Skúsim poradiť z mojej skúsenosti.
Pestujem chilli v črepníkoch, aj na záhone. Vo veľkosti rastlín a rodivosti som nejaký zásadný rozdiel nezbadal. Na záhone možno trochu menej prácne ohľadom vysádzania, zložitejšia je zálievka, aby voda, prípadne s hnojivom neutekala mimo koreňov.
V črepníkoch si substrát namiešam podľa seba, zálievka so živinami ostáva v črepníku, črepníky môžem presúvať podľa potreby slnko - tieň - polotieň...
Ja používam veľkosti cca 12 litrov, myslím, že to postačuje. Z čítania je možno optimum cca 20 litrov. Viac určite netreba, koreňový bal na jeseň určite nedosahuje objemu do 50L črepníka. Dôležitejší faktor, ako objem substrátu pre korene je množstvo dodávaných živín hnojením (svetlo a slnko je samozrejmosť). Nie je účelom pestovať vo veľkom črepníku nadmerné koreňové baly, ale priviesť rastlinu k rodivosti v optimálnom pomere korunky a koreňov. Nevylučujem ovšem, že v ideálnych subtropických, či sklenníkových podmienkach môžu rastliny narásť aj veľmi veľké s veľkými koreňovými balmi, len neviem, či sa to dá dosiahnuť u nás.
Takže za mňa, 50L pre rastliny zbytočne veľké, ťažká robota s manipuláciou črepníkov plných hliny, zbytočne veľa zálievky s drahými hnojivami, ktoré ostanú mimo koreňov. Zalievam tak, aby mi voda pretiekla cez črepník do misky a tým prevlhčila celý objem substrátu, pri tak veľkých 50L nádobách je zbytočné prelievať celý črepník, atď..

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up