ace_9 ten chránič teleskopky je originál, alebo homemade?
12.09.2021 - 11:57:29
00
nervak79 homemade z posilňovacej gumy a dvoch kusov plexiskla spojeného skrutkami tak, aby držali gumu hore a sťahovacia páska na sedlovke dole. A ten kúsok plexiskla je pod sedlom upevnený tiež dvoma sťahovacími páskami k lyžinám sedla.
12.09.2021 - 14:07:00
00
Tak som ten môj Swoop 10.0 bol dnes prvýkrát prevetrať a všetko super. Ani som pravdupovediac neočakával nejaké negatíva. Skôr je pár vecí výrazne lepších ako som čakal. Hlavne by som nečakal prakticky úplnú absenciu pohupovania pri šliapaní v sedle v stúpaní. Až keď som sa postavil a snažil dupať ako len najviac moje na kancelársku stoličku navyknuté paličky dovoľovali, tak som videl a cítil to typické zanáranie stredu. 29" kolesá ma tiež príjemne prekvapili oproti 27,5", ktoré som mal predtým. Dlho som sa 29" bránil po zlej skúsenosti pri prechode z 26" na 29" XC bike, ale pri položenejšej geometrii necítim skoro žiadny rozdiel v manévrovateľnosti oproti 27.5". A až mi je to čudné, ale konečne som aj ja pocítil to všade vychvaľované lepšie odvaľovanie 29"-ok. Neviem či to bolo asi mesačnou pauzou od bikeovania alebo prvotnou eufóriou alebo tým, že predtým som chodil na mäkkých 27,5" so šírkou 2,6", ale dal by som ruku do ohňa za to, že sa mi skoro všade išlo ľahšie a tak nejako plynulejšie. No a zjazdové schopnosti asi ani nemusím komentovať. Je to tank, stačí namieriť, pustiť brzdy a pevne držať riadidlá a bike už tie skaly a korene prejde sám a je mu jedno akú stopu mu vybralo to poleno, čo na ňom stojí. Ale vyskúšal som si aj trápne dôchodcovské tempo pri "zjazde", keď ma prekvapili priečne kmene zahrabané napoly do zeme zabraňujúce asi zosuvom pôdy a ľudia, idúci oproti mne do kopca, ktorí mi ústretovo prenechali najhoršie úseky aby som sa na nich zabil zatiaľčo oni pôjdu po tej schodnej časti (ale nie, nemali kedy ma zbadať a uhýbať mi, takže to nebola ich vina). Takže brzdy brzdia a metalické platničky metalizujú.

Neodpustím si ale jednu kritiku, ktorá ale nie je chybou bikeu ako takého. Ide o Shimano SLX/XT a asi aj ich ostatné brzdy. Ako vždy 50% dráhy páky nerobí nič a potom plné brzdenie je až s pákou zhruba 1,5 - 1 cm od gripu. A to mám nastavené na maximálnu možnú vzdialenosť pák od gripu. Možnosť nastavenia vzdialenosti platničiek od kotúča je tiež čisto len marketingová. Platničky som teda ešte pred pár dňami priblížil miernym vytlačením piestikov bez nasadeného kotúča a podarilo sa mi mať medzeru tak malú, že by to v reále aj tak šúchalo už len keby som sa na tie brzdy uprenejšie pozrel, ale stále bolo treba páku priťahovať asi na 2 cm ku gripu, takže som to vrátil naspäť, pretože mi len málo vecí lezie na nervy viac ako śúchajúce brzdy. Neviem či je moja požiadavka taká anomálna keď chcem, aby brzdy brzdili už pri miernom stlačení páky a aby maximálny účinok mali už po asi 1 cm svojej dráhy od kľudovej polohy, ale som si istý, že Shimano brzdy tohto nie sú schopné kvôli ich sprostému dizajnu s neprispôsobiteľnými vlastnosťami. Časom ich možno vymením a ak máte nejaké tipy na také, ktoré prenášajú stlačenie páky na brzdnú silu agrešívnejšie, tak sem s nimi.

