Ak by sa ma niekto spýtal: „Si ozaj presvedčený, že Kráľova hoľa je kráľovnou slovenských cyklovrcholov?“, asi by som na chvíľu zaváhal. Pretože kráľovná má vážnu konkurentku – krásnu pani Krížnu...

KRÍŽNA 1574 m, pohorie: Veľká Fatra – cyklovrchol 28

Krížna (s nadmorskou výškou 1574 m tretí najvyšší kopec Veľkej Fatry) je pozoruhodná z viacerých hľadísk. Je najjužnejším kopcom hlavného hrebeňa Veľkej Fatry, vybiehajú z nej rázsochy na všetky svetové strany, križujú sa tu viaceré turistické cesty, jej mohutné telo sa prudko zvažuje do hlbokých dolín a z vrcholu je vynikajúci kruhový výhľad, patriaci medzi najkrajšie na Slovensku. Slovami básnika je Krížna „kvetín horská záhrada“ pre mnohé vzácne kvetiny, najmä veternicu narcisokvetú. V neoficiálnom rebríčku najvyšších slovenských „cyklovrcholov“ je druhá po Kráľovej holi (1946 m), čiže možno ju označiť ako cyklistickú K2. Na vrchole stojí neutešená (vojenská?) stavba s vysielačmi. Krížna patrí do úzkej elitnej spoločnosti kopcov, z ktorých výhľady sú spájané s polovicou Slovenska. Na severovýchode vidno 80 km vzdialené Vysoké Tatry. Na východe sa vlnia členité Starohorské vrchy nad ktorými tróni nízkotatranská mohutná Prašivá a Ďumbierske Nízke Tatry. Ďaleko na východnom horizonte vykúkajú Stolické vrchy a napravo sa vinie rozložité Slovenské rudohorie, z ktorého vyčnievajú typické siluety známych kopcov: Fabova hoľa, Klenovský Vepor a Hrb s Ľubietovským Veprom. Masív Poľany je presne v smere bočnej rázsochy na Líšku. Horské defilé pokračuje v západnom smere pohoríami Ostrôžky a Javorie, cez blízke Kremnické vrchy, v ich zákryte stojaci Vtáčnik, Lúčanskú Malú Fatru až po vyvrcholenie výhľadu vo forme hlavného hrebeňa Veľkej Fatry. Každý kopec hrebeňa je unikátny a fascinujúci: Ostredok, Borišov, Ploská, Čierny kameň, Rakytov, Smrekovica... A za nimi vidno špičku Veľkého Choča...

Na Krížnu sa dá na bicykli dostať z troch strán.
Zo západnej strany od horského hotela Kráľova Studňa: (1290 m): Je to najlepší prístup, zdatný horský cyklista to vyšliape v sedle. Vzdialenosť hotel - vrchol je 3,8 km a prevýšenie 290 m. Ku hotelu sa dá dostať tromi cestami:
1. z Dolného Harmanca od horárne Bystrica (490 m) cez dlhú Bystrickú dolinu. Po Panskú kolibu (7,8 km) je cesta priama asfaltová, odtiaľ je kľukatá strmšia a štrková. Dĺžka trasy (ktorá je vhodnejšia ako zostupová) je 10,5 km..
2. z Horného Harmanca (490 m) cez Zalámanú dolinu - je to najlepšia výstupová trasa k hotelu. Cesta bola nedávno zrekonštruovaná, asfaltové úseky sa striedajú so štrkovými, zhruba od polovice je povrch už len štrkový. Dĺžka trasy 13,4 km, prevýšenie +720 m.
3. zo sedla Malý Šturec (890 m) po červenej značke (od roku 2012 chodí po nej aj cyklobus z Banskej Bystrice), ktorá sa pod Krásnym kopcom napája na cestu zo Zalámanej doliny. Dĺžka tejto trasy k horskému hotelu je 10,1 km.

Z južnej strany: po východnej rázsoche cez Líšku a Rybovské sedlo spod Prašnického sedla pod Repišťom v nadmorskej výške 1100 m, vzdialenosť 4,7 km. Pod Prašnické sedlo sa dá dostať z bystrickej strany (z Horného Jelenca 623 m, vzdialenosť 7,7 km), alebo z liptovskej strany (z Liptovských Revúc - Hajabačky 747 m, vzdialenosť 5,1 km). Všetky popísané trasy z južnej/východnej strany sú od roku 2012 kvalitne vyznačené cyklotrasy.

Zo severnej strany: Na Krížnu je možné prísť aj mierne zvlnenou hrebeňovkou Veľkej Fatry v dĺžke 4 km od Suchého vrchu cez Ostredok (1592 m - najvyšší kopec Veľkej Fatry). Na veľkofatranský hrebeň sa však treba „krvopotne“ vyšplhať (v sedle to stále nejde). Najľahší výstup je na Kýšky (1310 m) cez Zelenú dolinu z Vyšnej Revúcej. Alebo ísť klasickú veľkofatranskú hrebeňovku z Ružomberka či Ľubochne cez Smrekovicu či polhrebeňovku. (Nepríjemná poznámka: Táto nádherná prístupová trasa však nie je v súlade s aktuálnym Návštevným poriadkom NP Veľká Fatra. Ostáva dúfať, že aj na Slovensku časom zvíťazí zdravý rozum a k prírode šetrný bicykel nebude mať nezmyselný „zákaz vjazdu“ na vychodené turistické chodníky či cesty)
Každopádne Krížna je cyklovrchol, na ktorý sa nechodí iba raz a iba z jednej strany .

Jednou vetou: Slovenská cyklistická K2 s nádherným kruhovým výhľadom.
Druhou jednou vetou : Krížna je krásna pani, pol Slovenska má na dlani.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 7

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up