Skúsim pomôcť s tým problémom ohľadom tlaku v Debonair/Evol/Corset komorách.

Už som to tu uvádzal viac krát, no aspoň sa dobre využije môj "zabitý" čas pri modelovaní si priebehu tlmiča v matematickom softvéri.
Mojim cieľom bolo vymyslieť nejakú ľahkú úpravu klasickej komory na vyššie spomenuté systémy. Hoci som časom prišiel na to, že to nepôjde, ukázal sa prínos ale aj dôsledky týchto komôr v grafoch viď nižšie.

Vstupy:
- vľavo graf gradientu sily potrebnej na stlačenie tlmiča; ideálna pružina = konštantná funkcia (vodorovná čiara); odklon od vodorovného smeru = progresia, či už počiatočná alebo koncová
- vpravo graf priebehu sily potrebnej na stlačenie tlmiča (koľko sily (N) treba na zatlačenie akej dĺžky (m) zdvihu), ideálna pružina = lineárna funkcia (šikmá čiara)
- bolo uvažované s troma verziami tlmiča Fox Float dĺžky 200x57mm s Hvol komorou na bike so zdvihom 150mm (nie je dôležité - iná problematika: linkage). Všetky potrebné objemy na výpočet síl sú zistené v rámci mojich možností a schopností, preto sú tam určite isté odchýlky od reality.

1. štandardná komora s objemovou vložkou 0,6 palca kubického a tlakom 180 psi
2. Evol komora s objemovou vložkou 0,2 palca kubického a tlakom 240 psi
3. Evol komora bez objemovej vložky a tlakom 260 psi
Tlaky a objemové vložky boli vybrané tak, aby bol dosiahnutý rovnaký priebeh v koncovej časti tlmiča (dôležitý predpoklad pre správny tlak v tlmiči).

Najdôležitejšie výstupy:
- už z grafu vpravo je vidieť výrazné "zlineárnenie" tlmiča v strednej časti zdvihu a odstránenie prepadania sa tlmiča s klasickou komorou (červený) oproti Evol (modrá, zelená)
- graf vľavo to ukazuje ešte názornejšie, úvodná progresia klesla cca na 1/4 za prvou tretinou zdvihu sú zmeny len minimálne
Výstupy dôležité pre správny tlak:
- SAG na klasickej komore (červený) je pri tlaku 180 psi 28 %
- SAG pri Evol s 0,2" vložkou (modrý) je pri tlaku 240 psi 39 %
- SAG pri Evol bez vložky (zelený) je pri tlaku 260 psi 38%
- všetky tri tlmiče prídu na doraz pri cca rovnakej sile; druhá polovica zdvihu bude pocitovo rovnaká
- SAGy sú však pomerne dosť rozdielne rovnako aj tlaky

Záver:
Určite nelaďte svoje Evol, DebonAir a Corset tlmiče na SAG 20-25% tieto zaužívané percentá platili pre staré tlmiče. Ja odporúčam hýbať sa niekde okolo 35% aby ste dosiahli ideálny chod tohto tlmiča. Určite je veľmi veľa ľudí, čo sa blíži k maximálnym tlakom a samozrejme je potom tlmič tvrdý. Tlmenie na to však vôbec nemá vplyv, ide práve o ten tlak.

* Vo výpočtoch nebolo uvažované s trením + rozmery a objemy sú vypočítané na základe rozmerov ktoré nemuseli byť určené presne. Ide o konkrétny tlmič od Fox, pre Corset a Debonair komoru budú priebehy mierne odlišné, rovnako aj pre iné dĺžky tlmičov, teoreticky viem zadať hocaký tlmič, ak by som mal potrebné objemy/rozmery.

Evol.jpg

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up