Zdravím.
Pozeral som pre mňa a manželku na tieto dva bicykle na jazdenie po lesných cestách, zvažniciach prípadne ozaj ľahký trail a podobne žiadny extra tažký terén (nie sme už najmladší/ viem že na takéto niečo by stačilo aj nejaké HT ale kvôli pohodlu a aj večšej istote by som radšej full.

1. https://www.decathlon.sk/mtb-275-st-900-s-sivo-zlty-id_8500764.html

2. https://www.decathlon.sk/horsky-bicykel-xc-100-s-29-id_8558247.html

Manželka má 169cm a ja 174cm 110kg asi by bola vhodná veľkosť pre oboch M. Ide o to že ja som už na hranici M a L tak či by nebolo vhodnejšie L?
Nevyznám sa moc v geometriach a manželka má problém so zápestím tak by potrebovala viac spriamený posed aby netlačila toľko na zápestie dá sa to nejako riešiť zmenou veľkosti prípadne zmenou predstavca? Ide o to že v dnešnej situácii sa to nedá odskúšať a človek je rád ak ich vôbec zoženie na nete.
Je mi jasné že v tejto cenovej relácii to nebude nič extra ale oplatí sa to vôbec kúpiť prípadne niečo iné? hlavne u toho druhého som tú značku vidlice a tlmiča moc na bicykloch nevidel ale pozdáva sa mi viac ako ten prví doplniť teleskopickú sedlovku asi na moju váhu dať lepšie brzdy a mohlo by to stačiť alebo je to blbosť?
23.10.2021 - 10:32:33
00
Dobrý deň,
Ako veľa kilometrov plánujete ročne absolvovať? Totiž ten Rockrider s 27,5 kolesami má pohon od Microshiftu, čo v zásade nie je problém, len neviem ako to bude s výmenou a kompatibilitou so Shimanom, keďže pohon sa zoderie relatívne rýchlo. čo sa týka odpruženia manitou, myslím, že sa netreba toho báť. Stačí pravidelne servisovať.

Čo sa týka bŕzd, ja mám 95kg a občas ťahám cyklovozík a tam je to ešte plus 30kg a plus teda bajk a na nie moc náročné kopce stačí aj 160mm kotúč, ale ak chcete mať trocha viacej výkonu, tak aspoň 180 vpredu a vzadu. Treba ale myslieť, že toto sú XC bajky a možno pri vašej hmotnosti tá vidlica celkom nažrať. Takisto mi príde dosť divná geometria toho rámu. Budete šľapať tak trocha pred seba a to teda nie je ideálne. Ak chcete sedlovku, tak rovno kúpte bajk so teleskopickou sedlovkou. Vyjde to lacnejšie. A ja by som už teleskopickú sedlovku dal na každý celoodpružený bajk. Aj pre vás aj pre manželku.

Čo sa týka rámu, tak ak ste na rozhraní, tak choďte určite do väčšieho rámu. Menší rám sa oplatí len pre tých, čo vymetajú neustále uzavreté klopenky v ťažkých trailoch. Väčší rám je vždy komfortnejší, takže radšej väčší.

Momentálne sú bicykle dosť drahé a aj výber slabý, porozmýšľajte, či sa vám nákup nedá odložiť aspoň o rok.

