Viem, že u ž skoro všetci bajkujete. Ale keď mňa ešte najlyžba tento rok čaká v nasledujúcich dvoch mesiacoch, tak budem ešte chvíľu o tom snehu písať.
Tu sú ďalšie (myslím, že aj lepšie) fotky zo Žiarskej aj s popisom z mailu:
(pozn.: skúste nájsť chatu na 2,3,4tom snímku. )

Priatelia prirody,

zasielam vam moje zabery zo sobotnajsej prechadzky Ziarskou dolinou. Ta zo znamych pricin od cca 3,5 km zmenila svoj charakter. Sustavou lavin , ktore sa zliali do jedneho celku na konci 4 km povodnej cesty a pokracovali smerom von z doliny sa vytvoril koridor dlhy asi 1,5 km smerom nadol. Padlo vsetko, co stalo tejto obrovskej mase snehu v ceste. Povodna roklina od 4 km neexistuje. Je tam od 20 - 30 m snehu a mozno aj viac. Bocne strany laviny posobili, ako freza, ktora rezala okraje protisvahov az do hliny.

Podla clenov HZS ktori odpratavali sneh v okoli Ziarskej chaty a z okolia chaty HZS islo o sustavu niekolkych lavin od Razsochy, Kozich chrbtov, cez Jalovske sedlo, Prislop, Banikov a Hrubu kopu. Dlzka odtrhu bola asi 3 km. Dlzka lavin - 1,5 km od upatia dole dolinou + dlzka od upatia az po vrchol odtrhu ( je to rozne - od 0,7 az po 1,5 km).
Tlakova vlna zmietla obrovske mnozstvo stromov ktore nezasiahla priamo snehova masa a nachadzaju sa nad povrchom laviny. Podla odbornikov na laviny sa predpoklada, ze dosiahla rychlost 140 km/h.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Výber z produktov

Prejsť do shopu

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up