Kaplnka nad Smolníkon, v pozadí Hekerová

Cyklovrchol HEKEROVÁ 1260 m (Volovské vrchy)

Prevažne hôľnatý rozložitý kopec na bočnom chrbte hlavného hrebeňa Volovských vrchov. Názov je odvodený z nemčiny a znamená „hraničná“ či "uzatvárajúca". Súvisí s tým, že Hekerová na západe výrazne uzatvára dolinu Úhornej. V jej západnom a južnom okolí sa nachádzajú široké náhorné pláne, porastené kosodrevinou, čučoriedkami a ojedinelými stromami. Severná časť je prevažne holá s pahýľmi stromov a východná časť je zalesnená. Z kopca je pekný rozhľad, vidieť aj Kráľovu hoľu a Tatry.
Vrchol je bicyklom dostupný po lesných a lúčnych cestách zo všetkých svetových strán. Zo severu dolinou Bystrého potoka, zo západu zo sedla Krivé, z juhu od Úhornianskeho sedla (najlepší prístup), zo západu od Smolníka Starou dolinou a potom po žltej značke.

V piatok (2.10.) som vyšiel na Hekerovú zo Smolníka cez Starú dolinu. Po dosiahnutí bočnej rázsochy hlavného hrebeňa Volovských vrchov pod Vtáčím hrbom som nešiel po žltej značke, ale pokračoval cik-cak lesnými cestami, hľadajúc optimálnu „cyklotrasu“. S pomocou GPS som sa trochu zamotal, ale vrchol som dosiahol. Počas túry som si vychutnával krásne počasie, pestré výhľady na značný kus Slovenska i nádhernú vrcholovú planinu, Pred Úhornianskym sedlom som sa otočil a cez vrchol som šiel späť - tentoraz po žltej značke a potom opäť po horskej asfaltke Starou dolnou (nádherný zjazd!) do Smolníka s cieľom v kúpeľoch Štós. (gpx.záznam trasy v prílohe).
Hekerová je veľmi pekný vrchol s dobrým prístupom na bicykli a pekným okolím. Myslím, že patrí medzi 50 najkrajších cykovrcholov Slovenska

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up