Ja by som si vo vašom prípade počkal na dostupnosť tohto bicykla: https://www.ctm.sk/bicykle/full/skaut-3-0/matna-cierna-leskla-cierna/
23.10.2021 - 12:21:11
00
Tak koľko km ročne ťažko povedať kedysi som jazdil dosť ale potom som sa oženil prišlo dieťa iné záujmy a na baik nebol čas, neskôr sme začali turistikovat ale manželka má problémy s kolenami hlavne dole kopcom tak som ju konečne presvedčil na baik vytiahli sme staré 25ročné a celkom sa jej to pozdáva tam s kolenami problém nemá len potrebuje viacej spriameny posed kvôli zapestiu tak ak podmienky dovolia tak po vikendoch by sme chceli tak tých 30 - 40km časom možno viac ak dovolí kondička ja možno aj viac. Preto pozeráme po niečom novom keďže na tých starých sú ešte 26 kolesá, neponáhľa nám to hneď stačí na jar ale pri tejto situácii čo momentálne je je aj na jar dosť nereálny termín lebo ten ctm bol prvý čo som pozeral a keď som zisťoval dostupnosť tak my bolo povedané že im ešte nedodali ani všetky baiky ktoré mali objednane na tento rok a na budúci síce už robili pred objednávku v lete ale ešte stále im nepotvrdili či a koľko im budú schopní dodať.
Tak skôr sa mi páči ten XC 100 S už aj pre tie 29 kolesá a je aj momentálne dostupný len presne na tú vidlicu som pozeral či to nebude tenké. Ideálne by bolo keby tam už bola teleskopická sedlovka ale to zase nieje až taký problém dokúpiť aj keď to vyjde o niečo viac a samozrejme by išla na oba baiky.
To šlapanie práve podľa geometrie posúdiť neviem priorita je práve to pohodlné šlapanie hlavne do kopca.
Ešte som pozeral aj na AM 100S tiež 29 kolesá už aj s teleskopická sedlovka len už pre nás asi zbytočne veľké zdvihy aj keď asi pevnejšia vidlica ale čo vidím ako najväčší problém je maximálna hmotnosť 100kg aj keď tá tam bude asi hlavne kvôli skokom a to už u nás moc nehrozí sem tam možno nejaký hop ale určite nie veľké skoky tak by to nakoniec nemusel byť zase až taký problém a aj tak sa chcem dostať s váhou aspoň pod 100kg aj to je jeden s dôvodov pre kúpu baiku zníženie hmotnosti. Aj keď neviem či by bola geometria vhodnejšia na šlapanie to posúdiť neviem pre mňa ako lajka sa mi zdá hodne podobná akurát viac dopredu vidlica.
23.10.2021 - 18:19:08
00
No je mi celkom jasné, čo vravíte :D žena a dve deti už mám tiež na krku :) Myslím, že vzpriamený posed má väčšina nových horských bicyklov, čo je super. Ak by som vám mohol poradiť, tak berte pre vás oboch 29 palcové kolesá. V zásade idete na cykloturistiku s občasnými terénmi po trailoch a tam kvôli komfortu by som bral 29 palcové kolesá. Terénom prechádzajú s ľahkosťou. Ak to chcete využívať takto na víkend, tak prejdete predpokladám okolo 1000-2000km ročne, čo nie je extra veľa, ale je už na hranici toho, že by som pozeral už na trocha lepšie rámy. Predsa len, rám je hlavne to, čo určuje ako ten bicykel bude jazdiť. Preto vás odporúčam radšej na značky, ktoré sa už roky venujú vývoju bicyklov a dajú si aj zaplatiť za svoju prácu, ale jazdí sa na tých bicykloch lepšie. Hlavne keď chcete pohodlie.

Čo sa týka CTM a mnohých výrobcov, tento rok je s tým problém, takže sa vyzbrojte pevnými nervami. Možno sa ku bajku dostanete tak na jeseň 2022.

Ja by som kúpil bajk rovno s teleskopickou sedlovkou. Je to super, že to netreba dodatočne montovať a vyberať veľkosť sedlovky je teda práca pre odborníka. Taktiež nemusí byť rám na to pripravený.

Ak chcete komfortný rám, tak treba pozerať taký, kde šliapete do pedálov čo najviac pod seba. Čiže čím je väčší uhol sedlovky (hlavne ten efektívny) tak tým sa bude šľapať jednoduchšie. XC bajky zvyčajne nie sú až tak veľmi pohodlné, lebo hoci ten efektívny uhol sedlovky majú dobrý, tak posed majú dosť natiahnutý dopredu. Lebo je to efektívne, hoci nie moc pohodlné. Lepšie sú trailové bicykle. XC sú tiež o niečo málo kratšie a trocha menej pohlcujú terén ako dlhé rámy.

Ak tam je váhovy limit, tak opäť neodporúčam, hoci chcete schudnúť. Sú s tým problémy. Rámy pukajú radi a často a hoci by ste na tom neskákali, ale aj malé nerovnosti na zamknutom tlmiči dokážu do rámu prenášať tak silné napätia, že vám to pukne. Neriskoval by som s tým. Môže sa vám aj stať, že skočíte len na lúke do diery a preťažený rám proste praskne. Tomu sa radšej vyhnite.

Vidlica je dosť drahý komponent a aj dosť dôležitý. Ja by som šiel aspoň do SR Suntour pre vás. Lepšie možno je Rockshox. Ak budete jazdiť naozaj iba také cyklovýlety a nie nejaké kameňové zjazdy a traily, tak si myslím, že aj XC vidlica by dačo mohla zniesť. Ale určite sa vám bude páčiť tuhšia vidlica. Napr od rockshox.

