Nasleduje známy a dobre prístupný cyklovrchol. Pre „západniarov“ častý cieľ, prre ostatných možno inšpirácia...

INOVEC 1042 m, pohorie: Považský Inovec – cyklovrchol 26

Inovec je najvyšším kopcom pohoria Považský Inovec. Tomuto pohoriu patrí v rebríčku najvyšších slovenských pohorí 36.priečka (z celkových 59). Má členitý hrebeň s dĺžkou vyše 50 km a pravý karpatský charakter (čo okrem iného znamená, že sa v ňom potuluje macko ). Kopec Inovec je bez výhľadov, pretože je zarastený bukovým lesom s ojedinelými smrekmi. Pekné výhľady (na Z-J-V) sú asi 500 m južne z lokality Paluch. Na samotnom vrchole je malá čistinka, na ktorej je veľký drevený kríž, smerovník s vrcholovou skrinkou a vkusný drevený prístrešok. Trochu nižšie sú telekomunikačmé objekty. Na vrchol vedie asfaltová cesta – kopec tak patrí do úzkej skupiny „asfaltových cyklovrcholov“ (spolu s Kojšovskou hoľou, Sitnom, Veľkou Javorinou, Makovicou, Skalkou...). Severovýchodne od vrcholu sa nachádza zrekonštruovaná Inovecká chata s príjemným prostredím i personálom (vzdušne vzdialená 2,1 km, po asfaltke 3,2 km).

Na Inovec vedie množstvo výstupových ciest zo všetkých strán. Najľahší výšľap na vrchol je po asfaltovej ceste z obce Trenčianske Jastrabie (300 m) popri Inoveckej chate (780 m). Táto „hlavná“ severovýchodná výstupová trasa má parametre 11 km a prevýšenie 742 m, čo znamená priemerné stúpanie 6,8 %. Stúpanie je však hodne nerovnomerné – v najstrmšom kilometrovom úseku pod vrcholom prevyšuje 21 %.
Považský Inovec je pretkaný hustou sieťou lesných ciest, preto existuje pomerne veľa možností, ako sa dostať na hrebeň. Ďalšími výstupovými trasami (v smere hodinových ručičiek) sú:
Od východu lesnými cestami pod Krželnicou (cez otvorený priestor, ktorý vznikol v dôsledku polomu z roku 2000 – v súčasnosti už zarastá mladým porastom), pričom východiskom môžu byť Dubodiel alebo Kulháň. Táto východná výstupová trasa sa pod hrebeňom (pri lúke s posedom) napája na vrstevnicovú cestu. Ďalej treba pokračovať po nej smerom na sever a v lokalite Leštiny odbočiť vľavo hore na strmšiu lesnú cestu, ktorá sa napojí na „hlavnú asfaltku“ nad chatou vo výške 880 metrov.
Zaujímavou možnosťou je južný prístup hrebeňom Považského Inovca po červenej značke, terén je však pomerne členitý a náročný. Po oboch stranách hrebeňa vak vedú pohodlnejšie traverzové lesné cesty.
Zo západnej strany vedie na vrchol kľukatá lesná cesta z obce Selec(319 m), vedúca cez Kopanicu. Zelená značka Selec-Inovec je na výstup strmá, avšak pre šikovných MTB jazdcov na zjazd vhodná.
Zo severnej strany sa dá vyjsť na Inovec z Mnichovej Lehoty po červenej značke, alebo aj po zelenej a žltej TZ (podľa miestnych bajkerov sa tlačí len zopár metrov).

Jednou vetou: Výrazný asfaltový cyklovrchol s mnohými výstupovými trasami a príjemným blízkym útočiskom – Inoveckou chatou.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up