Caute ludia,
chcel by som vas poprosit o pomoc s vyberom MTB HTcka pre dievca. Moze byt kludne aj direct sale, v pripade, ze by sa to oplatilo. Cena by mala byt povedzme do tych 1000, povedzme, ze nieco malo cez je ok. Vyska 165cm - tu sa chcem zaroven spytat, ci by boli 29" kolesa ok alebo radsej is do 27.5" (chce jazdit urcite aj nejake singlace a tak, ale zas ziadne divociny robit neplanuje) ?

Co som tak na rychlo nasiel, tak napr.:

RS JUDY vidla:
https://www.sadesport.sk/ctm-charisma-6-0-29-2022-matna-siva-fialova_z71114/#92319

Alebo trebars Canyon so SR Suntour XCR:
https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-6-wmn/2616.html?dwvar_2616_pv_rahmenfarbe=PK%2FBK#productDetailModalTriggerGridContainer

Ja uz sa v tych vybavach moc dobre neorientujem ako kedysi, preto vsetky tipy, rady su vitane.

Vopred dakujem sto tisic krat :)
03.08.2022 - 12:45:20
00
Ahoj, z týchto dvoch asi ten Canyon skôr. či na jej výšku 29 treba ísť skúsiť nejaký bike aspoň nech si na to sadne ako sa bude cítiť, že uvidí rozdiel. Ono dnes tá geometria je inde ako pred rokmi , tak by som v tom problém nevidel.
03.08.2022 - 19:59:13
00
Vybavou sa tieto 2 bicykle asi ani nedaju porovnat... CTM je taky vyber no-name a low-end komponentov na kope. Canyon je uplne niekde inde. Bude tam mat poriadne radenie, slusne brzdy, vzduchovu vidlicu - co je pre tak lahucke dievca nutnost a nemusis riesit, ci jej 29 nebudu obrovske, pretoze Canyon to robi rozumne, pre zeny do velkosti S su bicykle na 27,5. Moja zena ma par cm menej (162) a potrebovala XS (sice Neuron od Canyonu) a sedi jej perfektne. CTM je skladom len M, co jej bude urcite velke. Canyon mas vsetky velkosti na sklade (do tyzdna ho mas doma).
04.08.2022 - 09:59:44
00
porovnat sa vybavou daju,
CTM ma 1x11 deore M5100
canyon ma 1x12 Deore M6100 + XT prehadzovac vzduchova vidla je u oboch, canyon nema remote lockout
ctm ma pevne osy, canyon ma QR
brzdy canyon MT400 ctm MT200
CTM na 27.5 velkom M je pre vysku 150-165 cm

ctm je skladom kadetade napriklad u kubicu, mozes skusit

realne je canyon skutocne lepsi, pokial teda nechces pevne osi

co stoji za uvahu je este
https://www.ctm.sk/p/charisma-5-0-27-5
tato 5.0 ma tu istu vidlu co canyon, a teda aj QR, ale len 1x11 (tak ako 6.0), ale uz je len za 790

pripadne http://www.kellysbike.com/sk/xc-c915/vanity-90-275-p68158
to ma oproti canyonu "slabsie" brzdy, a "obycajny" prehadzovac, za cennikovych 949, skladom v factoryshopoch pisu

a inac podla mna je ten canyon suverenne najskaredsi zo vsetkych uvedenych bicyklov
a CTMka sa mi zda ze maju vedene lanko prehadzovacky vonkajskom

a na zaver, samozrejme ze aj to 1x11 deore je ale uuuuplne v pohode jazditelne, a brzy MT200 su uplne dostacujuce pre ludi ktori sami nevedia ci su to dobre brzdy.
04.08.2022 - 14:18:58
00
165cm by som 29" kolesa ani neuvazoval. Ten Canynon dava 29" aj tak len k velkosti M. Zhodou okolnosti som ho objednaval, len s lepsim osadenim a vyssou cenou, kolegyni a ta si ten bajk velmi pochvaluje.
04.08.2022 - 14:38:38
02
Uplny suhlas.
Vcera som kompletizoval Stoic 2 pre kamaratku. Vazi nejakych 70kg a ta vidla pod nou funguje krasne aj bez prestavby na olej. Musim povedat ze som bol velmi prijemne prekvapeny. Tiez rozsah nastavenia odskoku je neuveritelny. Ma ovela vecsi rozsah nastavenia ako moj Auron. Na najrychlejsom je tam sotva vidiet nejake tlmenie a najpomalsom sa vracia naoaj 2-3sekundy. Gombik nema krok ako na vyzsich radach toci sa bez poloh a jeho chod je taky, no lacny na pocit. Ale funkcia je perfektna a mediz min a max je peknych par otacok. Pol obratky na gombiku skroro nieje citi. To znamena, ze umoznuje bez problemu absolutne presne nastavenie. Tiez uzamykanie vidilice je vlastne compresion dumping. Cize funguje aj v medizpolohach ako ciastocne uzamkniute a podla specifikacie ma aj ochranu proti prerazeniu (pri silnom naraze sa otovori). Za mna naj vidla aku som v tej cenovej relacii videl a dokonca aj keby stala 200E je hodna tych penazi.
Pri tlaku pod 80psi sa zacina znizovat chod. Negativna struna je prisilna. Tlak sedi cca 1 psi na 1kg jazdca. Cize jazdec pod 80kg by uzivil slabsiu negativku.

Do buducna pri prvom servise planujeme prestavbu na olej, budem informovat ako to dopadlo.

