Kráľovná Šariša, ktorú ani mnohí Šarišania nepoznajú. Skromná a tajuplná. Dotykom jej trónu sa fyzická námaha výstupu premení na duchovný zážitok....

PATRIA 1171 m, pohorie: Branisko – cyklovrchol 23

Patria v pohorí Branisko (menovkyňa známejšej tatranskej Patrie 2203 m), je pomerne málo známy kopec. Podľa výšky je síce len druhá v pohorí (po Smrekovici 1200 m), avšak prvá na celom Šariši (najvyšší čergovský kopec Minčol s 1157 m je nižší o 14 metrov a Smrekovica už patrí do Spiša). Čiže „Kráľovná Šariša“, alebo prozaickejšie „Strecha Šariša“. Situovaná je v centrálnej časti pohoria severne nad údolím Svinky, ktorým vedie štátna cesta cez priesmyk Branisko (Chvalabohu). Celý kopec je zalesnený, len na severnom úbočí je sčasti rúbanisko. Na vrchole je čistinka, kde je umiestnený veľký drevený kríž (posvätený na jeseň roku 2011), smerovník a skrinka s vrcholovou knihou. Aj počet zápisov svedčí o tom, že Patria je málo navštevovaný kopec.
Zaujímavosťou je, že na Slovensku existuje až 6 kopcov s názvom Patria, pričom všetky ležia na východnom Slovensku.

Na Patriu sa dá dostať z dvoch strán. Lepší prístup je z východnej strany z rázcestia lesných ciest pod Kanným hrbom vo výške 975 m. Odtiaľ vedie na vrchol cesta (zároveň žltá turistická značka) cez Kanný hrb a podvrcholovú čistinku. Cestou sa otvárajú pekné južné výhľady na Kojšovskú hoľu a východné na takmer celý Šariš. Dva strmšie úseky sú vyšliapateľné v sedle bicykla.
Na rázcestie pod Kanným hrbom sa dá dostať solídnymi lesnými cestami z troch strán: zo Širokého (zväčša po žltej značke je miestami dosť strmé, z Fričoviec cez dolinu Kanné alebo zo sedla Chvalabohu južným upätím Patrie.
Druhý prístup je zo severnej strany zo sedla Smrekovica (1074 m). odkiaľ ide pekná mierne zvlnená cesta (zároveň zelená a žltá) na rázcestie Rozsochy. Ďalej po žltej značke, neskôr začína strmšie stúpanie, ktoré graduje tesne pod vrcholom (treba tlačiť). V časti rúbane sa solídna lesná cesta mení na neprehľadný a zarastený chodník, orientačne je to však bezproblémové.
Do sedla Smrekovica je najlepší prístup zo sedla Chvalabohu (priesmyk Branisko) po lesnej ceste – modrej značke popri poľovníckej chate Simona (5 km, + 320 m). Veľmi pekný je prístup je zo Šindliara cez Beňov hrb a Homôlku. Tretia možnosť prístupu je z Kopytovskej doliny cez pekné lúky Kravcová.
Parametre trasy sedlo Chvalabohu - sedlo Smrekovica - Patria: 7,8 km, + 520 m.

Jednou vetou: Zaujímavá hora s osobitou atmosférou a pomerne dobrým prístupom.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 7

https://picasaweb.google.com/karpatia.bike/PATRIAMTB?authuser=0&feat=directlink

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up