Prílohy:

IMG_20210912_120624.jpg
IMG_20210912_120624.jpg 1.42 MiB thumb_up0thumb_down

12.09.2021 - 16:38:52
01
Na novom bajku som vzdy musel odvzdusnit brzdy konkretne shimana, chovalo sa to podobne ako popisujes. Neviem co si mal predtym za brzdy ale toto je urcite len lajdacky "odvzdusnene".
Ked su Shimana odvzdusnene paka je tvrda a nechodia prehnane vela. Bezproblemov zaberaju daleko od gripu.
Tak sup odvzdusnit pekne s vymedzovacim blokom v strmeni a bude to ok.
12.09.2021 - 17:49:41
00
Swarz, male odvzdusnenie iba s lievikom som skusil a v rezervoari neboli bubliny. Ale asi teda este skusim aj komplet. Aj ked nezda sa mi, ze by boli tie brzdy gumove, iba zaberaju az ked je paka na moj vkus prilis blizko gripu a vadi mi, ze sa to neda nejako jednoducho nastavit. Ta skrutka, ktora je na to pri pakach nerobi prakticky nic. A predtym som mal tu istu generaciu slx a aj xt a bolo to to iste. Je aj mozne, ze to jednoducho neviem spravne nastavit. No teraz som este isiel vyskusat ako daleko sa tie paky naozaj dostavaju ku gripu a trochu som to prehanal s tymi 1-1,5 cm :D. Platnicky sa pohybuju hned ako zacnem stlacat paku a plna sila je 2-2,5 cm od paky, takze to je celkom ok. Len by som rad zmensil tu medzeru medzi platnickami a kotucom bez toho, aby som to zas len prehnal a brzdy mi skoro stale suchali. No este sa s tym pohram. Ako som pisal, nie je to take hrozne, len som sa moc rozohnil v tom negativizovani :D.
12.09.2021 - 18:04:03
00
Pocuj, ak to neurobis poctivo podla oficialneho postupu s blokmi v strmeni tak tato review brzd fakt nema ziadnu vypovednu hodnotu. Bublinky nemas sancu vidiet...v celom vedeni je bezne 15-20ml kvapaliny a bublinky ked tam nahodou su, su tak male ze ich ani neuvidis ale chod paky ovplyvnia drasticky.
Odvzdusni poriadne dokial nebude paka s blokom v strmeni uplne tvrda a potom das vediet.

