Ahojte ludia,
Prosim viete mi poradit podla ceny kvality skusenosti co by sa hodilo pre dámu o výške
160cm váha 50kg ktorá zhana bik na dopravu po meste do prace na pivko na kupalisko
potom obcas nejaka sotolina k vzdialenejsim jazeram a nejake obcastne vyjazdy po horach no slapat 20% sa jej moc nechce a zjazdov sa bojí.
Je tu jeden inzerat
Specialized P.1 All Mountain Disc 2010
http://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-all-mountain/4/

Tak by som sa opytal co hovorite na taketo nieco alebo poradte nieco ine. Dakujem vam.
15.07.2010 - 10:09:29
00
No... :whew:

dáma je drobná, s malou váhou. Tá vec je M, na hrubizných gumách, predávajúci píše, že bajk je vhodný do poriadneho terénu.

Ja mám 161 a váhu "tesne pod 50". Môj Specialized (Full) je Mko. S fľašou má 13,49 kg. Na asfalte sa s ním narobím ako kôň. Na veľmi občasné cesty do práce (normálne beriem cesťáka) musím locknúť vidlu aj zadok, ináč sa proti vetru nadriem ako dobytok. Ale v ťažkom teréne je to malý boh - vlastne tým, že je väčší (Mko), je v zjazdoch kľudnejší a môžem si s ním dole kopcom dovoliť aj to, čo predtým so starým horákom nie (srnka je veľmi opatrná a do tvrdého risku ide málokedy, veď je matka rodiny :$ ). V podstate ho mám na vybláznenie - keď ma to chytí, spáchame nejaký horský maratón. Ale na bežné vozenie - na pomer mojej váhy a výšky - to stroj ROZHODNE NIE JE.

Môj osobný záver: skús Tvoju dámu presvedčiť, že aj keď bicykel nie je masívny a veľký, nemusí sa ho báť. Masívne a veľké síce vzbudzuje pocit väčšieho bezpečia a pohodlia, ale stačí protivietor a dáma môže prestať chcieť chodiť na kúpalisko, po meste a na pivko len preto, lebo sa neskutočne narobí. A jazdiť dole kopcom je len o vyjazdenosti - a to Ti zodpovedne tvrdí niekto, kto pred časom dole kopcom vedľa bicykla utekal... Chcelo to zmenu postoja a trochu vyladiť techniku - dnes jazdím na tenkých gumách dole kopcom okolo 40-46 km za hodinu.

:bow:
15.07.2010 - 11:24:04
00
Tak teda hovoris ze od Spešlu M-ko pre damu ako si ty je troska koza? (koza=velke)
Alebo je to v poho takyto ram.
No ona teraz chodieva stale na takom tazkom starom ocelovom biku kde som jej nahodil plaste 2,1 a celkom sa jej jazda paci. :) Ona je taky zivel ze ju treba znicit aby spala tak to z bude bojovat s vetrom ju bude povzbudzovat.
Pripadne po zodrati plastov tam dame nieco tensie.
Lebo bude jazdit prevazne s ludmi co jazdia na freeridoch 2,4 plastoch.
Takze ak jej nevadi ze to je do terenu je to pre nu ideal ano? tak Ta chapem?
:)
15.07.2010 - 13:16:25
00
Proti gustu žiaden dišputát. :makeup: Ak je dáma spokojná, je fšetko fporiadku. :hai:
Ono ten Specialized bude aj tak veľká zmena oproti oceláku. :nod:

Samozrejme nechcela som Tvoju dámu nijak znechutiť ani odrádzať. Svoju skúsenosť, čo som opísala, som sem nehodila náhodou, totiž: aj ja som bola spokojná, kým som nezistila, že môžem byť ešte spokojnejšia. :wasntme: = ak je bicykel ľahký a tam, kam budem jazdiť vhodný. Roky sa napríklad snažíme presvedčiť kamarátku, že keď má jej MTBčko cez 15 kíl a kopu brašní + je obuté do širokých a veľmi štupľatých gúm, je to jasný diskomfort a dobre sa jej po asfalte nikdy nepôjde, pretože sa unaví skôr, kým sa vôbec rozjazdí. A tie kilometre, ktoré robíme my za 3-4 hoďky, robí ona celý deň. Tiež je to len o obave z toho, že menšie a ľahšie=vratkejšie, z čoho sa zákonite musí skôr spadnúť.

Ale ten Spešlík ako kúsok je veľmi fajn. Ak doňho pôjdete, želám, nech sa Tvojej dáme dobre jazdí a nech je spokojná. :) :bow:
15.07.2010 - 13:46:31
00
Ešte k tomu Mku - nech si ho vyskúša, kým ho zoberie. Moje Mko je v pomere na mňa obrovské, ale keď som bola na skúšobnej jazde, cítila som sa na ňom veľmi fajn, nebolel chrbát z posedu a príjemne mi sedel, aj keď mi je teda priveľký. Ale - ako som už spomínala - je v zjazdoch vyváženejší (a to bojavá srnka dole kopcom potrebovala) - nie žihadlo, ale niečo, čo ju dole vrchom odvezie nielen rýchlo, ale aj spoľahlivo. ;) Nie že by žihadlá neboli dole kopcom spoľahlivé - ale my, čo sme sa zo začiatku báli dolekopca, potrebujeme mať POCIT, nielen odporučenie, že nás to naozaj nevykotí. :lol:
15.07.2010 - 13:53:56
00
Tak to je to ze ked si skusa clovek co uz co to odjazdil a vyskusal vie asi co potrebuje.
Len ked sa na to posadi zena co jazdila na starom ocelaku bude sa jej to pacit aj keby co. :)
No ked sa pozriem ako blizko pri zadnom kolese konci trubka ramu na sedlovku tak myslim ze to bude docela male a teda asi aj vhodne pre nu. No budem dufat. ale ved sa pozriem ci nevyzera smiesne na tom. :)
15.07.2010 - 14:12:01
00
Ocelák versus Specialized - tak to bez debaty. :makeup:

A ešte keď žena na biku očiam svojho milého lahodí - to je prvý krok k úspechu. :clap:
15.07.2010 - 14:23:51
00
:) Zlata... to nieje pre priatelku. Len som v jej okoli jediny biker. aj ked som toho zase tak vela nepresiel
tak preto sa radsej poradim.
Co sa tyka velkosti a teda nejakych skusenosti zien ci vacsi mensi (tym dakujem krasne za postrehy Srnka, :) ) a potom kvalitu tych komponentov. Je to 8 kolecko vzadu, tie sram riadenie vobec nepoznam ake su
a este taka zvlastnost ma to lankove kotucove brzdy tak aj to ked by niekto vedel skusenosti.
Ja som mal iba take 1000 rocne plastove brzdy a z nich som presiel na hydrauliku.
:)
15.07.2010 - 16:43:48
00
keyboard_arrow_up