Včerajšie výnimočné počasie si vyžadovalo výnimočný výjazd. S Chrústom sme zvolili Volovské vrchy a jeho najvyšší vrch Volovec - Skalisko.
Štartovali sme z Dediniek, cieľ nebol dopredu určený. Plánovali sme ísť hrebeňom a skončiť buď na Úhornianskom alebo Štósskom sedle, prípadne pokračovať až pod Kloptáň a k vlaku zozjazdovať do Mníška. Veľkou výhodou fóra MTBikera je, že sa môžeme inšpirovať výjazdmi a trasami od iných fóristov. Na prípravu trasy som údaje čerpal zo zdrojov Forxa, KarolM a majky1184. Veľká vďaka. Za Uhornianskym sedlom som pridal aj ja svoju variáciu prejazdu. Pri plánovaní som mal dilemu ísť hrebeňom po červenej t.z. alebo využiť jestvujúce obchádzky najexponovanejších miest na hrebeni. Mal som nachystaných viacero variantov, nakoniec sme zvolili pre niekoho možno najnudnejší, najmastňákovejší - zvážnicový variant, vhodný pre starých pánov. S cyklistického hľadiska myslím, že nebol najhorší, jazdenie bolo plynulé, výhľady parádne. Akonáhle sme sa dostali na úseky hrebeňa a išli po červenej značke, okamžite začali problémy. Na chodníkoch a lesných cestách bolo dosť padnutých konárov, stromov a hlavne za Volovcom aj riadne polomy, po ktorých sme museli biky tlačiť a prehadzovať ponad padnuté stromy. Cesty, po ktorej vedie značka sú na viacerých miestach rozbité od LKT. Ešte šťastie, že labyrintami v polomoch vedie slabo rozoznateľný, ale aspoň aký, taký náznakový chodník, vyšľapaný od chodcov. Inak by sme tam možno blúdili ešte teraz. Trochu preháňam! V terajšom stave sa mi zdá naša trasa prejazdu, cyklisticky najoptimálnejšia, aj keď by sa zišla ešte sem tam nejaká obchádzka, ak vôbec existuje. Prenášanie bikov, kochanie sa výhľadmi, fotenie nás dosť zdržalo a tak sme hrebeň opustili v Štósskom sedle a ako bonus sme si dali zjazdík do Smolníka po starej banskej ceste (?) a v Mníšku zaslúžené orosené.
Ešte k preprave. Dosť ma prekvapilo, že vlak Rex 1780 Kráľova hoľa z Margecian do B. Bystrice je len obyčajný motoráčik, do ktorého by sa len veľmi ťažko natrepalo väčšie množstvo cyklistov. Minulého roku na jeseň išiel rýchlik s klasickým starým batožinovým vozňom a aj tak sa po trase nazbieralo toľko cyklistov, že sme ho totálne zaplnili.
Trasa: http://www.cykloserver.cz/f/bdb3221393/
Foto: http://racho.rajce.net/2017_05_28_Bike_-_Volovske_vrchy,_Skalisko

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up