Jubilejné dvadsiatepiate miesto v poradí popisov cyklovrcholov som pôvodne chcel venovať Kráľovej holi. Nakoniec som sa rozhodol uviesť kopec, ktorý je rovnako vysoký (1153 m) ako predchádzajúci cyklovrchol Kloptaň. Je ním Havrania skala. (Kráľova hoľa je dosť známa a aj na tomto fóre dobre popísaná, určite ju však nevynechám ani v tejto téme )


HAVRANIA SKALA 1153 m, pohorie: Slovenský raj (Spišsko-gemerský kras) – cyklovrchol 25

Havrania skala je najvýraznejší a najvyhliadkovejší kopec centrálneho Slovenského raja. Nachádza sa v jeho južnej časti severne od dediny Stratená. Vrchol a okolie je prírodnou rezerváciou, aj vďaka výskytu vzácnych chránených vtákov. Kopec vyčnieva nad okolité planiny o cca 150 metrov, preto je dobre viditeľný z viacerých smerov. Svahy Havranej skaly sú pomerne strmé, najmiernejšie sú zo západnej strany. Z vrcholu sú veľmi pekné južné výhľady na lesy a kopce Slovenského rudohoria, zo skalnej vyhliadky pod vrcholom sú dobré výhľady aj na východ.
Na vrchol Havranej skaly je v podstate jediný prístup: od západu z lúky Strosik po žltej turistickej značke. Záverečný asi 200 m dlhý úsek je strmý a kamenistý - normálny bajker tu musí bajk tlačiť. Z ostatných svetových strán je Havrania skala strmá a pre bajk nevhodná.
Na lúku Strosik sa dá dostať z troch smerov. Prvá možnosť je od západu po lesnej ceste zo sedla Kopanec (cestou sa otvárajú excelentné výhľady na Kráľovu hoľu a Muránsku planinu), trasa má parametre: 7 km, + 255 m. Druhou možnosťou je výšľap od juhu po lesnej ceste, ktorá odbáča zo štátnej cesty neďaleko Stratenej pod Srnčími skalami. Na východiskovú lúku Strosik je možné prísť aj od východu (tretí smer) cez Veľký Zajf a popod Občasný prameň, pričom na Veľký Zajf vedie Glacká cesta od severu alebo lesná cesta od juhu zo Stratenskej píly.

Poznámka: Na Slovensku sú štyri kopce s názvom Havrania skala, táto je najvyššia.

Jednou vetou: „Peknovyhliadková“ skalnatá hora Slovenského raja.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

Fotky z cyklotúry MTB Havrania skala

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up