Ak by na tvoj kus stale bol zaber paky blizko rajd co ale pochybujem existuje finta s preplnenim brzd a potom budu zaberat este skor.
12.09.2021 - 18:55:11
00
No odvzdusnenie mi platnicky ku kotucom nepriblizi. Ja ich mam podla mna daleko a v tom je ten problem. Je tam asi 0,8 mm fuga na kazdej strane kotuca. A vadi mi presne to, ze sa priblizit daju iba tou "fintou", ktoru som uz aj predtym urobil, lenze som to prehnal a kotuc malicko obcas suchol a vonku by to bolo iba horsie, tak som tu polohu "resetol" naspat. No cakal by som, ze takato vec sa bude dat nastavit rovnako ako sa da nastavit vzdialenost paky od gripu. A trvam na tom, ze ta skrutka, ktora je akoze na to, nerobi prakticky nic a nie je to len moje pozorovanie :D. Ale este sa s tym zajtra trochu pohram. Ako som pisal, nezda sa mi, ze by paka mala gumovy chod a ked uz zovrie kotuc, tak je tvrdost paky dobra, len to trva kym sa tie platnicky dostanu ku kotucu. Idealne by bolo, keby islo nastavit "prevodovy pomer" medzi pohybom paky a vysuvanim piestikov. Potom by nebol problem ani so suchanim pri malej medzere medzi platnickami a kotucom a ani by nebol problem nastavit tuhost podla chuti kazdeho cloveka. Ale to uz by tie brzdy stali minimalne dvojnasobok... Shimano to tusim ma fixne tak, ze na zaciatku sa tie platnicky hybu rychlejsie a po prekonani urcitej drahy uz spomalia, no neda sa to nijako ovplyvnit.
12.09.2021 - 20:29:16
00
Neteoretizuj a odvzdusni a uvidis :-) To priblizovanie ku kotucu je blbost. Trosku sa vyderie material a si hned tam kde si bol predtym. Bezohladu nato ze ked zmensis ten tovarensky gap tak mozes mat problem so suchanim, co uz si postrehol
12.09.2021 - 21:36:47
00
Pre zaujemcov o Radon bikey mam zaujimave novinky. A to take, ze sa im vyhnite ku...sky sirokym oblukom!!! Hned na zaciatku DRUHEJ jazdy som postrehol pukanie pri zabere do pedalov, najma praveho, nahodne aj laveho bez ohladu na to, ci som sedel v sedle alebo nie. Pre info mam 75 kg a nie som ziadny freerider, takze prva jazda smiesne hlboko pod limitmi kvalitneho enduro bikeu. Na tom mojom shite Swoop 10 som uz stravil X hodin nastavovanim kravin, o ktorych som pisal v predoslom prispevku, potom som bleedoval a dost zbytocne zase nastavoval brzdy a tak som bol cely nateseny zase doma hladat a odstranovat pricinu pukania namiesto konecne vozenia sa este kym je trochu pocasie. Ale odolal som nutkaniu hodit to do prveho kontajnera, lebo ten *****...ny bike bol prilis drahy na to, aby som ho len tak zahodil. Takze ako taky trapak som sa s novym jeden krat jazdenym bikeom hned vratil domov a stravil som asi tri hodiny detekovanim kedy a kde to puka. Presne miesto som nezistil iba to, ze to je niekde v zadnej stavbe alebo stredovom zlozeni alebo zadnej osi. Zadna os bola opat pekne zatuhnuta, napriek tomu, ze ja som ju pred prvou jazdou utiahol iba na 12 Nm, takze mi to naznacuje, ze tam tiez nebude vsetko v poriadku s namahanim zavitu tej osi. Par skrutiek zadnej stavby som aj vybral, vycistil a premazal, aby som aspon vyskusal, ci to docasne prestane, ale tiez ziadna zmena. To bolo vcera. Dnes som na mily bicyklik nemal zase X hodin pocas dna a az teraz navecer som skoncil rozoberanie a precistenie patky prehadzovacky a osi, t.j. komplet vsetko von, dokladne vycistit v izopropyle, zmontovat naspat. Opat ziadna zmena, takze mozem pri najblizsom volnom case davat dole kluky, rozoberat a skumat stred a samozrejme rozobrat komplet zadnu stavbu a potom to zase skladat naspat a dufat, ze to prestane pukat, co uz teraz mam podozrenie ze neprestane a potom sa naseriem a fakt odmontujem komponenty a vyhodim ten po...bany shit von oknom! Mozno to odnesiem niekam do servisu aj ked najradsej by som to j.bol nejakemu nemeckemu Radon manazerovi do hlavy.
15.09.2021 - 19:25:29
00
Co sa tyka pukania v tom tazko radit nadialku ale ma to zavitovy klasiku stred a stym je menej problemov. Na starom bajku s 26 kolesami som nikdy nemal problem. To dotahovanie zadnej osi si neviem predstavit. Shimano brzdy som mal vzdy a po spravnom odvzdusneni naozaj zaberali pomerne daleko od gripu co je u mna nevyhnutnost kedze brzdim strednym prstom. S tym pukanim by som to tipol len na nieco povolene co ma novom bajku je bezna prax
15.09.2021 - 23:06:35
01
ja som mal tiež rovnaký problém s mojim skeen 120, nekonečné pukanie počas jazdy, aj keď som sa postavil zo sedla, tiež som všetko kontroloval presne ako ty a nič , aj som písal do Radonu odporučili mi ísť do zmluvného servisu pozrieť čo je príčinou pukania, ale tie majú len v Nemecku, časom to samo ustalo a definitívne mi pomohlo jemne natrieť bielou vazelinou shimano vnútro sedlovej rúrky kde sa zasúva sedlovka asi 2 cm. Ja mám ale váhadlo s čapom na sedlovej rúre a alu rám, ty asi nie , tam bol asi problém , ale skús to namazať.
15.09.2021 - 23:10:41
01
"pukanie" se blbě hledá , chce to trpělivost a ještě lépe být hluchý a nebo technický ignorant :-)
Sedlovku mázni montážní pastou
A potom dej pár kapek oleje do "kontaktních" míst . nebuď netrpělivý a počkej do dalšího dne, než se olej dostane tam kde má
Zbylý olej pak otři , aby se na něj nelepil prach

