cestou z Kamenice na Mincol

Kedze Sarisska vrcharska koruna ostala ako jedina z vrcharskych korun minuly rok nepokorena, povedali sme si s kolegom Martinom, ze tento rok sa to musi zmenit.
Tu je viac info pre neznalych problematiky, alebo tych ktorych "korunomania" este nechytila : http://vk-bike.eu/prehled
Mapka tohtorocnych sarisskych vrcholov je tu: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1pN-AM-RbfWrSjdaRXvTH8iEsp98&ll=49.12250605313245%2C21.24502654999992&z=10

Nas prvy sarissky trip viedol na Zobrak. Auto sme nechali zaparkovane na pumpe pred Bardejovom, odkial sme sa uz na bajkoch vratili do Hervartova. Odtial sme po konzultacii s Karolom, nesli po cervenej priamo na hreben, ale vedlajsou zvaznicou, co som si este v terene nechal potvrdit miestnym rolnikom.Tato zvaznica sa cca vo vyske 700mnm napoji na cervenu turisticku znacku, ktora je zaroven krizovou cestou.

Tou istou trasou sme sa vratili do Bardejova, odkial sme sli popri Mnichovskom potoku az pod Floriho chatu a odtial na Zlatne. Zo Zlatneho viedla horska premia na druhy vrchol Stebnicku Maguru. Na vrchole sa nachadza vysielac a pristresok na posedenie. Z Magury sme zisli po cervenej turistickej cez Kamennu horu, sedlo Ceresna do Bardejovskych kupelov. Pred Bardejovom sme si dali mensiu prestavku na halusky a vratili sme sa ku autu.
Pre kratkost casu nasledovalo troska autoturistiky. Presunuli sme sa do obce Proc a za necelych 30 minut sme vyslapali na kopcek Halagos, na ktorom je vojensky objekt. Tento kopcek ponuka naozaj krasne vyhlady.
Nasledoval dalsi presun, do Velkeho Sarisa a vyslap na Sarissky hrad. Opat po zhruba 30 minutovom vyslape sme boli odmeneny krasnym kruhovym vyhladom.
Kedze Presov je aj jednych z cielov vrcharskej koruny, tu sme prespali a nakupili teple rozky do zasoby(aby sme neboli zaskoceny ako Riso Sulik, kedze bolo prveho maja).
To nas uz cakala hrebenovka Cergova, opred vopred konzulovana s Karolom, stacilo vsak oprasit knizku cyklovrcholov
Z kralovskeho mesta Presov sme sa autom presunuli do Sabinova. Tu zacala nasa druha etapa, ktora pokracovala cez Pecovsku Novu Ves, Lipany az do Kamenice. Tu treba ist po zelenej znacke a v nadm.vyske zhruba 800mnm, ked zelena pokracuje doprava, treba pokracovat po ceste rovno, avsak po ceste za potokom. Ta nas po par serpentinkach privedie na modru z Kyjova na Mincol. Pokracujeme az do sedla pod Mincol, odkial vedie dobra cesta popod Mincol, cez cucoriedky az na vrchol, da sa to vyjst cele v sedle.Mincol ponuka paradne vyhlady, dokonca vidno Tatry Nie nadarmo bol zaradeny medzi 20 slovenskych cyklovrcholov Dokonca sme tu stretli dalsieho cyklistu a to som si myslel, ze tu skor medveda stretneme.Z Mincola zacina prava horska cyklistika hrebenom Cergova. Zjazdy striedaju stupania, tlacenia (najvacsie na Solisko), obcas prenasania avsak odmenou su paradne vyhlady. Cez Velku Javorinu a Cergov sme prisli az do sedla pod Cergovom, kde sa nachadza jedina chata v Cergove, tu doplname uz chybajuce tekutiny, Plzen len tak zasici. Za chatou vedie zelena turisticka znacka, zjazdna v celom profile, asi dva krat bolo treba potlacit, ktora vedie az na Lysu, co bol posledny vrchol nasho tripu. Cez lyziarske stredisko a Drienicu sme prisli do Sabinova, nalozili bajky a hybaj ho domov do Ziliny.
Suma sumarum, dva dni v Sarisi nas vysli na 128km a 3625m nastupanych.
Kedze nam chyba zdolat dalsich 12 vrcholov, urcite sa sem este v priebehu sezony vratime

comment Komentáre ku fotografii

thumb_up0thumb_down reply

Pekný výjazd, skvelý popis, fajné haluške

thumb_up0thumb_down reply
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up