Nenápadný „košický“ cyklovrchol, ktorí poznajú iba ozajstní vandráci

KOBYLIA HORA 882 m, pohorie: Volovské vrchy – cyklovrchol 32


Kobylia hora je v podstate rázsochou hlavného hrebeňa Volovských vrchov (v podcelku Kojšovská hoľa), ktorá z neho vybieha v oblasti Bieleho kameňa. Tento výbežok pokračuje ďalej cez Holičku až ku Bukovcu pri Košiciach. V okolí vrcholu sa nachádzajú jedľovo-bukové lesy, v nižších partiách v sutinách a žľaboch javorovo-lipové lesy. Na západnom úbočí tesne pod vrcholom sa nachádza „miniprales“ v podobe bizarných tvarov skál a stromov, paprade i machu. Lokalita bola už dávnejšie navrhnutá na vyhlásenia za chránené územie. Samotný vrchol je zarastený a nenápadný, poblíž najvyššej kóty sa nachádza telekomunikačný stožiar s búdkou. Kobylia hora je dobre viditeľná z Kojšovskej hole (vzdušná vzdialenosť 5,3 km), dominuje jej južným výhľadom. Na Kobyliu horu nevedú (a ani v jej okolí nie sú) žiadne značkované turistické chodníky, čo len znásobuje jej atraktívnosť a „divokosť“.

Najlepší prístup na Kobyliu horu je od východu zo Sedla pod Kobylou vo výške 535 m, ktorým prechádza štátna cesta Rudník - Zlatá Idka (vďaka tvaru cesty je sedlo nazývané aj Podkova). Dobrá plynule stúpajúca lesná cesta nás odtiaľ po 3,2 km privedie popri Žabej skale 687 m až na vrchol (na rázcestiach sa treba držať najlepšej cesty zväčša vľavo).
Ďalšími prístupovými možnosťami sú „západné“ lesné cesty, vedúce cez lokalitu/sedlo Hartľov (Krížik) vo výške 783 m. ktorý sa nachádza na západnom úbočí Kobylej hory a odkiaľ je vrchol vzdialený len 1,4 km. Zo severu začína „hlavná“ lesná cesta na Hartľov v údolí potoka Ida povyše Zlatej idky (vo výške 740 m) a vedie cez Kovalčičku. Z južnej strany je na Hartľov najlepší prístup z Poproča (356 m) cez Petrovu dolinu (spočiatku asfaltka) a potom serpentínami po lesných cestách cez lokalitu Berta.

Jednou vetou: Zaujímavý a cyklisticky vďačný kopec v peknom zachovalom prostredí.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 3

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up