Možno toto budú pre vás dobré bajky.
https://www.canyon.com/cs-sk/horska-kola/trail-bikes/neuron/al/neuron-6/2625.html?dwvar_2625_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY -pre vás
https://www.canyon.com/cs-sk/horska-kola/trail-bikes/neuron/al/neuron-6-wmn/2626.html?dwvar_2626_pv_rahmenfarbe=WH%2FGY - pre manželku

Rámy a vidlice majú dobré a zvyšné komponenty sú viacmenej spotrebný materiál. Takže máte skvelý bajk na dlhé roky. Navyše tieto rámy majú tak prepracovanú geometriu, že pohupovanie sa ani hore kopcom nekoná a nepotrebujete zamykať tlmiče. Majú to výborne odladené.
24.10.2021 - 21:23:22
01
Vertas napísal:
Nevyznám sa moc v geometriach a manželka má problém so zápestím tak by potrebovala viac spriamený posed aby netlačila toľko na zápestie dá sa to nejako riešiť zmenou veľkosti prípadne zmenou predstavca?


Ked sa bavime o MTB, tak vzpriameny posed ako na mestskom bicykli nebude nikdy. Co sa tyka predstavca, tak s nim sa da regulovat, ked je bicykel prilis maly (tzn. hrbi sa, bolest medzi lopatkami) alebo ked je bicykel prilis velky (tzn. prilis natiahnuta, bolest krizov).

Velkost bicykla treba zvolit tak, ze ked mam dlhe nohy a kratky trup a som na rozhrani velkosti, tak volim mensie cislo a ked mam kratke nohy dlhy trup a som na rozhrani velkosti, tak volim vacsie cislo. Ked mam priemerne dlhe nohy a priemerne dlhy trup tak idem podla tabuliek - za predpokladu, ze si bicykel neviem vyskusat.

Na bolave zapastia pomoze jedine spravna velkost bicykla, ergonomicke gripy, striedanie poloh ruk na kormane, tzn. chvilu drzim za gripy, chvilu drzim za rohy - pozicia ked sa drzi za rohy je daleko ergonomickejsia ako ked sa drzi za gripy, napr. tieto su fajn: https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/gripy-a-omotavky/gripy/ergon-gp4-gripy.html

Dalsia vec co pomoze na zapestia su rukavice, ktore maju makku cast v oblasti nervov, napr. tieto: https://www.mtbiker.sk/shop/oblecenie-a-tretry/rukavice/kratke/castelli-arenberg-gel-2-rukavice-125464.html
24.10.2021 - 23:36:00
01
No páni ďakujem za odpoveďe.
JankoV tie bicykle vyzerajú fajn ale už sa dostávame na cenovku 2000€ no a keďže potrebujem dva tak už je to docela dosť, do tých 1300 - 1500€ sa stým už manželka ako tak zmierila aj keď chápem že je to málo na ako tak slušne full baiky ale asi to večšina pozná že sa doma dosť ťažko vysvetľuje prečo potrebujeme drahšie keď vidí v obchode baiky za 500. No uvidíme čo povie celé to ešte komplikuje tá dostupnosť no budeme musieť zvážiť či za investovať viac alebo zvážiť ešte aj prípadné nejaké HT aj keď za mňa radšej viac a full.
áno tie gripy s tými rohami sú super to by mohlo byť docela zaujímavé riešenie.
25.10.2021 - 17:03:06
00
Ak váš chrbát zvládne HT tak sebe kúpte HT a manželke celoodpružený. Viem, ceny sú už na úrovni ktorá je skoro dvojnásobok toho, čo chcete dať do bicykla, ale verte že radšej lepšie vybavené HT ako lacný celoodpružený bajk. Keď sa pri každom zatočení pedálmi sa bude pruženie stláčať, tak to asi nebude moc ideálne, ale to už sa vy musíte rozhodnúť. Navyše netreba riešiť sedlovku a ani brzdy. Potom porozmýšľajte, či to stojí za to, ale to už nechám na vás. Osobne môžte ísť aj do tých rockriderov ale asi do 29 palcových kolies na oba bajky.
25.10.2021 - 17:24:37
01
V tejto cenovej hladine by som tiez uvazoval skor nad HT. Za 1000 eur sa da kupit HT so vzduchovou vidlicou, ked sa obuju sirsie plaste, spravia sa z nich bezdusove, daju sa na nizsi tlak, tak to bude aj pekne tlmit bezne narazy.
25.10.2021 - 18:56:18
01
keyboard_arrow_up