Jánošíkova bašta (523 m) a Čierna hora (1025 m) - to sú dva úchvatné skalnaté cyklovrcholy s peknými výhľadmi na hrebeňovke Čiernej hory.

Najkrajšie hrebeňovky pre cyklistov sa od najkrajších hrebeňoviek pre peších trochu líšia. „Cyklohrebeňovka“ okrem pekných výhľadov, krajinných scenérií a iných krás musí spĺňať jednu podmienku navyše: zjazdnosť v sedle bicykla. To znamená miernejší profil a hladší povrch. Takou je hrebeňovka málo známeho pohoria Čierna hora. Podľa mňa patrí do osmičky najkrajších cyklohrebeňoviek na Slovensku (v abecednom poradí): Branisko a Bachureň, Čergov, Čierna hora, Javorníky, Malé Pieniny, Oravská Magura, Považský Inovec, Veporské vrchy.

Transmontenegro (alias hrebeňovka Čiernej hory) má punc najvyššej kvality horskej cyklistiky na Slovensku. Lesné cesty vedúce cez zachovalé lesy, úzke hrebeňové chodníky, malebné lúky, široké a ďaleké výhľady, dva magické skalnaté výhľadové vrcholy... Hrebeň Čiernej hory je prerušený údolím rieky Hornád a preto je treba v rámci hrebeňovky zísť do údolia a prejsť cez rieku. Táto skutočnosť však neuberá na jej kvalite, skôr naopak. Riečne zákutia, sútok Svinky a Hornádu, dravá riečka Sopotnica - „riečna atmosféra“ spestruje a umocňuje zážitok z tejto zaujímavej hrebeňovky. Som presvedčený, že keby to bolo napríklad v Rakúsku, tak „Transmontenegro“ je vyznačené ako mimoriadne atraktívna MTB trasa... (možno sa toho niekedy dožijeme aj na Slovensku).

Vrele odporúčam, je to zjazdné v sedle bicykla oboma smermi (ja som tlačil asi 400 m pod vrcholom Čiernej hory).

Základné údaje o trase TRANSMONTENEGRO (Košice –Kluknava):
60 km (z toho terén 53 km). Prevýšenie + 1910 m, čistý čas jazdy cca 6 hod.

Mapa trasy

Fotoreportáž z trasy


Poznámka:
Hrebeňovku som absolvoval 23.8.2013 so štartom a cieľom v Košiciach. Z Kluknavy som sa vracal po asfalte cez Folkmarské sedlo, Jahodnú a Vyšný Klátov späť na sídlisko KVP.
Parametre tejto okružnej trasy: 114 km, + 2 630 m, čas jazdy 8:36 hod.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up