Tretiu desiatku cyklovrcholov uzatvára jeden z najkrajších na Slovensku –čergovský kráľ Minčol. Som rád, že sa mi zoznam cyklovrcholov podarilo do konca roku ukončiť s okrúhlym číslom ...

MINČOL 1157 m, pohorie: Čergov – cyklovrchol 30

Minčol s nadmorskou výškou 1157 m je najvyšším kopcom pohoria Čergov. Vypína sa na severozápade hlavného hrebeňa (treba upresniť o aký kopec ide, pretože na Slovensku je až sedem Minčolov – viď poznámka 2 na konci). Vrcholová časť je lúčnatá a popretkávaná čučoriedkami. V okolí (zväčša v severovýchodnej časti) sa nachádza národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol, ktorá bola vyhlásená najmä pre vzácnu kvetenu a karpatské lesy. Na vrchole je postavený betónový pylón z 30-tych rokov minulého storočia a unikátny dvojitý turistický rázcestník so všetkým farbami turistických chodníkov. Vrchol je hranicou troch okresov (Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov). Zároveň je významným európskym rozvodím medzi Baltským (Severným) a Čiernym morom. Juhovýchodne pod vrcholom vo výške 1040 m pramení rieka Topľa (s dĺžkou 130 km 11. najdlhšia rieka na Slovensku).
Z vrcholu sú nádherné výhľady, vidno Vysoké Tatry (vzdialené 56 km), Kráľovu hoľu (73 km), poľské Beskydy a ďalšie okolité pohoria. Za dobrej viditeľnosti vidno na SZ aj kráľovnú Beskýd Babiu horu (112 km), na SV Wielku Rawku v Bieszczadoch (116 km) a na východe ukrajinské Karpaty vzdialené vyše 150 km. Škálu výhľadov možno preskúmať cez výhľadovú panorámu. Na západ sú lepšie výhľady z neďalekého 600m vzdialeného predvrcholu vo výške 1132 m (je tu postavený veľký drevený kríž na počesť návštevy Jána Pavla II. v Košiciach, Prešove a Levoči v roku 1995).

Na Minčol sa dá dostať zo všetkých svetových strán: Výstupových ciest (či chodníkov) vhodných pre bicykel je spolu 10, čo z hľadiska počtu asi predstavuje slovenský cyklovrcholový rekord. V závere sa výstupové cesty zbiehajú, takže na samotný vrchol vedú už len tri cesty: od JV, SZ a, SV. Niektoré cesty sú pre bicykel hodne náročné a občas treba potlačiť, tie najkrajšie sú však plne vyšliapateľné v sedle bicykla. Ale poďme pekne po poriadku a prejdime postupne minčolovské „cyklovýšľapy“ z rôznych východísk (ktoré som buď osobne prešiel, alebo som získal o nich informáciu z hodnoverného zdroja). Začnime podľa mňa najkrajšou východnou, vedúcou po hrebeňovke a cez juh v smere hodinových ručičiek sa presunieme naspäť na východ. Poznámka: Pre lepšiu prehľadnosť som cesty označil číslami a pomenoval názvami, ktoré sa mi javili ako vhodné.

