Uz viac ako rok mi tato tema vrta v hlave a dnes nastal moment, kedy som to uz nevydrzal a pisem.
Pokusim sa udrzat prispevok strucny, lebo konkretnych zazitkov by bolo na mensiu knihu.
Uz su tomu tri roky co denne jazdim 2x po ceste Cunovo -Vojka nad Dunajom a spat.
Pre tych co tuto cestu nepoznaju len v skratke.
Je to velmi frekventovana cesta, hlavne v rannych a vecernych hodinach, kde sa jazdi hodne rychlo aj SAD tam chodi 110 km/h (aj ked je tam 90). V lete je na nej aj vela motorkarov, pre pekny vyhlad a prijemne prostredie. Sirka vozovky je okolo 7m, klasicka uzka obojsmerna okresna s kvalitnym asfaltom (na slovenske pomery velmi kvalitnym asfaltom). Dalsim specifikom tohto useku je, medzinarodna cyklisticka trasa vo vzdialenosti cca 20m od hlavnej cesty. Tato cyklotrasa, znama ako dunajska hradza uz kvalitou asfaltu vyrazne zaostava za hlavnou cestou. Je uplne uzavreta pre auta a mozu tam len bicykle, korcule... Cast Dobrohost - Gabcikovo ma dokonca este jednu cyklotrasu na druhej strane hlavnej cesty posunutu o cca 500m smerom k ramennej sustave Dunaja.
Poznam tento usek ako vodic auta (praca a spat), vikendovy motorkar, a aj cyklista jazdiaci cestny bicykel na 23-622. To mi ale nestaci na pochopenie toho co tu kazdu sezonu vidim. Od sameho zaciatku sezony sa zacinaju na hlavnej ceste objavovat prvi, cestni specialisti na ziletkach. Pre mna tazko pochopitelne, jazdia po hlavnej ceste bez odraziek, dost casto z nedokonalym malim osvetlenim, alebo dokonca ziadnym, kludne aj za sumraku ci tmy. (vhodnost tychto specialov do cestnej premavky, radsej ani nejdem komentovat) Cyklotrasa je prazdna, sem tam niekto na prechadzke, obcas nejaky trekovy bicykel, ocividne nalozeny na dlhu trasu (chodi vela cudzincov, Anglicania, Madari...). Neskor, ked sa otepli vyliezaju cyklomasy, hlavne cez vikendy. Zacina sa postupne zaplnat jedna ja druha hradza a priamoumerne pribuda ja ziletiek na hlavnej ceste. Kazdy rok, podla slov vodica sanitky, maju 6-9 vyjazdy k ciklistom na tomto useku. Suseda lekarka uz dvoch davala do kopy cestou do prace. Ja som bol svedkom nasledkov 3 nehod, za minuly rok, kde som videl prejdeny bicykel, sanitku, zraneneho cyklistu (nastrasite "len" spadol, ked isiel okolo nakladiak). Jazdim v kabriolete, zvacsa sa pri niektorych pristavim a snazim sa slusne opytat preco nie su na hradzi. Obcas len ukazujem rukou, v nadeji, ze z mapy/GPS to nevidia a myslia si, ze to po com idu je ta cyklotrasa a o asfalte na hradzi nevedia. Pred Cunovskou zdrzou je dokoca znacka zakaz vjazdu bicyklom na hlavnu cestu, mnohi ju ignoruju a nevahaju mi este ukazat elegantnym gestom, ze co sa do nich staram, ked ich na nu upozornujem.

Prosim, vysvetlite mi niekto, cim je jazda po tej hlavnej tak uzasna, ze stoji za riskovanie zivota minimalne dvoch ludi (cyklistu aj vodica). Ja som po tej hlavnej ceste nikdy na bicykli nesiel a ani nepojdem.
Dakujem.

mapa:
https://www.google.sk/maps/dir/47.8800979,17.5312413/48.0272873,17.2062252/@47.9564379,17.3235884,12z/data=!4m2!4m1!3e0

edit: upraveny link na mapu, zmena mierky

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up