Prílohy:

pukanie.JPG
pukanie.JPG 147.91 KiB thumb_up0thumb_down

16.09.2021 - 08:44:27
02
Dakujem vsetkym za rady, nakoniec sa mi to pukanie podarilo odstranit, ale najskor odpisem kazdemu z vas samostatne .

@Swarz, rozoberanie stredu som si potom uz nechaval uplne nakoniec, lebo to puknutie sa sice najskor ozvalo po zatlaceni na pedale, ale vzdy po zatlaceni na pedal a puknuti potom stacilo aj rukou zatlacit na sedlo a puklo to znova, cize aj uplne bez tlaku na pedale. Takze som si hovoril, ze stredom to asi nebude. A s tymi brzdami mas v podstate pravdu, akurat neviem preco, ale platnicky zadnej brzdy sa jednoducho same usadzaju zbytocne daleko od kotuca. Aj som preplnil znovu tie piestiky a brzda potom zaberala velmi pekne, ale po jednej jazde sa tie sproste piestiky zas trosku oddialili :D. No nie je to taka katastrofa a tvrdost paky je dobra, iba zadna brzda zabera pri rovnakom nastaveni trosku neskor ako predna, ale ked sa na to nesustredim, tak ani neviem. A s tou zadnou osou tiez neviem presne preco to robi. Po poslednom zmontovani uz som ju povolovat neskusal, ale predtym sa mi dvakrat stalo, ze som zatiahol na relativne mierny moment 12 Nm a potom po par prepruzeniach pod mojou vahou som zrazu mal problem tu osku povolit. Aj jej zavit je mierne vydraty na jednej casti. Ako keby zavit tej osky si uplne nesadol so zavitom patky. Naposledy som ju zatiahol na nejakych 14 Nm, aby tam nemohla tak lahko vzniknut vola a uvidim casom.

@pat3, do Radonu som pisal tiez, ci nemaju nejaku radu, ale zatial neodpisali. Nasiel som inak, ze by mal byt ich servisny partner aj cyklogat.cz v Zline. Aj ked zatial som ani neskusal ich kontaktovat. Sedlovka byva veru casto problem, ale tu som zbezne pozrel uz pri montovani bikeu a nejaku vazelinu tam uz dali a bolo to inak ciste a navyse vzdy oblepujem okraj vstupneho otvoru sedlovky v rame ciernou lepiacou paskou, aby sa tam nemala ako dostat spina, takze som si bol pomerne isty, ze sedlovkou to nebude. No neskor som to aj potvrdil tym, ze som ju uplne vybral aj so sedlom a skusal ci to stale puka a pukalo...

@PetrAT, s tym olejom to je celkom dobry napad a to pisem aj preto, lebo to iste napadlo aj mna :D. Akurat teda trpezlivost nie je mojou silnou strankou, takze cakanie do dalsieho dna nehrozilo a zaroven som aj olej nenakvapkal uplne na vsetky mozne miesta na zadnej stavbe, lebo som si hovoril, ze to mozno aj tak vobec nepomoze a zacal som potom rovno rozoberat :D.