Cesta 1: Východná hrebeňová - východisko sedlo Priehyby 815 m
Krásna prístupová trasa po hlavnom hrebeni Čergova (zároveň modrá TZ) - parametre 9,5 km, prevýšenie + 610 m. Na cestu sa napájajú v sedlách hrebeňa ďalšie prístupové cesty (2,9,10).
Do sedla Priehyby, ktoré je najnižším bodom čergovského hrebeňa, sa dá dostať z troch strán:
1. z východnej od chaty Čergov cez kopec Čergov po hlavnom čergovskom hrebeni (10 km, + 400 m); 2. lesnou asfaltkou od juhu z Majdanu (4 km, + 280 m) alebo 3. od severu z Livova (5 km, + 300 m).
Odporúčanie: Pokiaľ by ste vystupovali do sedla cez Majdan a Ľutinu, zastavte sa v Espresse u Reviľčaka. Pali Falat tu čapuje najkvalitnejší mok na celom Šariši .
Cesta 2: Južná - východisko Hanigovce 533 m
Po zelenej TZ, ktorá sa napája na modrú hrebeňovku (cestu 1) v sedle Ždiare (792 m), odkiaľ je na Minčol 4 km s prevýšením 300 m. Parametre trasy po sedlo Ždiare: 6,2 km, prevýšenie + 300 m.
Cesta 3: Sokolia - východisko Kamenica 501 m
Príjemná plynulo stúpajúca cesta Sokolou dolinou popod špicatú Sokoliu skalu, ktorá sa serpentínami dostane vo výške 930 m v lokalite Suchá 1045 na modrú TZ vedúcu na vrchol z Kyjova (cesta 4). Potom stále po modrej značke cez sedlo pod Minčolom 1090 m až na vrchol (záverečný úsek zo sedla je strmý, lepšie je ho obísť po ľavej (severnej) traverzovej ceste pod vrcholom, ktorá sa napája na cestu 1 asi 300 m JV od vrcholu). Parametre trasy: 9,4 km (obchvatom), + 660 m prevýšenie.
Cesta 4: Lyžiarska modrá - východisko Kyjov 673 m
Po lesnej ceste (zároveň modrá TZ), na ktorú sa v lokalite Suchá napája cesta 3. Veľmi častá a pomerne krátka výstupová trasa. Používa sa najmä v zime pri nástupe na lyžiarsky prechod hrebeňom Čergova. Parametre trasy: 5,5 km, + 500 m.
Cesta 5: Západná žltá - východisko Šarišské Jastrabie 590 m
Po žltej TZ cez Minčolík (1025 m), niektoré úseky sú strmé a treba tlačiť. V lokalite pod Hriňovou horou je možné strmý úsek medzi 870 mnm - 970 mnm obísť zvážnicami (podľa mapy lesných ciest). Vhodnejšie ako zostupová trasa. Parametre trasy: 7,3 km, + 580 m.
Cesta 6: Dlhá zelená - východisko Čirč 510 m
Po zelenej TZ, najprv mierne dlhou dolinou potoka Soliská, potom strmšie cez priehybu Uhliská (napojenie na červenú TZ - cesta 7) - treba aj tlačiť. Vhodnejšie ako zostupová trasa. Parametre trasy: 11,6 km, + 660 m.
Cesta 7: Severná červená - východisko Obručné 663 m
Po červenej TZ cez Sedlo pod Dlhou a Malý Minčol (1054 m), za Javorinou sú dve klesania. V sedle Uhliská napojenie na cestu 6. Málo používaná cesta, miestami zarastajúca - vhodnejšie na zostup. Parametre trasy: 10,7 km, + 570 m.
Cesta 8: Severná žltá - východisko Lenartov 477 m
Po žltej TZ dolinou Večného potoka (v závere občasné tlačenie) cez sedlo Hajduška (996 m) s napojením sa na cestu 7 na Malom Minčole (vzdialený od Minčola 3,4 km). Parametre trasy: 10,5 km, + 710 m.
Cesta 9: Livovská direttissima - východisko Livovská Huta 669 m
Na rázcestí pri kostole odbočiť vľavo na lesnú asfaltku a stále rovno popri potoku Ždiarik až do sedla Ždiare (vzdialenosť 3,3 km) s napojením sa na cestu 1. Poznámka: Po 1,9 km odbočuje vpravo cesta dolinou prameňa Tople, ktorá však končí pod hrebeňom vo výške 970 m.
Cesta 10: Hradská - východisko Livovská Huta 625 m
Dolinou Hradského potoka (odbočka 1,2 km pod Livovskou Hutou na juh) po asfaltovej ceste. Na jej konci strmo vpravo hore na lesnú cestu a ďalej serpentínou až na čergovský hrebeň v lokalite Čopková (na mapách aj Uhlisko) medzi kopcami Forgáčka a Dvoriská (lúčny terén s pekným dreveným prístreškom).

Poznámka 1: Pokiaľ by sa brali do úvahy tri možné výšľapy do sedla Priehyby, tak počet výstupových ciest bude presne tucet. A navyše: okrem opísaných ciest je reálna možnosť existencie aj inej minčolovskej „cyklocesty“ (t.j. s minimálnym tlačením). Najmä na južnej strane je totiž hodne lesných ciest, z ktorých niektorá má možno vhodné pokračovanie až na hrebeň. Doplnenia a upresnenia výstupových trás sú vítané.
Poznámka 2: Sedem slovenských Minčolov. Okrem šiestich tu uvedených existuje ešte siedmy Minčol (972 m) v Bukovských vrchoch pri Runine v okrese Snina.
Foto z cyklotúry

Jednou vetou: Kopec s nádherným kruhovým výhľadom a množstvom zaujímavých prístupových ciest.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 6

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up