Zdravím, nedávno som kúpil bike v predmete a je vo veľmi dobrej kondícii aj výbave. Predávajúci mi hovoril aj preukázal, že bol robený servis na začiatku sezóny v marci a odvtedy na ňom nejazdil žiaden výjazd. Bol robený vraj chlapíkom, ktorý servisoval Sagana keď jazdil horskú cyklistiku ale to je úplne nepodstatné.

Bike je aj podľa mňa vo výbornej kondícii, no ako začiatočník s fullom mám pár otázok, resp. vecí ktoré ma trošku znepokojujú.

1. V predstavci sa ozýva taký jemný malý praskot pri rýchlom otáčaní zprava doľava a späť. Pri jazdení to samozrejme človek nemá šancu ani zachytiť lebo tak prudko málokedy človek jazdí. Dá sa to nejako čistiť? Resp. je to problém? Má niekto podobnú skúsenosť?

2. Ako fúkať vidlu a tlmič? Mám 90kg, 186cm a chlapík predomnou, bol cca o 10cm nižší a vážil 78kg. Zatiaľ som bol len na jednom výjazde s bikom a pruženie mi vyhovuje, pretože je mäkké a ja som vyznávačom mäkšieho jazdenia ako tvrdého, no nechcem komponentom ublížiť.

3. Na tlmiči vzadu mi padá gumička, ktorou nastavujem maximálny zdvih, je to problém? Dať tam sk-pásku?

4. Pri veľkom zábere do kopca sa ozýva ako keby menšie praskanie, ktoré som indentifikoval z kĺbov kt. spájaju kostru. Možno som to aj zle identifikoval. Ja sa len chcem spýtať či je možné, že takto je to v pohode a nemusím sa báť o žiadne poškodenie stedu/rámu/kĺbov/tlmiču? Alebo treba spraviť nejaké opatrenia?

Ďakujem za odpovede, bike je celkovo úplne super, myslím, že som spravil dobrú kúpu a chcem sa oňho starať ako najlepšie viem a dopriať mu všetko, čo potrebuje :)
09.04.2019 - 15:57:12
00
1. ak to je pukanie a neklepe ti nejaky bowden o ram, rozober predstavec, vycisti, daj tam vazelinu, ktora sa dava na stycne plochy.
2. skus si vygooglit co je SAG. Na vidlici aj tlmici mas O kruzok, ktory daj uplne dolu a nasadni na bicykel - podla neho uvidis ako sa ti zanorila vidlica/tlmic a podla potreby dofukaj (spravne by to malo byt 25-30% zdvihu tlmica/vidlice - podla toho co ti vyhovuje)
3. nedavaj tam ziadnu pasku, tlmic radsej po kazdom vyjazdi utri handrou a gumicku daj naspat (to je ta, ktorou sa nastavuje SAG, ak ju nepotrebujes, mozes ju dat kludne dolu)
4. Prekontroluj detailne cely ram. Ten Saganov mechanik to pravdepodobne neservisoval :) Pri velkom zabere to moze byt cokolvek, ale zacal by som pri pedaloch, klukach a sedlovej trubke - staci par zrniek piesku. Ale skontroloval by som vsetky loziska a capy v akom su stave, predsa len ma bajk 5 rokov

Nech ti sluzi.
10.04.2019 - 07:54:18
00
Tu mas video od chalanov z mtbikera ako nastavit vidlicu a tlmic:

https://www.mtbiker.sk/video/9021/video-spravne-nastavenie-tlaku-vidlice-a-tlmica.html
10.04.2019 - 07:59:14
00
asi ako je napisane, inak paci sa mi ako si vyznavac makkeho jazdenia a to mas prveho fulla :)
3. ta gumicka je len pomocka na nastavenie SAG(aka ako hlboko sa ma zanorit vidlica/tlmic ak sedis na biku v kludovom stave) a zaroven ci netriafas dorazy(maximalny zdvih tlmica/vidlice) ; cize ak jazdis bomby a gumicku mas natlacenu hore pri korunke na vidlici, evidetne treba dofukat
skor to ze pada by sa mne napacilo, je to len pipikovina, ale zvykne sa menit ta gumicka pri servise, odbornom alebo domacom, ak sa dlho nemeni, je to len guma ktora stvrdne a potom ti pada z tlmica
inak povedane sral pes gumicku, ale moze to znamenat, ze tlmic nebol servisovany (pravidelne) (alebo tam pri servise za 50e usetril 5 centov za gumicku)
4. som mal mierne puknutie v zabere, skusal som hocico, nakoniec to bola trojica lozisk v zadnej stavbe, ale skusil by som vo vseobecosti este aj stycne plohy medyi zadnym kolesom a ramom resp aj patku prehadzovacky; chcel som tym len povedat ze sirit sa to moze kade tade po rame...
10.04.2019 - 08:11:51
01
Preferujem mäkké lebo som na pár fulloch už jazdil (kamoši, požičovňa). Nesedím na fulle prvý krát v živote, len som sa konečne odhodlal ho kúpiť :)
Ďakujem za info, skúsim najprv ísť od sedlovky, lebo som nekúšal pri záberoch vstať z nej, či to nerobí ona. Potom pôjdem ďalej. Vidla je myslím že fuknutá OK, akurát tlmič musím prifúknuť, lebo sag býva až dole.
10.04.2019 - 09:12:12
00
Mne včera pri výjazde začal bike vydávať nechutný zvuk po každom zábere a bolo to sedlovkou
10.04.2019 - 09:36:50
00
Skús aj dotiahnuť čapy. U mňa bol toto problém, jeden čap bol trochu povolený.
12.04.2019 - 08:03:00
00
keyboard_arrow_up