No a teraz k odstraneniu pukania:
Nakoniec to zabralo "iba" zhruba styri dni. V podstate od utorka obeda do piatka poobede som kazdy den stravil nejaky cas skumanim urcitej casti bicykla, ci ma vplyv na to pukanie alebo nie. Rozobral som postupne skoro cely bike, lebo ako je u tychto veci bezne, bolo skoro nemozne lokalizovat odkial presne to pukanie vychadza a vela som aj na nete nasiel pribehov o pukajucom hlavovom zlozeni, ktore sa ozyvalo pri pedalovani alebo dokonca o voli v predstavci a podobne, takze som isiel na to dost metodicky a aj preto to dlho trvalo. Zaroven som hlavne niekedy uz po pol hodinke mal chut nieco rozmlatit a nechat to vsetko tak a jednoducho nechodit uz nikdy na bikeu :D, takze som nenapredoval tak rychlo ako viac dusevne stabilni jedinci. Casovo nepomohlo ani to, ze som najskor hlavne rozoberal a skumal, t.j. hladal zodrate plochy a podobne, z ktorych by mohlo vychadzat to pukanie.
Samozrejme neskor uz ani premazavanie drvivej vacsiny veci nemalo ziadny efekt, co v kombinacii s mojou netrpezlivostou a vybusnostou pri takychto veciach viedlo k roznym inovativnym slovnym komentarom, ktore som mal priamo pri otvorenom okne a iba dufam, ze susedia casto pofajcievajuci na balkonoch naokolo nepoculi toho az tak vela...
Kazdopadne som nakoniec mal stastie a neskoncil som na psychiatrii vrieskajuc na personal konspiracne teorie o nemeckej psychologickej tretej svetovej a ich invazii vrzgajucich ramov, pretoze nakoniec to prestalo po rozmontovani poslednych dvoch skrutiek zadnej stavby hned pri zadnej osi a zaroven opakovanom vymontovani patky, vycisteni tychto veci (aj ked nebolo velmi co cistit) a naneseni pomerne stedrej davky vazeliny. Neviem presne v ktorej casti bol problem, ale po tomto kroku to pukanie prestalo. Celkovo som bol prekvapeny, ze vsetky skrutky a celkovo spoje v zadnej stavbe boli kompletne suche. Samotne loziska samozrejme pod tesneniami vazelinu mali, ale inak bolo vsetko uplne bez akejkolvek vazeliny. Rovnako aj patka bola pri prvom rozmontovani komplet sucha, preto som aj prvykrat medzi nu a ram ani nedaval vela vazeliny, skor som iba spoj vycistil alkoholom, ale druhykrat som uz dal viditelny vazelinovy film na vsetky dotykove plochy medzi patkou a ramom. Na skrutky zadnej stavby som tiez dal pomerne stedru davku vazeliny a mierny film aj na stycne plochy v klboch. Celoodpruzeny bike som doteraz takto nerozoberal, takze si nie som isty, ci je bezne, ze byvaju tie capy uplne suche a je dost mozne, ze nanesenim vazeliny na skrutky a ich zavity som iba problem docasne zamaskoval, ale aspon uz viem zhruba odkial zvuk isiel a ak to postupne neprejde v nieco horsie, tak mi je jedno, ze tam musi byt trocha vazeliny, aby to nepukalo.
Mimochodom zatial sa uz neozvalo absolutne nic ani po skusobnej jazde, kde som uz aj vyskusal par malych 30-50 cm skokov na najdenej schovanej trailovej trati v blizkom lese. Ako zaciatocnik v tychto veciach som mal samozrejme smrt v ociach pred kazdou malou rampou, ale tlmenie je super a ked som zrovna nepadal prilis prudko na predne koleso kvoli malej rychlosti, resp. nespravnej technike, tak som dopady ani necitil. A tak som tomu mojmu Swoopu odpustil.

Prílohy:

Swoop_with_ant.jpg
Swoop_with_ant.jpg 1.43 MiB thumb_up1thumb_down

18.09.2021 - 19:45:01
02
Tak držím palce, nech Ti slúži čo najdlhšie. Občas vie také pukanie dobre nahnevať. Ale aspoň už si bicykel poznáš do poslednej skrutky. Aj so zatvorenými očami. V dobrom.
18.09.2021 - 19:53:23
01
Mam 187 cm XL alebo L ? kupujem swap 8.0
10.07.2022 - 21:12:59
00
keyboard_arrow_up