musel som :-D

Kráľova Hoľa 6-8.8.2018

Tento rok som si povedal, že už musím – vyjsť na bicykli na Kráľovu hoľu. Hlavný cieľ bol jasný. Ale čo cestou tam? Špania dolina, Kečka, kúpele Korytnica, Jánska dolina+Svidovské sedlo, prečerpávačka Čierny Váh, sedlo Priehyba, Kráľova hoľa, Chmarošský viadukt, Kláštorisko, Tomašovský výhľad, Klauzy a na záver si vyskúšať presun vlakom s naloženým bikom. Ale všetko poporiadku.
Je hnusne teplo a strašne sa mi nechce. Ale balím. Termínovo sa triafam medzi dve oficiálne podujatia, ktoré mám na trase a nerád by som sa tam motal. Okrem toho mám týždeň voľna a má byť par dní bez prehánok a búrok.
Budík o pol 5 ráno, o pol 6 už sedím na bicykli. Ranné výjazdy sú na ... Ale konečne sa chladím. Dnes mám toho dosť, tak cestu do Prievidze volím po ceste prvej triedy medzi Vestenicami a Novákmi. Prežil som. Najhorší cestný úsek trasy. Od Novák už po cyklotrasách cez Bojnice, PD, Nedožery Brezany na Štyri chotáre a dolu do Budiša. Turiec ma definitívne schladí zahmleným a pomerne chladným ránom. Pokračujem cez Malý Šturec. Tak ako aj minulý rok, premávka je bez problémov a stúpa sa mi veľmi dobre. Zjazd si užívam. Dávno som nič také nešiel, takže ma baví. Sklon sa otáča a začínam stúpať do Španej Doliny. Za povzbudzovania okoloidúcich sa "škriabem" na najznámejší výhľad na obec. Tlačením, vozením pokračujem ďalej na zelenú TZ ktorou sa dostávam nad Donovaly. Lesná cesta je v dobrom stave, očividne často jazdená cyklistami. Na lúkach nad Donovalmi sa otvárajú krásne výhľady na Veľkú Fatru. Tu ma začína môj výlet naozaj baviť. Nasledoval výnos na Kečku. Chvíľkami som sa pýtal sám seba, čo tu robím. To som zistil hore. Výhľady a kúsok krásneho hrebeňa Nízkych Tatier za odmenu. Tak takto ma to naozaj baví. Hrebeňom sa ide len kúsok, neskôr sa traverzom obchádza Kozý chrbát do Hiadeľského sedla. Odtiaľ už len dolu. Pozrieť si na vlastné oči kúpele Korytnica. Aspoň pramene sú pekne opravené. Naberám grgavej vody, minerály sa tiež zídu. Z Korytnice cyklokorytničkou do Liptovskej osady a hore na Železné. Začína byť znova poriadne teplo. Chladím sa v zjazde a prichádzam na Liptov. Kde je zasa ako vždy krásne. Cestami, necestami popod lesy to už "doklepem" na začiatok Demänovskej doliny do ATC Bystrina.
Nové ráno, nová výzva. Aj keď som trošku zaspal, o siedmej sedím na bicykli. Ranné výjazdy sú na ... Lúky sú mokré, takže som špinavý hneď ráno, ešte pred raňajkami. Užívam si krásy Liptova a cez Liptovský Ján pokračujem ďalej cez Jánsku dolinu do Svidovského sedla. Štrkovú cestu od hor. Pred Bystrou do Svidovského sedla a následný zjazd štrkovou cestou, neskôr hladkou asfaltkou pri Malužinú pokladám za najkrajší úsek celej trasy. Následný úsek po Kráľovu Lehotu je pravý opak, ale stále lepšie ako Vestenice-Nováky. Z Kráľovej Lehoty na hornú nádrž prečerpávačky Čierny Váh si idem plniť rest z minulosti. Začína byť znova teplo. Kúpem sa vo vlastnom pote a záverečné tri kilometre sú doslova nekonečné. Ale som hore a užívam si tu krásu. Výhľady sú tu fakt neskutočné aj keď je mierny opar. Druhý kopec za mnou. Idem na ďalší a to rovno krížom cez celé Nízke Tatry. Do sedla Priehyba a následne dolu do Heľpy. Tu už dobre vypeká a vôbec sa mi nejde dobre. Pravdupovediac ma to tu ani nebaví. Hladký asfalt až do sedla. Po Jánskej doline sa mi