Pani , prinášam nové poznatky z “ mlynárstva “ . Po prvé sa povenujem retencii . Retenciu - množstvo v našom prípade kávy znamená , množstvo kávy ktoré ostane v mlynceku po zomleti zvazeneho množstva kávy ...

No ale takýmto spôsobom merania má každý mlynček fakticky nulovú retenciu! Prvým(i) mletím(iami) sa naplnia "hluché" miesta (mlecie kamene, priestor pod kameňmi, výstupný tunel) kávou, ktorá tam trvalo ostáva a mieša sa s novo mletou kávou systémom first in, first out (minimálne na kameňoch, pod nimi a vo výstupe), takže koľko dáš dnu, +/- toľko vyjde von, ALE KTOREJ kávy? Čerstvej, či starej? Meranie retencie je zložitejšie a aj názory naň sa rôznia, ak chceš, prečítaj si celú diskusiu https://www.home-barista.com/grinders/mazzer-robur-grinds-retention-t24801.html (nečítal som ju celú, je dlhá), prípadne aj toto https://www.home-barista.com/grinders/mythos-grinder-retention-t38661.html. Mimochodom, majiteľ K10 (ktorý je mlecím systémom identický s Tvojim) hovorí o 12.5g kávy, ktorá ostáva "zachytená" v mlecej ceste mlynca, z čoho sa dá 4.5 - 5g vybrať dôkladným čistením výstupného tunela ("If I do this test with my K10 WBC, I am able to remove 4.5-5 grams from the exit chute with extremely thorough brushing deep into the grind chamber (in typical use it would be more like 3.5 grams). Bumping and brushing the grind chamber gives a further 8 grams, assuming I carefully removed all visible broken beans from the burr entrance. This means there is about 12.5 grams of loose partially and fully ground coffee in the entire grind path, which is what I would define as the meaningful default "retention". Brushing the chute after each shot significantly lowers this figure, and single dosing and bumping and brushing essentially eliminates it. In both cases I have imposed my own limitations and requirements for further user intervention on the definition of "retention".")
Tu je foto, ako to vyzerá vnútri okolo kameňov, koľko kávy tam ostáva nevymetenej https://www.home-barista.com/forums/userpix/834_robur_-_remove_lower_burr.jpg. <obrázok chýba>
Tá sa potom mieša s čerstvo mletou a ide von do páky. V kaviarni to nevadí, po smene sa mlyn vyčistí (aspoň tak mi to vraveli ) a na ďaší deň sa melie často za sebou, takže zvyšky nie sú až tak staré. Ale doma?
Proste veľký mlyn = veľký vnútorný priestor = veľká retencia. To je fyzika (teda skôr geometria) a nedá sa s tým nič robiť (bežne používanými riešeniami).

Edit: Obrazok z odkazu na home-barista.com forum zahadne zmizol, tak davam alternativny (bohuzial neukazuje, kolko kavy je po kamenmi)

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up