Majestátna „cyklohora“. Už jej názov napovedá, že je uznávanou vládkyňou. Zaslúži si úctu, lebo kraľuje najväčšiemu horstvu na Slovensku.

STOLICA 1476 m, pohorie: Stolické vrchy – cyklovrchol 21

Stolica je najvyšším kopcom celého Slovenského rudohoria, ktoré je rozlohou najväčším horským celkom na Slovensku (Slovenské rudohorie sa tiahne v dĺžke asi 200 km od Banskej Bystrice až po Košice). Čiže je najväčšia horská kráľovná na Slovensku. Okolie Stolice je zväčša zarastené hustými lesmi. Na samotnom vrchole je malá čistinka s dreveným vrcholovým krížom, smerovníkom a vrcholovou skrinkou, výhľadu bránia smrekový porast. Pekné výhľady sú však z juhovýchodnej lúky na Volovské vrchy a najmä zo severovýchodnej lúky asi 300 od vrcholu), odkiaľ vidno hrebeň Nízkych Tatier od Ďumbiera až po Kráľovu hoľu (tá je vzdušne vzdialená len 13 km) a Vysoké Tatry. Vrcholové lúky s ojedinelými stromami a podmanivé výhľady spoluvytvárajú povznášajúcu horskú atmosféru.
Stolica a jej okolie je vďaka flóre a faune vyhlásené ako územie európskeho významu v rámci sústavy Natura 2000.

Najlepšia výstupová trasa na vrchol vedie zo sedla Javorinka (945 m) cez Slanské sedlo (1234 m) a sedlo Harová (1362 m). Trasa je plynule stúpajúca a príjemná až na krátky úsek za sedlom Harová, ktorý je hodne strmý a kamenistý. Vzdialenosť 10 km, prevýšenie 610 m.
Do Slanského sedla sa dá dostať aj lesnými cestami z Čuntavy popod Trsteník cez Priehybku, z Rejdovej Slanskou dolinou (záverečný úsek asi 500 m pod sedlom je dosť zarastený a odbočka zo zvážnice protismerne vpravo je nenápadná) alebo z Muránskej Zdychavy dobrou zvážnicou popri chate Janka. Po hrebeni od Faltenovho sedla je terén neprehľadný a „správnu stopu“ je ťažké nájsť. Zo Stolice by podľa mapy lesných ciest mali ísť aj cesty cez vrcholovú lúku a Janoškinú do Rejdovej, moje pokusy však v tomto smere skončili neúspešne.

Jednou vetou: Majestátna hora s krásnym vrcholovým prostredím a povznášajúcou atmosférou.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 6

http://www.treking.cz/cyklistika/stolica-na-kole.htm
sukromne-akcie/stolicke-vrchy-t25968.html

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up