ani dolina nepáči. Ale som na druhej strane, lejem do seba minerálku a mám už pred sebou len jeden cieľ – Kráľovu Hoľu. V snahe ušetriť výškové metre z Heľpy do Šumiaca pokračujem po hlavnej ceste – route 66 Premávka je v pohode. Počas jazdy oddychujem a postupne sa dávam do poriadku. Výšlap do Šumiaca sa mi už ide dobre. Lejem do seba ďalšiu minerálku, ale mám pocit, že je hneď celá na mne. Sto kilometrov a dvetisíc výškových metrov je zamnou. Idem si po tých posledných tisíc dnešného dňa. Začínam stúpať po šotoline. Akoby bola čerstvo navezená a je mäkká. Berie mi to strašne veľa síl, ide sa mi otrasne a vypeká. Ale s pár prestávkami sa dostávam ku chate a na asfalt. Je zamračené a konečne na mňa nepečie slnko. Aj teplota je tu nižšia. Teším sa na záver, keď zrazu – migréna (https://sk.wikipedia.org/wiki/Migréna). Dva dni som mal pokoj a teraz zasa. Skúšam ísť ďalej, ale vypína ma. Závrat, celková slabosť a neskutočná bolesť hlavy. Dávam si panadol, zaberá mi ako zvyčajne až druhý. Ako dlho som tam bol netuším. Ísť dolu kúsok od vrchola ma anilen nenapadlo. Postupne dostávam zasa silu do nôh, závraty ustúpili tak pokračujem pomaly ďalej. Až hore. Je stále zamračené, som celý premočený od potu a začína mi byť poriadna kosa. Obliekam sa, v miestnosti vo vysielači sa dávam postupne dokopy. Konečne si môžem vychutnať miesto kde som. Už plne vnímam, aj zimu ktorá mi je, tak schádzam dolu. Kochám sa výhľadmi, ktoré som cestou hore nevidel. Aj keď Tatry sú v oblakoch a opare. V Šumiaci sa ešte poriadne najem a už ma čaká len kúsok do Červenej Skaly a cez lom do doliny k "miestu na stanovanie". Jedno z najkrajších kde som spal.
Ďalšie ráno. Dnes sa nikam neponáhľam. Nemám toho veľa. Cez Telgárt k Chmarošskému viaduktu, cez sedlo Besník, okolo Dobšinskej ľadovej jaskyne, Stratenský kaňon, Stratenú do Slovenského raja. Od sedla Besník dolu kopcom po peknej ceste v krásnom prostredí so slabou migrénou. Prechádzam celkom peknou lesnou cestou krížom cez celý Raj. Ťaží sa tu ako v národnom parku. Užívam si kamenistý zjazd na Kláštorisko, ktoré ma ako vždy ničím nezaujme. Pokračujem dolu do Podlesku. S klesajúcou nadmorskou výškou stúpa teplota. Pri výšlape po lúke ku Tomašovskému výhľadu už poriadne vypeká. Cez Čingov na Klauzy. Miesto ktoré som chcel vidieť a zároveň posledný bod programu.
Už len počkať v Spišskej Novej Vsi na vlak a vyskúšať si prepravu naloženého bicykla vlakom. Dostať ho do vozňa po schodoch cez úzke dvere chcelo poriadny výkon, zavesiť na hák tiež (pozor na ramienko prehadzovačky – majú to blbo riešené, treba zaradiť ťažký prevod). V mieste pre tri bicykle je onedlho bicyklov šesť. Vystupovať začínam už za Púchovom – cez celý vozeň s naloženým hovádkom. Konečne Trenčianska Teplá a výstup – cez úzke dvere po schodíkoch vozňa. Na počudovanie som to prežil len s jedným malinkým škrabancom na riadidlách od jedného z bicyklov.
Slnko už zapadlo, vonku je konečne príjemne. Zapínam svetlá a vychutnávam si nočnú jazdu z Tr. Teplej cez Machnáč, Krásnu Ves domov.

1. deň - 177km 3150v.m
2. deň - 134km 3100v.m
3. deň - 87km 1350v.m + 33km 315m

3 dni – 431km, 7900v.m

Síce veľa asfaltu, ale bol aj technický terén. Veľa kopcov. Veľa splnených cieľov, ale na Kráľovu Hoľu sa musím vrátiť a výjsť ju znova.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up