze doktorom vobec neverim . Jedine co mozem dufat ze sa mi to spravne zrastlo ale to co tu citam tak si myslim ze som na tom celkom dobre . Ruku budem pouzivat nadalej kolko len budem moct samozrejme opatrne a zapestie budem precvicovat aj 100 krat denne kedy ma napadne po mensich seriach . Akoto vsetko dopadne vam dam vediet a ak niekomu pomoze moja skusenost tak budem len rad lebo nase lekarstvo je banda idiotov cest vinimkam. Ahojte.
01.01.2018 - 19:22:10
00
... a to si sa len kvoli tomuto registroval? :tmi:
01.01.2018 - 19:54:27
00
ja som mal zlomenu ruku asi pred rokom a braval som wobenzym na rychlejsie hojenie a mam pocit ze to bolo rychlo f pohode, vyskusaj mozno pomoze
28.08.2020 - 13:48:03
01
Tak hadam po 2,5 roku sa mu to nejak zahojilo.
28.08.2020 - 20:36:48
01
keyboard_arrow_up