K ostatnemu. Bike prisiel na Canyon pomery podozrivo dobre zabaleny a nastaveny. Problem bola len pridlha retaz (skratil som o 3 clanky), hrozne krutiace sa gripy a absencia rychloupinaka na sedlovej objimke u verzie bez teleskopu.
Este jedna vec. Pozor na velkosti. Tabulka velkosti na stranke canyon ma tendenciu radit privelky bike. Tak o pol cisla. My sme brali XS pre 165cm a mozno by bolo XXS este lepsie. Asi by to chcelo ram tak o 1cm kratsi pre nu. Ale to a hadam dotiahnene vymenou riaditok za model s nizsim rise a vacsim backsweep. Vzdialnost BB - Riaditka ma troska privelku.
18.11.2022 - 15:12:24
01
Kenai napísal:
Bike prisiel na Canyon pomery podozrivo dobre zabaleny a nastaveny. Problem bola len pridlha retaz (skratil som o 3 clanky), hrozne krutiace sa gripy a absencia rychloupinaka na sedlovej objimke u verzie bez teleskopu.
Este jedna vec. Pozor na velkosti. Tabulka velkosti na stranke canyon ma tendenciu radit privelky bike. Tak o pol cisla. My sme brali XS pre 165cm a mozno by bolo XXS este lepsie. Asi by to chcelo ram tak o 1cm kratsi pre nu. Ale to a hadam dotiahnene vymenou riaditok za model s nizsim rise a vacsim backsweep. Vzdialnost BB - Riaditka ma troska privelku.

Podla geometrie by som tipoval XS na 165 cm akurat - ale samozrejme kazdy ma ine osobne preferencie. Nema len zly postoj na bicykli? Treba mozno posunut vahu viac nad osu bicykla (dopredu)...
A pozor - nizsi rise riaditok neskrati posed, naopak. Jedine kratsi predstavec, prip. prehodit podlozky (ak tam nejake su) z pozicie nad predstavcom pod predstavec, prip. zrezat riaditka.

Pozor aj na interpretaciu lockoutu - viem, ako to asi myslis, ale ten dolezitejsi parameter vypovedajuci o chode vidlice, resp. priebehu zdvihu - t.j. HSC - nema s lockoutom na XCR nic spolocne, resp. tu uplne absentuje, co je vzhladom k cene vidlice samozrejme uplne ok. Rovnako je mi vsak zbytocne, ak ma vidlica siroke nastavenie odskoku, zbytocne su mi realne nepouzitelne hranice.. :handshake:
18.11.2022 - 15:45:39
00
Mas vo vsetkom pravdu, len ja uvazujem uplne z opacnej strany. Nechcel som z toho urobit sloh, lebo som si povedal, ze aj tak to nikoh podrobne nezaujima. Ale teda vysvetlim, ostatni rovno preskocte bude to dlhe.

Kamaratka je zacinajuci trail rider, preucajuci sa z XC biku z 90 rokov, ktory jej bol este aj riadne velky. Cize jej pocity sa velmi do uvahy na takejto geo brat nedaju. Preto som vychadal z merani. To co potrebujem troska skratit (tak o 1-2cm) je RAD. madscientistmtb.com
Ma kratke nohy, pomerne dleh ruky cize potrebuje kratsi bike ako priemer jej vysky. Lenze to plati pri jazde v stoji v technickom terne, skakani... Pri jazde v sedle potrebuje prave zase dlhsi. To je problem takej postavy. Kompromis pre nu je nizsi predok a posunut sedlo v zad. Ale nesmieme presiahnut RAD co je u nej 75cm.

Cize idealne by bolo, keby bol bike v predu nizsi tym by isiel dole RAD ale zachovala by sa dlzka posedu. Pripadne menej strma sedlova trubka. Preto nizsis rise na riaditkach, Podlozky pod predstavcom nejdem posuvat (zatial), lebo tam sice znizim predok ale zaroven signifikantne aj predlzim pri takom uhle HZ. RAD sa mi asi nezmeni skoro vobec. Ale mozno k tomu casom dojde. Predstavec je 40mm cize tam velmi nemam ako bez toho aby som isiel hore nad HZ.
Aj RAAD mam hranicny nejakych 59 stupnov. Radsej by som videl tak 60-61. 59 je RAAD pre XC geo.
Este mi napadlo naozaj pouzit speci predstavec co mi umozni ist s rajdamio nad krcok vidlice a skratit vidlu aby som zacoval vysku aka je tam terz. Ale lacnejsie a jedndouchsie zatial bude skusit to dotiahnut riaditkami. 2-3cm na RAD sa daju aj pootocenim len aby to potom bolo zasa pohodlne. Asi budeme musiet skusat.

HSC a LSC samozreje ma nastavene vidla na pevno. Co som ale myslel, je ze to nema mechanicky lockout. Cize jeho postupne pridavanie je pouzitlene pri sliapani do kopca, alebo na pumptracku, asfalte. Nemysim si, ze je to nejako zasadne uzitocne, ale je to lepsie ako ziaden lockout, alebo mechanicky.
Ten rebound som uviedol lebo ma to zaujalo. Niekto sa tu stazoval, ze sa mu odskok na XCR neda vobec nastavit. Tak ma prekvapilo, ako dobre to funguje. Inak aj FOX ma taky rozsah, ak nie este vacsi a tam to vsetci hodnotia ako pozitivum. Samozrejem logicky ti staci mensi rozsah. I ked ak je to tako vidla pre masy, tak mozno tym chclei pokryt velky rozsah tlakov a vah jazdcov. Ta vidla ma byt pre 45kg dievcinu aj 120kg chlapa. Tak mozno pre to. Mozno pri tlaku 150psi aj plne zavrety je pouzitelny a nevracia sa 3 sec.
18.11.2022 - 22:08:06
00
keyboard_arrow_up