K tazbe dreva v Mestskych lesoch (MLB) a znicenym cyklotrasam doplnam niekolko uzitocnych info:

1. Verejny tlak a kazdy podnet, ci uz poslany individualne alebo hromadne ma zmysel.
2. Takyto verejny a koordinovany tlak uz vyustil do toho, ze celkovy objem tazby dreva v lesoparku sa znizil na 1/3 povodneho objemu (od minuleho roka a len v MLB, teda nie v Sv.Jure a Lesoch SR atd). Su teda dobre podmienky na to, aby devastacia cyklotras skoncila – problem je, ze aj ten zvysok tazby sa deje absolutne nevhodnym sposobom (vid Cerovka pred vianocami). Btw rozhodnutie o znizeni tazby bolo prijate aj vdaka aktivite a podpore mnohych bikerov, na druhej strane ma mrzi, ze niektore bikove OZ alebo jednotlivci to podporit odmietli.
3. Kedze sa uz tazi menej, hlavna priorita je teraz zaviest takzvane „setrne metody“ tazby s ohladom na rekreacnu funkciu lesoparku. Tak aby nevznikali blatove kolaje a aby les nevyzeral ako po najazde kobyliek. To nie je ziadna velka veda, tieto metody existuju len v MLB sa nepouzivaju.

Ako OZ Nase Karpaty sme pomerne dlho spolupracovali s lesnikmi, ktory sa venuju prave takymto setrnym metodam a dali sme dokopy navrh konkretnych opatreni ako by to mohlo prebiehat v MLB. Je to dlhsi dokument v skratke sa pri tazbe berie do uvahy aj pocasie, esteticky aspekt lesa, zvlast sa kladie doraz na cyklotrasy, turisticke trasy, oddychove miesta s altankami a luky. Plus by sa mal maximalne zachovat prirodny charakter a uzky profil singlacov (odstranovat len prestarnute a nebezpecne stromy, tazbu sustredovat dalej od trailu apod).

O navrhu sme rokovali tuto stredu s hlavnym lesnym hospodarom MLB a bolo nam predbezne prislubene, ze sa to bude dodrziavat (!!). Dokument poslali aj tazobnej firme, tak uvidime ako dopadne najblizsia tazba a potom spolu s MLB vyhodnotime co mohlo byt urobene lepsie, resp co bolo cele zle

V celom tomto procese je vsak dolezita dosledna kontrola tazobnej firmy a tu mam obavu, ze mozu byt zlyhania.

V kazdom pripade ked posielate podnet na MLB, kludne to poslite aj na na FB Nase Karpaty pre info. Budeme tam aj dalej informovat ako sa cela vec vyvija a co treba zlepsit. Dik

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky od autora

Zobraziť všetky

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up