Dlho očakávaná 31ka je tu . Relatívne nenáročný cyklovrchol, ktorý však pre bajkerov - vychutnávačov predstavuje ozajstný bonbónik

MARDUŇA 874 m, pohorie: Bachureň - cyklovrchol 31

Marduňa je nenápadný kopec, ležiaci na hlavnom hrebeni menšieho východoslovenského pohoria Bachureň. Hrebeň má tvar nepravidelnej podkovy obrátenej smerom na východ, jeho celková dĺžka je cca 27 km. Marduňa sa nachádza zhruba v strede severnej časti hrebeňa, ktorá je zväčša zarastená s ojedinelými lúkami. Severné a južné svahy Mardune sú pomerne strmé, v smere západ -východ sa tiahne zvlnený hlavný hrebeň.

Samotný vrchol je odlesnený a pomerne plochý. Je na ňom umiestnený veľký 10 metrov vysoký drevený kríž, ktorý je vsadený do mohutného kamenného podstavca (postavený bol v roku 2000 veriacimi z podhorskej obce Rožkovany). Pod krížom je vkusne upravená plocha s kamienkami, kamenný oltár a lavičky. Na vrchole, ktorý má mimoriadny duchovný náboj, sa konajú pravidelné septembrové púte. Vľavo od kríža je na tyči umiestnená veľmi zaujímavá unikátna skrinka (v podobe striešky na samostatnej tyči), v ktorej je umiestnená vrcholová kniha. Z vrcholu sú veľmi pekné východné výhľady, ako na dlani vidno celé pohorie Čergov od najvyššieho Minčola cez druhú Veľkú Javorinu až po rázsochu Lysú. Pod Čergovom sa vyníma reťazec kopčekov bradlového pásma. Na západ sú výhľady obmedzené porastom, vidieť časť Levočských vrchov.

Na vrchol je prístup po hrebeňovej ceste z dvoch strán: od východu zo sedla pod Marduňou (vzdialenosť 1,1 km) a od západu zo sedla pod Kohútom (vzdialenosť 4,2 km).
Do sedla po Marduňou (751 m) je najkrajší prístup po hrebeňovke od sedla pod Bachurňou. Ďalšie možnosti výstupu sú od severu z Dubovice (žltá značka; 3,7 km;, prevýšenie 332 m), z Rožkovian (4,7 km; prevýšenie 382 m) alebo od juhu z Renčišova (žltá značka; 1,5 km, +141 m).
Do sedla pod Kohútom (684 m) je najkrajší prístup po hrebeni zo Sabinova (modrá značka; 6,5 km, prevýšenie +390 m). Ďalšie možnosti sú z Jakubovej Vole (severná žltá značka; 4,3 km; + 300 m) a z Uzovských Peklian pod sedlo na odbočku vľavo (južná žltá značka; 2,2 km, +260 m).

Marduňa sa nachádza na hrebeňovej ceste vedúcej pohoriami Branisko a Bachureň. Znalci a fajnšmekri ju považujú za jednu z najkrajších MTB trás na Slovensku. Nejaké fotky z trasy a článok k trase.

Jednou vetou: Kopec s pekným výhľadom a magickou vrcholovou atmosférou, ležiaci na jednej z najkrajších „cyklohrebeňoviek“ Slovenska
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up