z Minčola

Tradičný májový prejazd VF mi tento rok vyšiel až 11.júna. Vyrazil som z Ľubochne modrou značkou po kúpeľných serpentýnach. Pekný singel má mierny sklon, zo začiatku je pokosený, potom zarastený bukovou burinou.
Nadšenie ma prešlo už po necelom kilometri a pol v traverze popod VN zarastenom lieskami a iným bordelom miestami vyše hlavy. V topánkach som mal od mokrej trávy močiar už po 10 metroch, takže zrážky hlásené až do poobedia už žiadnu škodu nespôsobia. Za stožiarmi ešte pár switchbackov a aj strmšie úseky. Z Kútnikovho kopca zhruba 2km väčšinou lúčnym hrebeňom. V sedle pod Červeným grúňom modrá križuje dobrú zvážnicu s cyklotrasou. Doprava by sa malo dať na rázcestie Salatín v Ľubochnienskej doline a vľavo na žltú značku a ďalej na Chabzdovú. Ja ale tlačím po modrej na Maguru. Tu sú tiež aj lúky s výhľadmi, ale terén často strmý a chodník málo vychodený. V sedle Chabzdová začína cesta s červenou značkou.

Modrá teda môže byť spestrenie pre niekoho, koho už omrzí po prejazde hrebeňa zjazd do RK. Treba si ale nechať dostatočnú časovú rezervu a rátať s občasným prenášaním biku cez padnuté stromy a s predieraním sa húštinami. Niekto (sekele?) možno aj pamätá lepšie časy tejto trasy.

Hrebeň ďalej v pohode, v traverzoch Rakytova a Čierneho vrchu trochu blata. Naposledy mrholilo keď som tlačil na Ploskú. Dovtedy viacero prehánok, ale stále som bol viac spotený ako zmoknutý.

Z Kráľovej studne som sa rozhodol vyskúšať zelenú do Blatnice. Išiel som ju iba raz peši a moc som si to nepamätal. Zo sedla pod Smrekovom najprv húpačka hore/dole do sedla Priezory. Chodník miestami zarastený dosť naúzko, občas nejaký padnutý strom, ale stačí prekročiť, žiadne preliezačky. Potom skoro 200vm žľabom zapadaným lístím a ďalší húpačkový traverz. Nebyť zopár spadnutých stromov, bol by to možno najlepší trail vo VF. Potom ešte chodník na dne doliny a od vodného zdroja kamenistá cesta po ktorej tečie voda na spoj Rakytovských dolín.

Zo zeleného chodníka som bol teda úplne nadšený, okrem pár prekážok je celý zjazdný a naozaj zábavný. Až sa čudujem, že som tu nenašiel o ňom zmienku. Pritom je trasa evidentne jazdená, aj keď čerstvá stopa tam nebola. Snáď som neprezradil nejaké verejné tajomstvo

Keďže som chcel ísť na vlak do TR a nechcelo sa mi po asfalte z Blatnice, skúsil som žltú na úbočie Malého Rakytova. A to je s bikom čistý prúser. Začína to peknou štrkovou cestou, ale iba po vodný zdroj a posed. Potom kúsok po tráve, ale horná polovica v úzkom a strmom jarku zavalenom bordelom po ťazbe a v hornej najstrmšej časti prehradenom niekoľkými stromami.

Kilometer po modrej do sedla za Drienkom tiež úplne nevhodný na bike, uzučký koreňovitý chodník traverzuje v strmom svahu, na biku sa dá len kde-tu pár metrov, niekde je problém bike aj tlačiť, niesť sa nedá. Zo sedla už ľahký zjazd s jednou podliezačkou do doliny s najprv hruboštrkovou cestou a potom asfaltkou.

foto s popisom https://www.zonerama.com/6s8p/Album/1897467
trasa na hikingu

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Foto na mape

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up