Neviem Jezus ci vies ale plaste na bicykloch sa daju vymenit

K veci: moja custom Meta HT velkost L full 29" vazi cca 12.6kg bez pedalov. So 175mm
teleskopkou (takmer 700g + packa) a 2.4" plastami Onza Porcupine (810g) a samozrejme tubeless. Nie je na nom ani kusok karbonu.
Samotny
ram vo velkosti L vazi cca 2.3kg. Podotykam ze to nie je ziadne poddimenzovane XCcko, ale riadny masivny a dlhy ram z triple-butted AL trubiek, ktory musi nieco vydrzat.
Commencal uvadza pri uplne vsetkych Meta HT modeloch vahu 14.2kg, realita bude asi trochu ina.
Ten model za 1300Eur nema teleskopku, nema vidlu s 36mm nohami, cize to dost ubera na vahe. Tie plaste ako sme uz viaceri spominali vyssie treba vymenit za tensie a lahsie (2.3-2.4"), 2.6" je prilis vela. Takisto duse treba dat prec. To spolu kludne usetri cca 800g na miestach kde na tom zalezi najviac. Ostatne komponenty (kluky, kazeta..) budu pomerne tazke, ale to na vsetkych bajkoch za cca 1300E.
Predtym som jazdil na Grand Canyon AL s XT vybavou, a Meta je uplne vo vsetkom lepsia, aj v stupaniach. A aj lahsia, napriek tomu ze vsetko je na nej oproti Canyonu predimenzovanejsie, plaste su sirsie,
brzdy su silnejsie, kotuce vacsie, rafiky su sirsie, Meta ma teleskopku atd. To sa oproti kvazi-XCcku spred par rokov absolutne neda porovnat. Aj XC geometria dnes smeruje pomaly smerom k tomu co ma Meta, nie nahodou ma novy top XC Specialized model hlavovy uhol 65.9stupnov, ze..
Ak by ale niekomu namiesto zlepsovania sa v technike jazdy skor vyhovovalo smerovanie na vykon v zmysle hltania kilometrov a vyskovych metrov, treba sa pozriet po niecom inom. Napriklad BMC twostroke (karbonovy ram) sa da kupit za 1400EUR.. Je to na kazdom co mu sadne viac.