Vlarsky prusmyk

Vietor v Bielych Karpatoch

V piatok po práci nakupujem, balím, odchádzam. Počasie má od ideálu ďaleko. Fúka silný vietor a má sa ochladiť. Nechce sa mi to už ale odkladať. Nové tašky mi ležia v kúte vyše mesiaca. Balím pár teplých kúskov naviac a teplejší spacák, čo zdvihne hmotnosť celku Tú pocítim hneď v prvých kilometroch.
Večerný výšlap na P. Javorinu je krásny. Západ slnka je kvôli oparu oničom. Hore stretám pána (okolo 70r.). Vraj je tam skoro každý víkend. Počas dlhého monológu – len občas sa mi ho podarí prerušiť – za dozvedám príhody a skúsenosti. Potom pán odchádza spať kamsi do lesa, ja sa rozložiť do kurína – ako nazval pyramídu. Vyliezam ešte na rozhľadňu. Neskutočne tu fučí, ale aj tak si nočnú krajinu vychutnávam. V noci sa mi snívajú kraviny a stále sa budím.
Budík o 4-tej ráno kvôli východu slnka ignorujem. Vstávam o 5-tej, niečo zjem, balím a idem smer Kálnica. Je teplo, vyzliekam sa, aby som sa následne pri Čachtickom hrade obliekal. Prišlo sľúbené ochladenie. V okolí Starej Turej fučí tak, že ma skoro zhadzuje z bicykla. Teším sa na les a závetrie. Vydriapem sa na Javorinu kde už je poriadna zima. Ale krásne výhľady. Pár fotiek, dlho za nezdržujem. Schádzam dolu, aby som mohol následne stúpať – na Lopeník. Hore ako inak fučí a je zima. Na rozhľadňu ani nejdem. Zjazdujem dolu do Lepnického sedla a následne sa škriabem na Mikulčin vrch, kde si dávam obed. Odtiaľ smer Vyškovec, neskutočným padákom Starý Hrozenkov a následne neskutočnou stojkou Žítková. Trošku blbosť, ale kraj je tu krásny. Následný hrebeň po červenej TZ je čerešničkou dňa. Parádny chodník, občas cesta v lese. Sem tam bažiny a blato. Ale mam pocit, že som na horách. Očividne hojne navštevovaná lokalita. Stretávam aj v tomto počasí niekoľko cyklistov aj turistov. Zjazd do Sidonie už taká sláva nieje – kamenistá zvážnica. A tu čo sa mi pri Starej Turej zdalo nereálne sa stáva realitou. Stačí vyšliapať posledný kopec a som v cieli dňa – Brezová-kaplnka pri Vršatci. Vietor a chlad mi dal dnes riadne zabrať. Schnem na poslednom slnku, oddychujem. Večer si v ľadovej vode umývam len nohy. Využívam závetrie kaplnky a rozkladám sa hneď vedľa nej. Lipa pri kaplnke ešte úplne neodkvitla a stále vonia. Zaspávam okolo pol 11-tej. O 3-tej som hore. Po plechovej streche niečo behá a budí ma to. Plch – chvíľku po sebe pozeráme, potom zalieza do strechy a strašne chrúme. Znova zaspávam okolo 5-tej aby som o 6-tej vstal.
Len balím veci a odchádzam na neďaleký Biely vrch odkiaľ je parádny výhľad, kde aj raňajkujem. Žiadne náročné trasy nevymýšľam. Cieľ prejsť Biele Karpaty som si splnil (aj poriadne užil) a už sa potrebujem len dostať domov. Dnes fúka správnym smerom a tak plachtím Považím. Zastavujem sa ešte v Tr. Teplickom parku, vyšlapem na Veľké Lúky a odtiaľ už len za výdatnej pomoci vetra takmer bez námahy domov.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up